search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 15:07
MENU CLOSE

«Η Χαμάς δεν μπορεί να κυβερνά τη Γάζα»: Ο οδικός χάρτης της ΕΕ για την «επόμενη ημέρα»

06.11.2023 21:56
ursula von der leyen

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε τη Δευτέρα έναν οδικό χάρτη με πέντε «βασικές αρχές» για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μόλις τελειώσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς.

Οι αρχές, οι οποίες εδράζονται στην προοπτική μιας λύσης δύο κρατών, περιλαμβάνουν το τέλος της κυριαρχίας της Χαμάς στον πυκνοκατοικημένο θύλακα και την άρση του αυστηρού αποκλεισμού που έχουν επιβληθεί από το Ισραήλ και την Αίγυπτο από το 2007.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και δεν έχουν επίσημη επαφή με την ομάδα.

«Η Χαμάς συνέχισε να δημιουργεί το οπλοστάσιό της, ενώ η οικονομία της Γάζας έχει καταρρεύσει, επομένως είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλαμε. Το 70% των νέων στη Γάζα είναι άνεργοι. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης των Πρέσβεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Οποιοδήποτε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος πρέπει να είναι βιώσιμο, και από οικονομική άποψη».

Οι πέντε αρχές για τη Γάζα που πρότεινε η φον ντερ Λάιεν είναι:

-Δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο για τους τρομοκράτες.
-Καμία κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Χαμάς.
-Καμία μακροπρόθεσμη ισραηλινή παρουσία ασφαλείας.
-Όχι στην αναγκαστική μετακίνηση Παλαιστινίων.
-Χωρίς διαρκή αποκλεισμό.

«Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται υπερβολικά φιλόδοξα, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται», παραδέχτηκε η φον ντερ Λάιεν. «Αλλά δεν πρέπει να σπαταλήσουμε καμία προσπάθεια για να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Για να βρούμε μια διαρκή λύση, βασισμένη σε δύο κράτη, που ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».

Τα σχόλια της φον ντερ Λάιεν έρχονται καθώς οι μάχες εντείνονται στην περιοχή.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να «εκοντώσει» τη Χαμάς μετά την έναρξη μιας σειράς άνευ προηγουμένου επιθέσεων στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι.

Έκτοτε, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας με σφοδρούς βομβαρδισμούς, προκαλώντας σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε κοινή θέση υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και ζητώντας «ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις» για να επιταχυνθούν οι παραδόσεις έκτακτης βοήθειας, όπως τρόφιμα, νερό και καύσιμα, στη Γάζα.

Αλλά η έκκληση, την οποία επικροτεί και η Ουάσιγκτον, απέτυχε να επιφέρει αλλαγές στη σύγκρουση και φαίνεται να είναι κούφια καθώς ο αριθμός των θυμάτων αμάχων αυξάνεται.

«Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι τραγική. Ο αριθμός των νεκρών και τα δεινά των Παλαιστινίων αμάχων είναι τραγικά», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν τη Δευτέρα. «Οι καρδιές μας ματώνουν με τις εικόνες μικρών παιδιών που βγήκαν κάτω από τα ερείπια».

«Ενώ το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να πολεμήσει τη Χαμάς, είναι επίσης σημαντικό να προσπαθήσει να αποφύγει τις απώλειες αμάχων και να στοχοποιηθεί όσο το δυνατόν», συνέχισε. «Επειδή κάθε ανθρώπινη ζωή έχει σημασία, είτε είναι Ισραηλινή είτε Παλαιστίνια».

Η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια 25 εκατομμυρίων ευρώ για τη Γάζα, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότηση για φέτος στα 100 εκατομμύρια ευρώ, και είπε ότι η ΕΕ εργάζεται για τη δημιουργία ενός «θαλάσσιου διαδρόμου» από την Κύπρο για να συμπληρώσει το πέρασμα της Ράφα, τη μοναδική διαδρομή προς το παρόν διαθέσιμη για να τις προμήθειες έκτακτης ανάγκης.

Πρόκειται για έναν νέο τόνο για τη φον ντερ Λάιεν, η οποία επικρίθηκε τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης για την υιοθέτηση μιας θέσης που θεωρήθηκε υπερβολικά μονόπλευρη υπέρ του Ισραήλ και αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία στις Βρυξέλλες για τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Βασιλιάς Κάρολος: Ο πρίγκιπας Χάρι απέρριψε την πρόσκλησή του και δεν θα πάει στο πάρτι γενεθλίων

ΗΠΑ: Ανακαλούνται 13 τόνοι… κοτομπουκιών γιατί βρέθηκαν μεταλλικά κομμάτια

Γκουτέρες: Η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 15:06