search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:14
MENU CLOSE

Αλεξέι Ναβάλνι: Οργή από την G7 – Ζητεί διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του

17.02.2024 23:47
navalni

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της G7 κάλεσαν τη Ρωσία να διαλευκάνει πλήρως τις συνθήκες θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Οι υπουργοί εξέφρασαν την οργή τους για τον θάνατο στη φυλακή του Αλεξέι Ναβάλνι, που καταδικάστηκε άδικα για νόμιμες πολιτικές δραστηριότητες και τον αγώνα του κατά της διαφθοράς», ανέφερε το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε η Ιταλία, που ασκεί την περίοδο αυτή την προεδρία της G7.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν σήμερα στο Μόναχο. Κατά την έναρξη της συνεδρίασής τους τήρησαν ενός λεπτού σιγή για να τιμήσουν τον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος πέθανε χθες στη φυλακή.

Πάνω από 340 συλλήψεις σε εκδηλώσεις μνήμης στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 340 άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο σε 30 ρωσικές πόλεις σε εκδηλώσεις που έγιναν στη μνήμη του Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο κύμα συλλήψεων σε πολιτικές κινητοποιήσεις στη Ρωσία μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της «μερικής επιστράτευσης» που διέταξε η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Πλάνα του Reuters στην Αγία Πετρούπολη έδειξαν δεκάδες να συγκεντρώνονται δίπλα σε ένα μνημείο για τα θύματα καταστολής. Κάποιοι κατέθεταν λουλούδια και άφηναν κεριά, ενώ κάποιοι τραγούδησαν ύμνους και άλλοι αγκαλιάζονταν, δακρυσμένοι. Δημοσιογράφος του Reuters στο σημείο είπε ότι περίπου 30 άτομα συνελήφθησαν στο σημείο.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Καμία αναφορά στον Ναβάλνι

Στο μεταξύ, ούτε μια αναφορά στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι δεν έκανε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση από την είδηση του θανάτου του.

Σε βίντεο, που δημοσίευσε σήμερα το Κρεμλίνο, ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε «ευχαριστημένος για την ευκαιρία να συγχαρεί τους βετεράνους της εθνικής βιομηχανίας φυσικού αερίου» και το «μισό εκατομμύριο προσωπικό της Gazprom».

Δεν έκανε ίχνος αναφοράς στον θάνατο του γνωστού αντιφρονούντα και επικριτή της Μόσχας παρά τις εξηγήσεις που ζήτησε η Δύση από τη Μόσχα.

«Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου»

Στο μεταξύ, η μητέρα και ο δικηγόρος του Αλεξέι Ναβάλνι πληροφορήθηκαν από τη σωφρονιστική αποικία όπου είχε φυλακιστεί ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης πως πέθανε την Παρασκευή από «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου».

Η ομάδα υποστήριξης του Ναβάλνι, με ανάρτησή της στο Telegram, κατηγόρησε τους «δολοφόνους» του ότι προσπαθούν «να καλύψουν τα ίχνη τους» επειδή δεν παραδίδουν τη σορό στους οικείους του.

«Είναι προφανές ότι οι δολοφόνοι θέλουν να καλύψουν τα ίχνη τους. Για αυτό δεν δίνουν τη σορό του Αλεξέι και την κρύβουν ακόμη και από τη μητέρα του» τονίζεται στην ανάρτηση.

Διαβάστε επίσης:

Νετανιάχου: «Χωρίς νόημα οι συνομιλίες για εκεχειρία – Εκτός πραγματικότητας οι απαιτήσεις της Χαμάς»

ΗΠΑ: Σαλάχι έγινε… σταρ – Έμεινε έγκυος με παρθενογένεση

Παρίσι: Αστυνομικοί σκότωσαν άνδρα που τους απείλησε με χασαπομάχαιρο – Τον πυροβόλησαν 20 φορές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 08:06