search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:40
MENU CLOSE

Μητσοτάκης από Ινδία: Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ινδικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα

22.02.2024 20:13
mitsotakis india synenteyxi 98- new

Στην «συμπληρωματικότητα» των οικονομιών Ινδίας και Ελλάδας και τις μεγάλες δυνατότητες που αυτό το χαρακτηριστικό δίνει για μεγαλύτερη και βαθύτερη συνεργασία των δύο χώρων αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Times Now».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός που ολοκληρώνει το ταξίδι του στην Ινδία, έχοντας επόμενο σταθμό το Κατάρ, σημείωσε ότι «υπάρχει εξαιρετική συμπληρωματικότητα μεταξύ των δύο οικονομιών μας. Και, θα το ξαναπώ, το γεγονός ότι και οι δύο χώρες βρισκόμαστε σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης καθιστά τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται ακόμα πιο προφανείς», προσθέτοντας ότι «έχοντας συναντήσει πολλούς Ινδούς επιχειρηματίες, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από ινδικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα. Και θεωρώ ότι αυτό είναι επόμενο. Αν δείτε τον χάρτη, η Ελλάδα είναι το προφανές σημείο εισόδου των ινδικών επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή αγορά. Και πιστεύω ότι μετά το Brexit οι ινδικές εταιρείες αναζητούν μια νέα “άγκυρα” στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει αυτόν τον ρόλο».

Όσον αφορά στο σχέδιο για τον Διάδρομο IMEC και την απουσία προς το παρόν της Τουρκίας από τον σχεδιασμό, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δεν θέλω να μιλήσω για τον ρόλο χωρών που μπορεί να μην βλέπουν τους εαυτούς τους ως μέρος αυτού του σχεδίου. Στο τέλος της ημέρας όμως, αν κοιτάξετε τον IMEC και τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται, πρέπει να υπάρχει ένας διάδρομος θαλάσσιων μεταφορών που να συμπληρώνει έναν χερσαίο διάδρομο. Και τα ελληνικά πλοία έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, καθώς είμαστε το μεγαλύτερο ναυτιλιακό έθνος. Τα εμπορεύματα θα φτάσουν σε κάποιο σημείο σε ελληνικά λιμάνια -ή σε ευρωπαϊκά λιμάνια γενικότερα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτούμε αυτά τα αγαθά».

Προσέθεσε, δε, ότι «υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πριν τεθεί σε εφαρμογή το project IMEC, για παράδειγμα να δημιουργήσουμε μια απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας. Διότι βλέπω τεράστιες ευκαιρίες στον τουρισμό: Ινδία, ένας προορισμός που προτιμούν οι Έλληνες τουρίστες, αλλά σκεφτείτε και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τους Ινδούς οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Είναι μια πτήση έξι ωρών. Η Ελλάδα είναι δημοφιλής για γάμους, σε νησιά όπως η Σαντορίνη. Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε την κινηματογραφική σας βιομηχανία να γυρίζει περισσότερες ταινίες στην Ελλάδα, για να κάνουμε την Ελλάδα πιο αναγνωρίσιμη. Οι δυνατότητες για τους Ινδούς να ανακαλύψουν την Ελλάδα σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο είναι τεράστιες».

Ως προς τις προοπτικές της ελληνο-ινδικής συνεργασίας, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «σε βραχυπρόθεσμο προς μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα ήθελα να δω περισσότερες εταιρείες από την Ινδία να επενδύουν στην Ελλάδα και να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που συζητήσαμε. Όπως προείπα, το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Είμαστε ανοιχτοί για δουλειές. Το είπα χθες, το επαναλαμβάνω και σήμερα: η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη και είμαι σίγουρος ότι θα δούμε απτά αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα. Βέβαια, συνεργαζόμαστε σε τομείς όπως η άμυνα. Και οι δύο χώρες δαπανούμε σημαντικά ποσά για την άμυνα. Πιστεύω ότι χρειάζεται να φέρουμε τις αμυντικές βιομηχανίες μας πιο κοντά, τις ένοπλες δυνάμεις μας πιο κοντά, διενεργώντας κοινές ασκήσεις και μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο. Αυτός είναι επίσης ένας τομέας που αποφασίσαμε να αναπτύξουμε».

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν πρόκειται απλώς για έναν ευρωπαϊκό πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Για μια δημοκρατία όπως η Ινδία, που έχει συμφέρον στη διατήρηση της διεθνούς τάξης η οποία βασίζεται σε κανόνες, αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία πράγματι έχει σημασία. Επειδή ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια βάναυση προσπάθεια να αλλάξουν, να επανασχεδιαστούν γραμμές στο χάρτη, με τη χρήση βίας. Αυτό επί της αρχής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, όχι απλά να καταδικαστεί. Εμείς -εννοώ ως ΕΕ- υποστηρίζουμε την Ουκρανία επειδή, στο τέλος της ημέρας, όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει -γιατί όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν-, θέλουμε η Ουκρανία να είναι σε θέση ισχύος και όχι αδυναμίας», προσθέτοντας, πάντως, ότι «ίσως οι χώρες που για δικούς τους λόγους -τους οποίους κατανοώ απολύτως- έχουν λάβει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, όταν φτάσει η ώρα χρειάζεται θα ρίξουν το διαπραγματευτικό βάρος βοηθώντας μας να το επιλύσουμε».

Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, ότι «είμαστε υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ινδία δικαιούται μια μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν μπορούμε να συζητάμε για πολυμερείς θεσμούς χωρίς να αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αλλάξει σημαντικά από τότε που ιδρύθηκαν, πριν από περισσότερο από 70 χρόνια», αναγνωρίζοντας ότι η Ινδία έχει στηρίξει την Ελλάδα σε διάφορες εντάσεις της με την Τουρκία, ενώ για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των Χούθι επισήμανε ότι «το 80% του εμπορίου της Ινδίας προς την Ευρώπη περνά από την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, έτσι έχουμε ένα γενικότερο ενδιαφέρον να διασφαλίσουμε ότι η ελευθεροπλοΐα δεν τίθεται σε κίνδυνο. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα μετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση “Ασπίδες”. Αναγνωρίζουμε, επίσης, τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ινδία, μέσω της συνεργασίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας εκβιάζει εκτοξεύοντας πυραύλους κατά πλοίων αδιακρίτως».

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Υπερψηφίστηκαν οι νέοι ποινικοί κώδικες

4o Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Χαμόγελα, πηγαδάκια και σέλφι πριν την ομιλία Κασσελάκη

Κασσελάκης: LIVE η ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη «βόμβα» Τσίπρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 20:36