search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:58
MENU CLOSE

Κομισιόν: Οι προκλήσεις ενόψει της ανανέωσης της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

20.02.2024 06:30
ursula ne athiteia 987- new

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπήκε και επίσημα στην κούρσα για να εξασφαλίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και η υποψηφιότητά της έχει την σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα επικυρωθεί στη σύνοδο του κόμματος στο Βουκουρέστι, τον επόμενο μήνα.

«Πρέπει να αμυνθούμε έναντι των διχασμών που προέρχονται από το εσωτερικό και από το εξωτερικό. Είμαι σίγουρη ότι έχουμε τη δύναμη να το επιτύχουμε και αυτός είναι ο στόχος που θέτω στον εαυτό μου», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοινώνοντας ότι θα επιδιώξει την ανανέωση της θητείας της.

Ουδείς αμφιβάλει ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκινά μια κούρσα με σχεδόν βέβαιη τη νίκη  καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα είναι το μεγαλύτερο σε δύναμη στις ευρωεκλογές, άρα θα έχει το δικαίωμα να προωθήσει τη δική του επιλογή για την προεδρία της Κομισιόν.

Για να επανεκλεγεί η Γερμανίδα πολιτικός πρέπει να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και μάλιστα πέραν των πολιτικών γραμμών. Αλλά, εκτός από τον Βίκτορ Όρμπαν ουδείς από τους 27 ευρωπαίους ηγέτες  έχει εκφραστεί αρνητικά για την πρόεδρο της Κομισιόν.

Ορισμένοι μάλιστα έχουν σπεύσει να εγκρίνουν από τώρα την ανανέωση της θητείας της, όπως οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, αλλά και ο Πέδρο Σάντσεθ, που προέρχεται από άλλη πολιτική παράταξη.

Πως παρακάμπτει τις όποιες επιφυλάξεις

Το παιχνίδι δείχνει να έχει τελειώσει από τώρα και το ερώτημα είναι κατά πόσο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα καταφέρει να ικανοποιήσει τους ηγέτες μέχρι την τυπική επανεκλογή της.

Η προστατευόμενη της Άγκελα Μέρκελ, που υπηρέτησε ως υπουργός σε όλες τις κυβερνήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, πατάει πάνω στη λογική «με γνωρίζετε». Δηλαδή μπορούμε να συνεννοηθούμε για να αντιμετωπίσουμε κρίσεις, ή αλλιώς γιατί να αλλάξεις μια ομάδα που κερδίζει…

Ωστόσο το ύφος διακυβέρνησης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμα και στους κόλπους των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες, κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται μέχρι που μπορεί να φτάνουν οι φιλοδοξίες της γερμανίδας πολιτικού.

Ορισμένες φορές προκάλεσε ενόχληση στους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς έσπευσε να διακηρύξει θέσεις που δεν είχαν επαρκή πολιτική επεξεργασία. Όπως έκανε τον Οκτώβριο, όταν επισκεπτόμενη το Τελ Αβίβ υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα έναντι της Χαμάς, χωρίς καμία αναφορά στο διεθνές δίκαιο του πολέμου.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη θητεία της σημαδεύτηκε από σημαντικά πολιτικά γεγονότα, όπως η πανδημία, το Brexit, ο νέος πόλεμος στην Ευρώπη και η αναθεώρηση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Επί των ημερών της έσπασαν ταμπού- όπως η χρηματοδότηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Με την Ευρώπη σε σημείο καμπής, ένα ζητούμενο είναι η ενότητα για να αντιμετωπιστούν οι νέες προκλήσεις  υπό τον φόβο της ανόδου της ακροδεξιάς. Και η ενότητα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη όταν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα εμφανιστεί η ενισχυμένη ομάδα των ακροδεξιών και των θαυμαστών του Ντόναλντ Τραμπ, που αναμένουν την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την υποστήριξη της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών για να επικυρωθεί η ανανέωση της θητείας της. Θα την έχει με βάση την εκτίμηση για τη δύναμη του Λαϊκού Κόμματος, αλλά οι ισορροπίες μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα είναι μια δοκιμασία διαρκείας στη διάρκεια της νέας θητείας της προέδρου της Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» από το Κρεμλίνο: Το Κίεβο δηλητηρίασε τους κυβερνήτες σε Χερσώνα και Λουχάνσκ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ανεπιθύμητος ο Λούλα ντα Σίλβα στη χώρα «μέχρι να ανακαλέσει τα σχόλια περί γενοκτονίας»

Πυραυλική επίθεση των Χούθι σε πλοίο με ελληνική σημαία – Καλά στην υγεία του το πλήρωμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 17:58