search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:19
MENU CLOSE

Politico: «Προνομιακή σχέση της φον ντερ Λάιεν με τη γερμανική βιομηχανία» – Οι σκιές που απειλούν την επανεκλογή της στην Κομισιόν

26.02.2024 13:28
von-der-leyen_2602_1920-1080_new
credit: AP

Προνομιακή σχέση με τη γερμανική βιομηχανία έχει αναπτύξει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όπως γράφει το Politico, επικαλούμενο στοιχεία από λομπίστες, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη μικρή μαύρη ατζέντα της ισχυρής κυρίας της Κομισιόν, οι Γερμανοί βιομήχανοι έχουν προτεραιότητα.

Βεβαίως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι Γερμανίδα και της αρέσει να συναντιέται με Γερμανούς. Αλλά αφότου ανέλαβε τα ηνία της Κομισιόν, το 2019, υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει αφήσει έξω από την πόρτα του γραφείου της τους λομπίστες που έχουν σχέση με εταιρίες από την πατρίδα της, σημειώνει το Politico.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι θα ήθελε να μείνει στη δουλειά. Στην πρώτη θητεία της είχε μία πολύ στενή σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και με εταιρίες από την Γερμανία, όπως δείχνει η ανάλυση των στοιχείων από την προσωπική της ατζέντα. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι σχέσεις που ανέπτυξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την βιομηχανία είναι συνέπεια και των προκλήσεων που είχε να αντιμετωπίσει στην πρώτη θητεία της, καθώς προώθησε την λεγόμενη πράσινη ατζέντα, ενώ παράλληλα έπρεπε να αντιμετωπίσει την πανδημία και τον πόλεμο με την Ουκρανία, που οδήγησε σε πολιτικές απεξάρτησης των Ευρωπαίων από τα ρωσικά καύσιμα.

Από τις επαφές της προέδρου της Κομισιόν με τους βιομήχανους έχουν προκύψει ωστόσο κάποιες σκιές, όπως η συμφωνία-μαμούθ με τη Pfizer για μια τεράστια παραγγελία εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας παραμένουν άγνωστες.

Εκείνο όμως που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ότι στην ατζέντα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το ένα τέταρτο του συνόλου των συναντήσεων που είχε με παράγοντες της βιομηχανίας ήταν με εκπροσώπους γερμανικών εταιριών. Προνομιακή σχέση ανέπτυξε και με αμερικανικές και γαλλικές εταιρίες.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά η Αριάνα Ποντέστα, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι οι συναντήσεις της προέδρου «δεν ορίζονται με βάση» την χώρα όπου εδρεύουν οι εταιρίες», αλλά «αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής».

Ωστόσο, ήδη ορισμένοι στις Βρυξέλλες αναρωτιούνται κατά πόσο αυτή η εικόνα θα μπορούσε να πλήξει την προσπάθεια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για επανεκλογή στην θέση της προέδρου της Κομισιόν. Την υποψηφιότητά της στηρίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα παραμείνει το ισχυρότερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τις επικείμενες εκλογές.

Διαβάστε επίσης:

Παλαιστίνη: Παραίτηση της κυβέρνησης και σχέδια Νετανιάχου για εκδίωξη των αμάχων από την Ράφα (Video)

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής – Ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Αμαζόνιος: Ανακαλύφθηκε νέο είδος φιδιού – To μεγαλύτερο στον κόσμο (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 00:08