search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:13
MENU CLOSE

Νέα μελέτη: Μικροπλαστικά σκουπίδια βρέθηκαν σε ανθρώπινους πλακούντες

27.02.2024 09:53
mikroskopio new

Πολυαιθυλένιο, το πιο συχνά παραγόμενο πλαστικό για τις περισσότερες σακούλες και μπουκάλια μιας χρήσης, νάιλον πολυπροπυλένιο και άλλα πλαστικά σκουπίδια που μολύνουν τον πλανήτη, πλέον έχουν «εισβάλει» και στον ανθρώπινο πλακούντα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια, από τότε που οι επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά να κολυμπούν σε τέσσερις διαφορετικούς ανθρώπινους πλακούντες, και όπως αποδεικνύεται, αυτή ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στις αρχές του 2023, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι είχαν βρει μικροσκοπικά σωματίδια πλαστικών απορριμμάτων σε όχι λιγότερους από 17 διαφορετικούς πλακούντες.

Μέχρι το τέλος του 2023, μια τοπική μελέτη στη Χαβάη ανέλυσε 30 πλακούντες μεταξύ 2006 και 2021 μόνο για να διαπιστώσει ότι η μόλυνση από πλαστικό είχε αυξηθεί σημαντικά με την πάροδο του χρόνου. Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική, οι ερευνητές εντόπισαν τώρα μικροσκοπικά σωματίδια και ίνες πλαστικού μεγέθους μικρότερου από ένα μικρόν στο μεγαλύτερο δείγμα πλακούντα μέχρι τώρα.

Και στα 62 δείγματα ιστού που μελετήθηκαν, η ομάδα βρήκε μικροπλαστικά διαφόρων συγκεντρώσεων σε κάθε ένα. Αυτές οι συγκεντρώσεις κυμαίνονταν από 6,5 έως 685 μικρογραμμάρια ανά γραμμάριο ιστού, που είναι πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα που βρέθηκαν στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος .

Ουδείς γνωρίζει, για την ώρα, τι κάνει αυτή η πλαστική στην υγεία του εμβρύου ή της μητέρας. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε κάθε σημαντικό όργανο του ανθρώπινου σώματος συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, ωστόσο είναι άγνωστο εάν αυτοί οι ρύποι είναι προσωρινοί επισκέπτες ή μόνιμες και συσσωρευμένες απειλές για την υγεία.

Δυστυχώς η περιβαλλοντική ρύπανση από πλαστικά συνεχίζει να επιδεινώνεται, με συνέπεια και η μόλυνση του πλακούντα να αυξάνεται γιατί, ιδιαίτερα σήμερα, οι άνθρωποι εισπνέουν και καταπίνουν περισσότερο πλαστικό από ποτέ. «Η δόση κάνει το δηλητήριο», εξηγεί ο βιολόγος Μάθιου Κάμπεν από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού.

«Εάν η δόση συνεχίζει να αυξάνεται, αρχίζουμε να ανησυχούμε. Εάν βλέπουμε επιπτώσεις στους πλακούντες, τότε όλη η ζωή των θηλαστικών μπορεί να επηρεαστεί. Αυτό δεν είναι καλό

Ο προσδιορισμός της ποσότητας μικροπλαστικών που συσσωρεύονται στον ανθρώπινο ιστό έχει αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολος δεδομένου του πολύ μικρού μεγέθους αυτών των σωματιδίων.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες εργάζονται σε μια μέθοδο στερεάς ανίχνευσης που μπορεί να ποσοτικοποιήσει τη μάζα αυτών των ρύπων και να προσδιορίσει τη συγκεκριμένη μάρκα πλαστικού. Μόνο τότε μπορεί να αξιολογηθεί σωστά ο αντίκτυπος στην υγεία.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί μια νέα τεχνική υψηλής ανάλυσης για τη σάρωση πλαστικών σε ανθρώπινο αίμα και ιστό. Πρώτον, οι ερευνητές διαχώρισαν την πλειονότητα του βιολογικού υλικού από τα πλαστικά στερεά, χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες και εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας υπερφυγοκέντρηση για να διαχωρίσουν πολύ μικρά μόρια.

