ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:37
MENU CLOSE

Σεκέρ παρέ, μπουκιές σιροπιαστές από το Πέρα (σταυροδρόμι) της Πόλης

16.02.2024 06:15

Το Πέρα, Μπέγιογλου (Beyoğlu) ή σταυροδρόμι της Κωνσταντινούπολης, είναι μια πολυπολιτισμική και φημισμένη πολύβουη περιοχή, μια κοσμοπολίτικη συνοικία που την καθιστά και γαστρονομικό προορισμό, με μυρωδιές αυθεντικότητας και νοσταλγίας. Η συνταγή για τις γλυκομπουκιές σεκέρ παρέ είναι παλιά και παραδοσιακή, κατευθείαν από τα τεφτέρια των Πολιτισσών γιαγιάδων.


Για το σιρόπι

500 γραμμάρια ζάχαρη
500 ml (2 νεροπότηρα) νερό
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
Λίγη βανίλια

Εκτέλεση

1.Αρχικά ετοιμάστε το σιρόπι το οποίο θέλει μέτριο δέσιμο. Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το λεμόνι και τη βανίλια σε ένα κατσαρολάκι και φέρτε τα σε βρασμό. Μόλις το μίγμα αρχίσει να κοχλάζει αφήστε το 1-2 λεπτά, αποσύρετέ το απ’ τη φωτιά και ρίξτε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια.

2.Χτυπήστε το βούτυρο με την άχνη, βάλτε το αυγό και το ασπράδι, ρίξτε και τα στέρεα υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, μπέικιν και μαστίχα) και ζυμώστε όλα τα υλικά με τα χέρια σας, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάστε τα στρογγυλά ή οβάλ μπισκότα, αλείψτε τα με τον κρόκο από το αυγό, δημιουργήστε στο κέντρο τους ένα βαθούλωμα και τοποθετήστε ½ αποφλοιωμένο αμύγδαλο.

3.Αραδιάστε τα σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, λίγο αραιά μεταξύ τους και ψήστε τα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

4.Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, περιχύστε τα με το κρύο σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας, προσέχοντας να το απορροφήσουν όλο.

5.Τοποθετήστε τα για 5΄ στον σβηστό φούρνο και είναι έτοιμα να τα σερβίρετε ζεστά η κρύα.

Διαβάστε επίσης:

Αυθεντική Ρωμαϊκή καρμπονάρα, με αυγά, χωρίς κρέμα

Σου κρακελέ, με κρέμα βανίλια και μαρμελάδα βατόμουρο, για τη γιορτή των ερωτευμένων

Κεφτέδες στο πήλινο, με σάλτσα και τυρί

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:35
Exit mobile version