search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 02:43
MENU CLOSE

Γεωργιάδης: Υπερβολικές οι δαπάνες του ΙΦΕΤ – Θα μειωθούν δραστικά με τη βοήθεια του ΕΟΦ

27.02.2024 17:57
ADWNIS_GEWRGIADHS4
Eurokinissi

Να αυξηθούν οι ρυθμοί εγκρίσεως των αδειών στα φάρμακα που θα μπαίνουν στη θετική λίστα, να μπει «φρένο» στις υπέρογκες δαπάνες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικών Ερευνών Τεχνολογιών (ΙΦΕΤ), και να «τρέξουν» οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για τις κλινικές μελέτες, που θα φέρουν ζεστό χρήμα στο ΕΣΥ, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που χρονίζουν στον ΕΟΦ και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Αυτά, είναι μεταξύ άλλων τα θέματα που χρειάζεται άμεσα να λυθούν, όπως ζήτησε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, από την ηγεσία του ΕΟΦ, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απεύθυνε στην ηγεσία του Οργανισμού, με αφορμή την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι φέτος είναι μια κρίσιμη χρονιά για την επιτυχία των στόχων που έχει θέσει η ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας: «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη και το clawback, το οποίο αρχίζει να δημιουργεί τοξικές παρενέργειες στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς. Σε αυτό θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του ΕΟΦ και των θυγατρικών του».

Ο υπουργός ζήτησε από την ηγεσία του ΕΟΦ να δώσουν τις κατάλληλες κατευθυντήριες οδηγίες στον ΙΦΕΤ ώστε να μειωθεί η δαπάνη του, η οποία είναι «υπερβολικά μεγάλη και πρέπει να μπει ένα «φρένο» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Δεν θα μπορέσει ο ΙΦΕΤ να το κάνει αυτό εάν δεν έχει τη συνεργασία του ΕΟΦ» είπε με νόημα.

Επίσης, ζήτησε να επισπεύσουν τις εγκρίσεις των φαρμάκων όσο γίνεται γρηγορότερα. «Έχει κρίσιμη σημασία η ταχύτητα της εγκρίσεως των φαρμάκων που εισέρχονται στη θετική λίστα, ορισμένες εταιρίες που πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ προέβαλαν ως επιχείρημα ότι δεν έχουν πάρει την έγκριση για να μπουν στη θετική λίστα και άρα αναγκάζονται να πουλάνε μέσω ΙΦΕΤ χωρίς clawback» τόνισε.

Αναφορικά με τις εγκρίσεις των νέων φαρμάκων της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός επεσήμανε ότι αναπτύσσεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, παράγει πλούτο, θέσεις εργασίας αλλά χρειάζεται ασφαλώς και τη συνεργασία ιδιαίτερα του ΕΟΦ: «Αυτό το οποίο, επαναλαμβάνω, είναι ότι χρειάζεται είναι να δώσουμε ταχύτητα στο σύστημα. Εάν το σύστημα αποκτήσει ταχύτητα η αγορά θα δουλεύει καλύτερα και με διαφάνεια. Άρα, πρέπει να δώσουμε στην αγορά ταχύτητα μαζί με τη διαφάνεια γιατί εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς. Μία από τις κύριες ευθύνες που έχει ο ΕΟΦ στην φαρμακευτική αγορά, είναι να εξασφαλίζει αυτή τη ταχύτητα και αυτή τη διαφάνεια».

Κλινικές μελέτες

Ταχύτητα ζήτησε και για τις κλινικές μελέτες τονίζοντας ότι: «Πρέπει να επιταχύνουμε και τις εγκρίσεις των κλινικών μελετών. Η Κυβέρνησή μας θέλει να δώσει μεγαλύτερο έδαφος και χώρο στις κλινικές μελέτες που για πολλούς και πολλαπλούς λόγους συμφέρουν τη χώρα και τον Έλληνα ασθενή».

Επίσης το 2024 θα είναι έτος προσλήψεων μονίμου προσωπικού στον ΕΟΦ, όπως είπε ο υπουργός αναγνωρίζοντας ότι ο Οργανισμός έχει σοβαρές ελλείψεις. «Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε τον αριθμό των μονίμων θέσεων που θα προκηρυχθούν» είπε ο ίδιος.

Ταχύτητα και διαφάνεια στη φαρμακευτική αγορά

Σύμφωνα με τον υπουργό η φαρμακευτική αγορά και στη χώρα μας αναπτύσσεται με τόσο μεγάλη ταχύτητα, οι νέες θεραπείες είναι τόσες πολλές και οι ανάγκες του κόσμου τόσο πολυποίκιλες, που προφανώς το οργανόγραμμα του ΕΟΦ απηχούσε μια προηγούμενη εποχή που όλα κυλούσαν σε ένα διαφορετικό ρυθμό.

«Τώρα οι καινοτόμες θεραπείες έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Και ευτυχώς η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει κάνει συγκλονιστικά βήματα προόδου. Και θέλω να σας ενθαρρύνω για ακόμα συγκλονιστικότερα. Το επενδυτικό clawback που θεσπίσαμε, το 2020, έχει πιάσει τόπο. Οι επενδύσεις έχουν διαδεχθεί η μία την άλλη και οι επενδύσεις δεν είναι μόνο τα κτίρια, επενδύσεις είναι και τα νέα φάρμακα».

Ελλείψεις στα φάρμακα

Για τις ελλείψεις στα φάρμακα ο υπουργός επανέλαβε για άλλη μια φορά, ότι αυτό είναι πανευρωπαϊκό προβλήματα ιδιαίτερα μετά την πανδημία και ανακοίνωσε ότι υπήρξε ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή επιτροπή. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι στις αρχές Μαρτίου θα έρθουν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας φαρμάκων, το οποίο αποδεικνύει ότι ο τρόπος που το κάναμε στην Ελλάδα αποτελεί best practice για την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Εξεταστική για Τέμπη: Διαψεύδει το προεδρείο ότι έχει παραληφθεί η δικογραφία από τη Λάρισα – «Όχι» στο αίτημα του ΚΚΕ για άμεση σύγκληση της

Απάντηση ΠΑΣΟΚ σε Μαρινάκη για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Χαλάμε τα σχέδια της κυβέρνησης, μοναδικός γνώμονάς της οι μπίζνες»

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Σφοδρή επίθεση Πολάκη σε Πιερρακάκη – Τον αποκάλεσε «υπηρέτη των ιδεοληψιών του νεοφιλελευθερισμού»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59