search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 04:16
MENU CLOSE

Γκουτέρες: Η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών

06.11.2023 20:57
GUTERES
AP

Η προστασία των αμάχων θα πρέπει να είναι «πρωταρχικής σημασίας» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τεμένη, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής», είπε ο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ταυτόχρονα, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως εναντίον του Ισραήλ», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι διαπράττονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έκανε ξανά έκκληση για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ακόμη στην ενημέρωση του Πενταγώνου τη Δευτέρα ότι «ανησυχεί βαθύτατα για τις σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που βλέπουμε».

«Επαναλαμβάνω την απόλυτη καταδίκη μου για τις αποτρόπαιες τρομοκρατικές ενέργειες που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – και επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για άμεση, άνευ όρων και ασφαλή απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα», είπε ο Γκουτέρες.

Είπε ότι «Σήμερα, ο ΟΗΕ και οι εταίροι μας ξεκινούν μια ανθρωπιστική έκκληση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους».

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι «Τα μέρη στη σύγκρουση – και, μάλιστα, η διεθνής κοινότητα – αντιμετωπίζουν μια άμεση και θεμελιώδη ευθύνη: να σταματήσουν αυτό το απάνθρωπο συλλογικό πόνο και να επεκτείνουν δραματικά την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

ΥΠΕΞ του Ισραήλ: Ντροπή σου!

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν καταδίκασε ξανά τον Αντόνιο Γκουτέρες, αυτή τη φορά μετά την τελευταία έκκληση του αρχηγού του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα.

Ο Κοέν είχε ζητήσει να παραιτηθεί ο Γκουτέρες αφού ο γενικός γραμματέας είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στα τέλη Οκτωβρίου ότι οι επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου «δεν έγιναν στο κενό».

Μετά τα τελευταία σχόλια του Γκουτέρες νωρίτερα σήμερα, στα οποία προειδοποιούσε ότι η Γάζα γίνεται «νεκροταφείο για τα παιδιά» και ζήτησε ξανά κατάπαυση του πυρός, ο Κοέν απάντησε: «Γκουτέρες, ντροπή σου!».

«Πάνω από 30 παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα μωρό 9 μηνών, νήπια και παιδιά που είδαν τους γονείς τους να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια τους κρατούνται παρά τη θέλησή τους στη Γάζα!» ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έγραψε στο X. «Το πρόβλημα στη Γάζα είναι η Χαμάς, όχι οι δραστηριότητες του Ισραήλ για την εξάλειψή της!»

Διαβάστε επίσης:

Το Ισραήλ βομβάρδισε το μοναδικό ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Γάζα, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

ΗΠΑ: Ανακαλούνται 13 τόνοι… κοτομπουκιών γιατί βρέθηκαν μεταλλικά κομμάτια

Νετανιάχου: «Η σύγκρουση αυτή είναι μεταξύ πολιτισμού και βαρβαρότητας»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 02:16