search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:26
MENU CLOSE

Βγάζουν τώρα και τη «Μαίρη Πόππινς»… ακατάλληλη για μικρά παιδιά

26.02.2024 16:16
POPPINS-NEW

Με το σκεπτικό ότι στην ταινία χρησιμοποιείται «γλώσσα που εισάγει διακρίσεις», το Βρετανικό Συμβούλιο Αξιολόγησης Ταινιών (BBFC) αποφάνθηκε ότι η περίφημη ταινία «Μαίρη Πόππινς» δεν είναι κατάλληλη για παιδιά κάτω των οκτώ ετών.

Συγκεκριμένα, η ταινία με την οποία έχουν μεγαλώσει χιλιάδες παιδιά, κρίθηκε ότι έχει ορισμένες σκηνές «ακατάλληλες για μικρά παιδιά» και πλέον επιτρέπεται να την δουν μόνον όσα είναι άνω των οκτώ ετών.

Ω «γλώσσα που εισάγει διακρίσεις» θεωρήθηκαν δύο αναφορές της λέξης Hottentots – που θεωρείται ρατσιστική και προσβλητική.

Ο ρατσιστής ναύαρχος

Σε δύο σκηνές ο ναύαρχος Μπουμ, που πιστεύει ότι διοικεί ένα πλοίο, χρησιμοποιεί αυτή την λέξη: η μία είναι η σκηνή που κατεβαίνει με σκοινί από μία οροφή σε βάρκα και ρωτά ένα από τα παιδιά αν θα «πολεμήσουν τους Hottentots».

Και λίγο αργότερα, όταν οι καπνοδοχοκαθαριστές με μαυρισμένα από την καπνιά πρόσωπα χορεύουν στην οροφή, ο ναύαρχος αναφωνεί «μας επιτίθενται οι Hottentots» και ρίχνει εναντίον τους πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο Αξιολόγησης Ταινιών τέτοιες σκηνές και πιο συγκεκριμένα η χρήση της λέξης «hottentots» είναι ακατάλληλη για μικρά παιδιά. Γι αυτό επισημαίνεται ότι οι γονείς πρέπει να εξετάσουν κατά πόσο αυτό το περιεχόμενο μπορεί να επηρεάσει «τα μικρότερα και πιο ευαίσθητα παιδιά».

Το BBFC αιτιολογώντας την απόφασή του ανακοίνωσε ότι «από την έρευνα για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις αντιλαμβανόμαστε ότι μια βασική ανησυχία για τους γονείς είναι η πιθανή έκθεση των παιδιών σε γλώσσα διακρίσεων ή σε συμπεριφορά που μπορεί να την θεωρήσουν ενοχλητική ή να την επαναλάβουν χωρίς να συνειδητοποιούν την πιθανή προσβολή».

Γιατί έχει ρατσιστικό περιεχόμενο η λέξη «hottentots»

Τι σημαίνει όμως ο όρος «hottentots», που χρησιμοποιεί σε δύο σκηνές ο ναύαρχος Μπουμ; Η λέξη αυτή είναι δημιούργημα των Ολλανδών εποίκων, των Αφρικάανς, που έφτασαν στο νότιο άκρο της Αφρικής στη δεκαετία του 1650. Οι Ολλανδοί  την χρησιμοποίησαν για αναφερθούν στους ιθαγενείς Κόικοϊ, τους ιθαγενείς νομάδες και στον λαό Σαν, στη νότια Αφρική.

Πιστεύεται ότι η λέξη δημιουργήθηκε από τους Ολλανδούς εποίκους για να αναφερθούν στους ιθαγενείς περιγράφοντάς τους με ένα χαρακτηριστικό της γλώσσας τους, που στα αφτιά των εποίκων ακουγόταν σαν τραύλισμα.

Ο όρος αυτός άρχισε να χρησιμοποιείται στην Αγγλία τον 17ο αιώνα για να περιγράψει τους μαύρους Αφρικανούς με αρνητικό περιεχόμενο. Η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τους λευκούς υποτιμητικά και προσβλητικά  για τους Αφρικανούς στους οποίους αναφερόταν. Από τον 18ο αιώνα ο όρος χρησιμοποιήθηκε με την έννοια του «βάρβαρου» και του «κανίβαλου».

Διαβάστε επίσης:

Politico: «Προνομιακή σχέση της φον ντερ Λάιεν με τη γερμανική βιομηχανία» – Οι σκιές που απειλούν την επανεκλογή της στην Κομισιόν

Παλαιστίνη: Παραίτηση της κυβέρνησης και σχέδια Νετανιάχου για εκδίωξη των αμάχων από την Ράφα (Video)

«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ επεκτείνει τους βομβαρδισμούς και στον ανατολικό Λίβανο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 20:26