search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:43
MENU CLOSE

Εγκύκλιος για την ιλαρά: 3 κρούσματα σε υγειονομικούς – Κίνδυνος από την υψηλή μεταδοτικότητα

27.02.2024 11:17
ilara-new

Σε εγρήγορση είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας μετά τον εντοπισμό έξι κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, από την αρχή του έτους, εκ των οποίων τα τρία αφορούν εργαζομένους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η νόσος, που απειλεί μικρούς και μεγάλους, φέτος παρουσιάζει έξαρση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε 41 ευρωπαϊκά κράτη το 2022 σημειώθηκαν 941 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς, ενώ το 2023 υπήρξε μία ανησυχητική αύξηση με αποτέλεσμα ο αριθμός να ανέλθει στα 42.200.

Σημειώνεται ότι η ιλαρά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους ασθενείς στα νοσοκομεία και στις δομές της ΠΦΥ.

Για το λόγο αυτό, χθες η αναπληρώτριά υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη με επείγουσα εγκύκλιό της προς τους διοικητές των νοσοκομείων, ζητά να καταγραφεί η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να κάνουν τη δεύτερη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ενάντια στη νόσο.

Η εγκύκλιος εστάλη σε όλες τις μονάδες υγείας της χώρας, με την επισήμανση ότι «κρίνεται αναγκαία η λήψη μέτρων στους Χώρους Παροχής Φροντίδας Υγείας (ΧΠΦΥ)».

Αναλυτικά, λαμβάνοντας υπόψη:

-Την κατά τουλάχιστον 30 φορές παρατηρούμενη αύξηση κρουσμάτων ιλαράς και την εμφάνιση επιδημικών εξάρσεων του νοσήματος στην Ευρώπη από τις αρχές του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

-Την καταγραφή στη χώρα μας των πρώτων 6 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς από τον Ιανουάριο 2024, εκ των οποίων τα 3 αφορούν σε εργαζόμενους σε Χώρο Παροχής Φροντίδας Υγείας (ΧΠΦΥ).

-Την υψηλή μεταδοτικότητα του νοσήματος, με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής έως και 90% μεταξύ των επίνοσων ατόμων.

-Τον αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και νόσησης των εργαζομένων σε ΧΠΦΥ που δεν διαθέτουν ανοσία έναντι στους ιλαράς αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης στους ασθενείς με αποτέλεσμα διασπορά του νοσήματος και πρόκληση συρροών.

Αποστέλλονται οδηγίες:

-Πρόληψης και ελέγχου μετάδοσης ιλαράς σε ΧΠΦΥ και μέτρων προφύλαξης για τους επαγγελματίες υγείας

-Δήλωσης περιστατικών ιλαράς στον ΕΟΔΥ

-Λήψεως και αποστολής δειγμάτων για επιβεβαίωση κρουσμάτων ιλαράς

Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η αποτύπωση της κατάστασης ανοσίας έναντι της ιλαράς όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και κέντρα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της χώρας, ώστε να ενισχυθεί η προστασία των επίνοσων εργαζομένων με εμβολιασμό και να προληφθεί η περαιτέρω μετάδοση του νοσήματος.

Το δελτίο καταγραφής για την αξιολόγηση της κατάστασης ανοσίας θα πρέπει να συμπληρωθεί με ευθύνη των Διοικήσεων και των Επιτροπών Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) και την αρωγή των διευθύνσεων κλινικών και τμημάτων, καθώς και των ιατρών εργασίας, ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε υγειονομικής μονάδας.

Μετά την συμπλήρωσή τους τα δελτία θα πρέπει να αποσταλούν στον ΕΟΔΥ ως τις 22 Μαρτίου 2024.

Η εγκύκλιος

Διαβάστε επίσης:

Νέα μελέτη: Μικροπλαστικά σκουπίδια βρέθηκαν σε ανθρώπινους πλακούντες

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με σπάνια νοσήματα

Γεωργιάδης: «Τα επόμενα 24ωρα βγαίνει η απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 22:40