search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:58
MENU CLOSE

Παλαιστίνη: Παραίτηση της κυβέρνησης και σχέδια Νετανιάχου για εκδίωξη των αμάχων από την Ράφα (Video)

26.02.2024 13:01
GAZA new

Άλλο ένα πλάνο εκεχειρίας, που θα δώσει χρόνο για την απελευθέρωση ομήρων και φυλακισμένων, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, χωρίς να έχει γίνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής από το Ισραήλ ή την Χαμάς.

Στο μεταξύ όμως το Ισραήλ έχει στο τραπέζι και πλάνο εκδίωξης από την Ράφα των Παλαιστίνιων που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή, ενόψει μεγάλης χερσαίας επίθεσης.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι αν γίνει επιχείρηση στη Ράφα θα μπει «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο» για την ειρήνη στην περιοχή.

Καταγγέλλοντας την ισραηλινή κατοχή στην Δυτική Όχθη και τις επιθέσεις στην Γάζα, παραιτήθηκε η παλαιστινιακή κυβέρνηση, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα έφτασε τους 30.000 και ο αριθμός των τραυματιών ξεπέρασε τους 70.000.

Παραίτηση της παλαιστινιακής κυβέρνησης

Την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Στάγιεχ, καταγγέλλοντας την κλιμάκωση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Λωρίδα της Γάζας.

«Η απόφαση για παραίτηση ελήφθη υπό το φως της άνευ προηγουμένου κλιμάκωσης στη Δυτική Όχθη και στην Ιερουσαλήμ και του πολέμου, της γενοκτονίας και της λιμοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», ανακοίνωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, υποβάλλοντας την παραίτησή του στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

«Διαβλέπω ότι η επόμενη φάση και οι προκλήσεις απαιτούν μια νέα κυβέρνηση και πολιτικές που θα λαμβάνουν υπόψη τη νέα πραγματικότητα στην Γάζα και την ανάγκη για συναίνεση μεταξύ των Παλαιστινίων, με βάση την παλαιστινιακή ενότητα», δήλωσε ο Μοχάμαντ Στάγιεχ.

Η δήλωση αυτή έγινε καθώς κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις στον Μαχμούντ Αμπάς για αλλαγές στην Παλαιστινιακή Αρχή και την αναζήτηση μίας πολιτικής δομής που θα μπορέσει να κυβερνήσει ένα παλαιστινιακό κράτος μετά τον πόλεμο.

Ισραηλινό σχέδιο εκδίωξης Παλαιστίνιων από την Γάζα

Την ίδια ώρα στο Τελ Αβίβ η κυβέρνηση Νετανιάχου επεξεργάζεται «πλάνο εκκένωσης» των αμάχων από τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, το οποίο ακούγεται σαν προαναγγελία νέου σαρωτικού πλήγματος κατά των αμάχων.

Το πλάνο για την εκδίωξη των Παλαιστίνιων «από περιοχές συγκρούσεων» παρουσιάστηκε από την ηγεσία του στρατού στο πολεμικό κυβερνητικό συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε καθώς ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για χερσαία επιχείρηση στην Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν παγιδευτεί σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι.

Από το γραφείο του Νετανιάχου ανακοινώθηκε ότι το πολεμικό συμβούλιο συζήτησε «σχέδιο εκκένωσης του πληθυσμού από πολεμικές ζώνες στην Λωρίδα της Γάζας» και «το επόμενο επιχειρησιακό πλάνο».

Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, αλλά όπως μεταδίδει το al Jazeera «πρόκειται για σχέδιο διπλής δράσης- για την ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη Ράφα και για το σχέδιο απομάκρυνσης σχεδόν 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων που έχουν καταφύγει στη νοτιότερη πόλη της Γάζας».

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές επισήμανε ότι στόχος του Νετανιάχου είναι η εκδίωξη των Παλαιστίνιων από την Γάζα και η ανακατάληψη της λωρίδας.

Επίσης κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι υποστηρίζει το Ισραήλ και την συνεχιζόμενη επίθεση εναντίον των Παλαιστινίων και ζήτησε να σταματήσει «αυτή η τρέλα πριν να είναι πολύ αργά».

Οι επιδιώξεις Νετανιάχου

Σύμφωνα με το CNN ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει καταρτίσει σχέδιο για την κατάσταση στη Γάζα μετά τον πόλεμο με την Χαμάς, που προβλέπει μεταξύ άλλων «την πλήρη αποστρατικοποίηση» του παλαιστινιακού θύλακα, το κλείσιμο του μεθοριακού περάσματος στο νότιο τμήμα της Γάζας, προς την Αίγυπτο και ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος διακυβέρνησης της περιοχής, με βάση τα ισραηλινά συμφέροντα.

Το CNN γράφει ότι έχει στα χέρια του αντίγραφο του ισραηλινού σχεδίου, το οποίο παρουσίασε ο Μπένζαμιν Νετανιάχου στα μέλη του κυβερνητικού πολεμικού συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης.

Το σχέδιο Νετανιάχου παραδόθηκε στους υπουργούς για να χρησιμοποιηθεί ως βάση συζήτησης, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού στο CNN.

Οι συζητήσεις για συμφωνία εκεχειρίας

Οι πληροφορίες για τις συζητήσεις στο πολεμικό κυβερνητικό συμβούλιο ήρθαν στο φως μετά την επιστροφή από το Παρίσι, των επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας αντικατασκοπείας, Μοσάντ και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, Σιν Μπετ, οι οποίοι εκπροσώπησαν το Ισραήλ στις επαφές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας.

Σύμφωνα με το al Jazeera στην ισραηλινή αντιπροσωπεία παρουσιάστηκε πρόταση για πιθανή συμφωνία με την Χαμάς για εκεχειρία έξι εβδομάδων, που θα διευκολύνει την ανταλλαγή Παλαιστινίων φυλακισμένων και Ισραηλινών ομήρων. Το σχέδιο αυτό έχει παρουσιαστεί στη Χαμάς, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να μεταβεί στο Κατάρ ισραηλινή αντιπροσωπεία για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο για τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή

Στο μεταξύ άρχισε η ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο για τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με πρώτο ομιλητή τον εκπρόσωπο της Τουρκίας, ο οποίος τόνισε ότι η σύγκρουση μπορεί να σταματήσει αν γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο.

«Αυτός ο πόλεμος δεν αφορά μία συγκεκριμένη παλαιστινιακή οργάνωση ή ομάδα. Ο πόλεμος άρχισε τον προηγούμενο αιώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέντ Γιλντίζ.

«Το πραγματικό εμπόδιο για την ειρήνη είναι προφανές», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται «για την βαθύτερη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ» και την αποτυχία υλοποίησης της λύσης για τη συνύπαρξη δύο κρατών.

Διαβάστε επίσης

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής – Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Βρυξέλλες: Αγρότες έσπασαν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ (photos/videos)

Αμερικανός στρατιωτικός αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ – «Δεν θα γίνω συνένοχος στη γενοκτονία, λευτεριά στην Παλαιστίνη!» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 16:56