search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:46
MENU CLOSE

Γάμος ομόφυλων: Οργή για τον «διαχωρισμό» βουλευτών στις εκκλησίες – Αναταραχή στη ΝΔ, παρέμβαση Ιερώνυμου

28.02.2024 08:15
EKKLISIA

Από την έναρξη της δημόσιας συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, το topontiki.gr είχε επισημάνει ότι ένα «αγκάθι» στις προθέσεις της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών είναι η στάση την οποία θα τηρήσει η Εκκλησία της Ελλάδας και ο αντίκτυπος της στάσης αυτής, όχι μόνο στην κοινωνία, αλλά και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Διότι, μπορεί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας να είχε προσπαθήσει να «στρογγυλέψει» όσο ήταν δυνατόν τις εισηγήσεις που είχαν γίνει επί του θέματος, ωστόσο, ήταν δεδομένο ότι τόσο διάφοροι πιο hardcore αρχιερείς, όσο και απλοί κληρικοί θα ακολουθούσαν τον… δικό τους δρόμο και θα επεδίωκαν να κρατήσουν «ανοιχτό» το θέμα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι λίγο μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, αποφάσισε να διακόψει την κοινωνία με τους «ψηφίσαντες ενάντια στον θείο Νόμο», δηλαδή να τεθούν εκτός Εκκλησίας, να μην τους απευθύνεται καμία πρόσκληση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Ενορίας, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή της έμπρακτης μεταμέλειάς τους, η οποία θα αποδεικνύεται από την ακύρωση του «αίσχιστου νομοθετήματος» στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, ένας αρχιμανδρίτης στοχοποίησε με εξαιρετικά σκληρή γλώσσα τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλο Χρηστίδη, ο οποίος στήριξε τον επίμαχο νόμο, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, και φωτογραφικό υλικό του ιδίου με την οικογένειά του. Μάλιστα, η ανάρτηση στα social media του ιερέα προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου, αλλά και της Εκκλησίας της Ελλάδας, καθώς ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, ζήτησε τη διενέργεια εκκλησιαστικών ανακρίσεων για τη διερεύνηση του περιστατικού που αφορά στον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ι. Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα, καθώς άλλοι ιερείς επέδωσαν τα εύσημα σε δύο βουλευτές της ΝΔ που καταψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο (την Άννα Καραμανλή και τον Γιάννη Καλλιάνο, συγκεκριμένα, με τον δεύτερο να χειροκροτείται από εκκλησίασμα, όταν ο ιερέας υπενθυμίζει ότι ο βουλευτής δεν υπερψήφισε το νομοσχέδιο). Στην ουσία, εκτιμάται ότι αυτή η κατάσταση δημιουργεί κλίμα για… βουλευτές «δύο ταχυτήτων» στο κυβερνών κόμμα: αυτούς που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο και αυτούς που το καταψήφισαν ή απείχαν από την ψηφοφορία.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτοι δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι και στήριξαν μια «δύσκολη» κυβερνητική πολιτική, αλλά και δέχονται κριτική από μέρος της κοινωνίας (και των ψηφοφόρων τους, ειδικά των πιο συντηρητικών) για τη στάση τους αυτή. Φυσικά, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας για ένα ζήτημα που αφορά σε δικαιώματα, λέγοντας μάλιστα ότι η αποχή είναι προτιμητέα της καταψήφισης του νομοσχεδίου.

Κι αν οι… γκρίνιες εντός της ΝΔ θεωρούνται από την κυβέρνηση αντιμετωπίσιμες, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις της εκκλησίας, οι οποίες φαίνεται ότι προκαλούν αμηχανία. «Ας μην ισοπεδώνουμε και ας μην τσουβαλιάζουμε, με κάποιες μειοψηφικές συμπεριφορές, μεμονωμένες περιπτώσεις, συνολικά την Εκκλησία, η οποία διαχρονικά επιτελεί έναν σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. […] Δεν θεωρώ ότι αντιπροσωπεύουν την Εκκλησία συνολικά, τους ιερείς μας, τους ανθρώπους οι οποίοι πιστεύουν τέτοιες μεμονωμένες συμπεριφορές» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την επίθεση που δέχθηκε ο Π. Χρηστίδης.

Ωστόσο, αυτό που αναγνωρίζεται είναι ότι στην ουσία ο κάθε μητροπολίτης είναι, για να το πούμε σχηματικά, «αφεντικό» στην περιοχή του και δύσκολα μπορεί κάποιος να του περιορίσει το δικαίωμα να επικρίνει (όποτε και όπως ο ίδιος θέλει, εντός πλαισίου, βέβαια…) την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αν και στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι συν τω χρόνω ο θόρυβος θα καταλαγιάσει, εντούτοις πάντα υπάρχει ο προβληματισμός για πιθανό πολιτικό κόστος στις ευρωεκλογές κυρίως από τα πιο συντηρητικά τμήματα των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Διαβάστε επίσης:

Πιερρακάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: «Ναι» σε αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά η χώρα δεν μπορεί να περιμένει

ΣΥΡΙΖΑ: Έκπληξη με Ιφιγένεια Μουμτζή στο νέο think tank – Ποια είναι η απόφοιτος του LSE

Γεωργιάδης: Υπερβολικές οι δαπάνες του ΙΦΕΤ – Θα μειωθούν δραστικά με τη βοήθεια του ΕΟΦ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 21:31