Στη συνέχεια, διέλυσαν τα πολυμερή για να προσδιορίσουν τις συγκεκριμένες ενώσεις τους .

Όταν εφαρμόστηκε στα 62 δείγματα πλακούντα, η τεχνική αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα μισά πλαστικά που βρίσκονται στον πλακούντα είναι πολυαιθυλένιο – το πιο συχνά παραγόμενο πλαστικό στον πλανήτη μας, υπεύθυνο για τις περισσότερες σακούλες και μπουκάλια μιας χρήσης.

Άλλα πλαστικά

Άλλα πλαστικά σωματίδια που εντοπίζονται στον πλακούντα περιλαμβάνουν:

– το χλωριούχο πολυβινύλιο,

– το νάιλον.

-το πολυπροπυλένιο,

Τα παραπάνω υλικά είναι πιθανότατα ηλικίας πολλών δεκαετιών, έχουν διαβρωθεί και οξειδωθεί για χρόνια στο περιβάλλον πριν εισπνευστούν ή καταποθούν από τον άνθρωπο.

«Αυτή η μέθοδος, σε συνδυασμό με κλινικά μεταδεδομένα, θα είναι καθοριστική για την αξιολόγηση των πιθανών επιπτώσεων των νανο MPs στα δυσμενή αποτελέσματα της εγκυμοσύνης». εκτιμούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα των ερευνών

Μέχρι στιγμής, οι κλινικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης είναι λίγες. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι όσο μικρότεροι είναι οι πλαστικοί ρύποι, τόσο πιο εύκολα μπορούν να εισβάλουν στα κύτταρα. Και όμως σε αυτό το μικρό μέγεθος είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστούν οι δυνητικά τοξικές τους επιπτώσεις.

Σε έρευνα για μίνι μοντέλα του ανθρώπινου εντέρου, τα μικροπλαστικά παρουσιάζουν δυνητικά επικίνδυνες ανοσολογικές επιδράσεις. Επιπλέον, τα πρώιμα πειράματα σε ποντίκια, υποδηλώνουν ότι τα μικρο- και τα νανοπλαστικά έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει μη βέλτιστα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα».

Οι λόγοι για το ευρύ φάσμα των συγκεντρώσεων μικροπλαστικών που βρίσκονται στα ανθρώπινα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του πλακούντα, είναι επί του παρόντος άγνωστοι. Θα μπορούσε να οφείλεται σε αναλυτικό λάθος ή, λένε οι ερευνητές , θα μπορούσε να οφείλεται σε «ένα συνδυασμό περιβαλλοντικών, διατροφικών, γενετικών παραγόντων, ηλικίας της μητέρας και τρόπου ζωής».

«Οι παράγοντες που οδηγούν τέτοιες ακραίες περιοχές συγκέντρωσης δεν είναι γνωστοί, ούτε είναι προφανές εάν τέτοιες συγκεντρώσεις συμβάλλουν αρνητικά στην ανάπτυξη και ανάπτυξη του πλακούντα ή του εμβρύου ή σε άλλες συνέπειες για την υγεία της μητέρας», προσθετουνοι ερευνητές.

«Ο πλακούντας λαμβάνει σχετικά υψηλή ροή αίματος και προσλαμβάνει πολλά θρεπτικά συστατικά από το μητρικό αίμα, γεγονός που μπορεί να τον κάνει πιο εκτεθειμένο· ο βαθμός στον οποίο η νανο- και μικροπλαστική ρύπανση μπορεί να μεταφερθεί μέσω του πολύπλοκου φραγμού του πλακούντα, είτε παθητικά είτε απαιτεί ενεργά περαιτέρω έρευνα».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Toxicological Sciences.

Διαβάστε επίσης

Γεωργιάδης: «Τα επόμενα 24ωρα βγαίνει η απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία»

ΠΟΕΔΗΝ: «Τέσσερα χρόνια από την πανδημία Covid-19 στη χώρα μας – Τι έταξαν και ποια είναι η κατάσταση του ΕΣΥ σήμερα»

Γρίπη ή κρυολόγημα; Ποιες οι διάφορες τους και πως αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 18:10