search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:39
MENU CLOSE

Metron Analysis: Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση για διαφθορά και ακρίβεια – Υπέρ των αγροτών οι πολίτες

22.02.2024 20:40
ekloges new

Την κοινωνική δυσαρέσκεια φαίνεται να εισπράττει η κυβέρνηση για συγκεκριμένα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Αναλυτικά, ως προς τη συνολική αποτίμηση της κατάστασης της χώρας, το 60% επιμένει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι πηγαίνουν προς τη σωστή.

Ως προς τα προβλήματα της χώρας, οι πολίτες εξακολουθούν να αναφέρουν την ακρίβεια και την οικονομία, δείχνοντας πως η «κρίση κόστους ζωής» παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της κοινής γνώμης για τις επιδόσεις της στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων: της διαφθοράς, των φυσικών καταστροφών, του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει 73% αρνητικές γνώμες στο θέμα της εγκληματικότητας, 72% στο θέμα του πληθωρισμού, και 70% στο θέμα των φυσικών καταστροφών και της διαφθοράς.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι η κυβέρνηση παίρνει ιδιαίτερα αρνητική βαθμολογία και στην παιδεία, καθώς το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας.

Αρνητικές είναι οι γνώμες και σε ένα θέμα που υποτίθεται ότι αφορά τον πυρήνα μιας φιλελεύθερης τοποθέτησης, αυτό των ατομικών ελευθεριών. Το 46% έχει μάλλον αρνητική εντύπωση για τις επιδόσεις της κυβέρνησης ως προς την προστασία των ατομικών ελευθεριών και μόνο το 33% την αποτιμά θετικά ως προς αυτό το θέμα.

Ως προς το θέμα της αλληλεγγύης προς τους αγρότες, είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά υποστήριξης των αιτημάτων των αγροτών, που φτάνουν το 82%, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία (62%) αντιμετωπίζουν θετικά και τις μορφές των κινητοποιήσεων.

Ως προς το θέμα των γάμο των ομόφυλων ζευγαριών,η  έρευνα αποτυπώνει αρκετά ισχυρή αποδοχή του γάμου (60%), και ταυτόχρονα ισχυρή διαφωνία με την τεκνοθεσία.

Και πάλι αποτυπώνεται ότι ένα από τα θέματα όπου σαφέστατα οι απαντήσεις πολώνονται στον άξονα αριστερά – δεξιά, ιδίως στο θέμα της τεκνοθεσίας όπου πλειοψηφικα υπέρ είναι όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί.

Τέλος, ως προς το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη. Το 51% δηλώνει υπέρ της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και το 45% κατά.

Η πόλωση ως προς τις ηλικίες έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη νεολαία (17-27) δηλαδή την ηλικιακή κατηγορία που την αφορά άμεσα το θέμα, η απόρριψη των ιδιωτικών πανεπιστημίων παραμένει πλειοψηφική με το 59% να είναι κατά, ενώ πιο θετικοί είναι οι άνω των 79.

Αντίστοιχα, ως προς τις επαγγελματικές/κοινωνικές κατηγορίες, έχει σημασία ότι κατεξοχήν απορριπτικοί είναι οι φοιτητές, με 68%, που εξηγεί και τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους, οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και οι άνεργοι, με τους μισθωτούς να είναι διχασμένοι και πιο ενθέρμους υποστηρικτές τους συνταξιούχους και τους ελεύθερους επαγγελματίες / εργοδότες.

Ευρωεκλογές: Πρόθεση και εκτίμηση ψήφου

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,5%, με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής να έχει εδραιωθεί στη 2η θέση (11,7%), και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να ακολουθεί (10,4%). Στο 6,8% είναι το ΚΚΕ, με την Ελληνική Λύση να βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» (6,3%). Ακολουθούν το κόμμα «Νίκη» με 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡα25 με 2,1%, η Νέα Αριστερά με 1,9% και οι Σπαρτιάτες με 1,5%.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης από Ινδία: Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ινδικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Βουλή: Υπερψηφίστηκαν οι νέοι ποινικοί κώδικες

4o Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Χαμόγελα, πηγαδάκια και σέλφι πριν την ομιλία Κασσελάκη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 16:39