ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:41
MENU CLOSE

Covid -19: Αυτοάνοσα νοσήματα «κρύβονται» πίσω από τα ψευδώς θετικά rapid test

27.02.2024 15:59

Kάποιοι άνθρωποι όπως έχει παρατηρηθεί ότι βγαίνουν ψευδώς θετικοί στη νόσο Covid – 19 μετά τη διενέργεια rapid rest ενώ την ίδια στιγμή βγαίνουν αρνητικοί στα μοριακά τεστ (PCR). Μια νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό και τον συσχετίζει με τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η εν λόγω έρευνα βασίζεται σε δύο μελέτες στις οποίες οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σειριακό, αντιστοιχισμένο γρήγορο τεστ αντιγόνου και σε αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (RT-PCR) για SARS-CoV-2.

Παρακάτω συνοψίζονται και σχολιάζονται τα ευρήματα από τους γιατρούς Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και η Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Η μελέτη

Οι συμμετέχοντες θεωρήθηκαν ότι είχαν ψευδές θετικό αποτέλεσμα εάν ανέφεραν θετικό γρήγορο τεστ αντιγόνου με αντίστοιχη αρνητική δοκιμή PCR των δειγμάτων που ελήφθησαν εντός 48 ωρών το ένα από το άλλο.

Τα ψευδώς θετικά τεστ ταξινομήθηκαν ως τυχαία ψευδώς θετικά (σε συμμετέχοντες με τουλάχιστον ένα αρνητικό γρήγορο τεστ αντιγόνου κατά την περίοδο της μελέτης) ή ως επίμονα ψευδώς θετικά (σε συμμετέχοντες με τουλάχιστον 5 ημέρες θετικών γρήγορων τεστ αντιγόνου).

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από πληθυσμό 11.297 συμμετεχόντων οι οποίοι πραγματοποίησαν 76.610 ημέρες δοκιμών και εντόπισαν :

-Το 1,7% είχε τουλάχιστον ένα ψευδώς θετικό γρήγορο τεστ αντιγόνου.

-Από τους 191 συμμετέχοντες με ψευδώς θετικά αποτελέσματα, οι 13 είχαν επίμονα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.
-Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες με επίμονα ψευδώς θετικά αποτελέσματα ήταν γυναίκες σε αναλογία 12 από 13.

Τα ευρήματα

Ειδικότερα εντοπίστηκε υψηλότερος επιπολασμός αυτοάνοσων διαταραχών που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες μεταξύ των συμμετεχόντων με επίμονα ψευδώς θετικά από ότι μεταξύ αυτών με τυχαία ψευδώς θετικά, σε 6 από 13 έναντι 10 από 178.

Επίμονα ψευδώς θετικά αποτελέσματα λήφθηκαν με δοκιμές από διαφορετικές παρτίδες και δεν ήταν πιθανό να σχετίζονται με ποιοτικά στοιχεία των διαγνωστικών μεθόδων. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αυτό το εύρημα έχει ουσιαστική κλινική σημασία.

Συμπεράσματα

Μπορεί να είναι αποτέλεσμα διασταυρούμενης αντιδραστικότητας των αντισωμάτων δοκιμής με ρευματοειδή παράγοντα και θα μπορούσε δυνητικά να συμβεί σε οποιονδήποτε ασθενή με αυτόν τον παράγοντα.

Επειδή ο έλεγχος για SARS-CoV-2 πραγματοποιείται συνήθως σε συμπτωματικούς ασθενείς, τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα μπορεί να μην αναγνωρίζονται κλινικά. Ωστόσο, τα άτομα που αντιμετωπίζουν επίμονα θετικά τεστ μετά από μόλυνση ή την απουσία συμπτωμάτων μπορεί να έχουν αυτό το φαινόμενο.

Φαίνεται ότι οι ασθενείς με επίμονα ψευδώς θετικά αποτελέσματα και ιστορικό αυτοάνοσης νόσου με ρευματοειδή παράγοντα μπορεί να ωφεληθούν από την επαναλαμβανόμενη εξέταση με διαφορετική εταιρία γρήγορων τεστ αντιγόνου.

Διαβάστε επίσης:

Στυτική δυσλειτουργία: Βελτιώνεται με την άσκηση;

Εγκύκλιος για την ιλαρά: 3 κρούσματα σε υγειονομικούς – Κίνδυνος από την υψηλή μεταδοτικότητα

Νέα μελέτη: Μικροπλαστικά σκουπίδια βρέθηκαν σε ανθρώπινους πλακούντες

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 19:41
Exit mobile version