search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 06:38
MENU CLOSE

«Για μια ισχυρή δημόσια Παιδεία»

28.02.2024 06:30
panagiotis ganiatsos

Αδιαμφισβήτητα, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, η ισχυρή δημόσια Παιδεία συνιστά τον πιο ουσιαστικό μοχλό ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας, προεχόντως για τα παιδιά της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων οικογενειών, δίνοντας συνάμα ευκαιρίες και στην ελληνική περιφέρεια.

Προς τούτο, η ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας θα πρέπει να αποτελεί την απόλυτη και ύψιστη προτεραιότητα. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής παραμένει πιστό στην καταστατική του θέση υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, διασφαλίζοντας, πρωτίστως, το ρόλο και την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, με χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.

Η πρωτοκαθεδρία του ισχυρού δημόσιου πανεπιστημίου στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι θεμελιώδης αρχή για το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής. Όλες οι επιμέρους ρυθμίσεις, ως προς τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, θα πρέπει να διέπονται από αυτή την αρχή. Ειδικότερα, η λειτουργία των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων απαιτείται να εξυπηρετεί την αναβάθμιση της παιδείας, την πρόοδο της γνώσης και την κοινωνική κινητικότητα και όχι την επιχειρηματική ελευθερία των ιδιοκτητών τους. Για εμάς, η παιδεία δεν είναι απλά παροχή υπηρεσιών, όπως ο τουρισμός, αλλά ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό. Επιτρέπουμε τη λειτουργία μη κρατικών φορέων στον ακαδημαϊκό χάρτη, μόνο εφόσον αυτή συντελεί στη βελτίωση του δημόσιου συστήματος.

Ως γνωστόν, η ίδρυση και η λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής εδώ και χρόνια, μια θέση που επικαιροποιήσαμε, επί τη βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου, το οποίο διαφέρει παντελώς σε σχέση με αυτό που εισηγείται η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη λειτουργία των ιδιωτικών παραρτημάτων ξένων ιδρυμάτων, δεν είναι επ’ ουδενί αυτό που το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται.

Τουναντίον, πρόκειται για μία βίαιη εισαγωγή ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό τον μανδύα του «μη κερδοσκοπικού παραρτήματος» και δη χωρίς καμία χωροταξική κατανομή. Θα πρέπει, επιτέλους, να μας απαντήσει η κυβέρνηση αν στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, αν στηρίζει τα περιφερειακά πανεπιστήμια και αν θα προβλέψει να μη γίνουν όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Βέβαια, και τα τρία αυτά ερωτήματα είναι ρητορικά, καθότι είναι εξόφθαλμη η «επιχειρηματική» στόχευση της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου και η εγκατάλειψη των περιφερειακών πανεπιστημίων.

Ως προελέχθη, εν σχέσει με τη λειτουργία των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, για το ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής, κύρια στόχευση είναι να εξυπηρετεί την αναβάθμιση της παιδείας και όχι την επιχειρηματική ελευθερία των ιδιοκτητών τους, εμπνεόμενοι από τον τρόπο με τον οποίο οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν εντάξει τους μη κρατικούς φορείς στην ανώτατη εκπαίδευσή τους, διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως την παιδεία ως κοινωνικό αγαθό. Εμφορούμενοι από αυτό το πνεύμα, διαμορφώσαμε την πρότασή μας, που αποτελεί πυξίδα για τη στάσης μας τόσο στην τρέχουσα συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα franchise παραρτήματα, όσο και για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η ρύθμιση θα πρέπει να γίνει σύννομα με το Σύνταγμα, αναθεωρώντας, δηλαδή, το άρθρο 16 του Συντάγματος, ώστε να υπάρξει ενδελεχής εθνικός διάλογος.

Οι τρεις πυλώνες της θέσης μας για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια παραμένουν αμετάβλητοι και είναι οι κάτωθι: Πρωτίστως, να είναι υποχρεωτικός και διασφαλισμένος ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών ιδρυμάτων, αποκλείοντας την εμπορική προσέγγιση, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή ακεραιότητα. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η λειτουργία τους προς όφελος της έρευνας, της διδασκαλίας και των φοιτητών.

Δευτερευόντως, να συντελεστεί ομαλά η ένταξη των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων στην ανώτατη εκπαίδευση, με κοινό σύστημα εισαγωγής, ενίσχυση της αποκέντρωσης και αποφυγή κορεσμού αντικειμένων σπουδών, σε κάθε δε περίπτωση να εξασφαλίζεται ότι θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτά φοιτητές όλων των εισοδηματικών επιπέδων. Δεν νοείται επιχειρηματική ελευθερία που να μπορεί να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό των φοιτητών από την ανώτατη εκπαίδευση λόγω της οικονομικής κατάστασης των γονέων τους. Και τρίτον, προσαπαιτείται η διαμόρφωση κοινού πλαισίου διασφάλισης ποιότητας, το οποίο αποσκοπεί στην εγγύηση ότι όλα τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης, είτε δημόσια είτε μη κερδοσκοπικά, θα πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ακαδημαϊκής αριστείας και εκπαιδευτικής αξίας.

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η ισχυρή δημόσια παιδεία αποτελεί την κορωνίδα των προτάσεών μας. Άλλωστε, για εμάς, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνονται πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον των παιδιών μας.

O Παναγιώτης Γκανιάτσος είναι Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω, LLM Ποινικού Δικαίου, μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Αν. Τομεάρχης Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης ως εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Τι ακριβώς συμβαίνει;

«Ώδινεν όρος (συνέδριο) και έτεκεν μύν (παράταση ελπίδων…)»

Δυο χρόνια Σλάβα Ουκραΐνι!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06