search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 21:56
MENU CLOSE

Οι κάλπες του Πούτιν

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2323
29/02/2024
03.03.2024 06:10
putin_new

Στις 15 Μαρτίου στήνονται κάλπες στη Ρωσία για τις προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό και η κυριαρχία του Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφαλισμένη για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Άρα είναι βάσιμο να θεωρήσουμε ότι ο ίδιος δεν έχει καμία αγωνία – θα κάνει και πάλι επίδειξη δύναμης, όπως όταν βγήκε από τη μέση ο… ενοχλητικός αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι και δεν άνοιξε μύτη.

Όλα δείχνουν να πηγαίνουν δεξιά για τον Πούτιν. Χωρίς εσωτερικό πολιτικό αντίπαλο, έχει πείσει πλέον και τους δύσπιστους ότι η τακτική του στην Ουκρανία αποδίδει. Υποστήριξε εξαρχής ότι κάποια στιγμή η κόπωση στη Δύση από τον πόλεμο θα οδηγούσε την Ουκρανία σε απόγνωση. Τώρα μπορεί να λέει ότι η ρωσική επιμονή αποδίδει, όπως σχολίασε στο CNN ο Στιβ Χολ, πρώην στέλεχος της CIA, που ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Ρωσία, για να προσθέσει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική, αφού δείχνει πως κερδίζει τον πόλεμο.

Πέραν του ουκρανικού μετώπου, ο Πούτιν πρωταγωνιστεί και σε δύο άλλες σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις: στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που διεξάγονται φέτος.

Το παιχνίδι στον νέο Ψυχρό Πόλεμο

Οι ΗΠΑ νίκησαν το Κρεμλίνο στον Ψυχρό Πόλεμο, υποτίμησαν τη Ρωσία και ερμήνευσαν λάθος τις ενέργειες του Πούτιν, στρέφοντας την προσοχή τους στον κινεζικό δράκοντα. Αλλά ο ηγέτης της Ρωσίας, τον οποίον ο Πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε «τρελό πουτάνας γιο», έχει κυριαρχήσει στο νέο ψυχροπολεμικό σκηνικό, με μία πολυμέτωπη επίθεση στα αμερικανικά συμφέροντα.

Ο πρώην πράκτορας της KGB δείχνει αξιοσημείωτη αντοχή, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να τον γονατίσει στην Ουκρανία, όπου η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ ενεπλάκη στον πόλεμο δι’ αντιπροσώπου. Ο Πούτιν όχι μόνο δεν ηττήθηκε, αλλά ανασυγκρότησε το στράτευμα, που στην αρχή του πολέμου έμοιαζε με παιδική χαρά. Επιπλέον απειλεί να προκαλέσει σχίσμα στο μέτωπο ΗΠΑ – Ε.Ε., που θα έθετε σε κίνδυνο τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας. Το επαπειλούμενο σχίσμα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των χειρισμών του Πούτιν στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Βλαδίμηρος αγαπά Ντόναλντ

Το 2016 οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν υποψίες ότι η Μόσχα είχε εμπλακεί στις εκλογές προς όφελος του Τραμπ. Διερευνήθηκε συγκεκριμένα το ενδεχόμενο άνθρωποι του Τραμπ να είχαν προσπαθήσει να επωφεληθούν από τη ρωσική υπονόμευση της υποψήφιας των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Η έρευνα του εισαγγελέα Μίλερ δεν έφερε στο φως συγκεκριμένες αποδείξεις συνωμοσίας, αλλά εντοπίστηκαν πολλές επαφές ανάμεσα στο Κρεμλίνο και το στρατόπεδο Τραμπ, που πίστευε πως θα ήταν χρήσιμες κάποιες πληροφορίες που είχαν αποσπάσει οι Ρώσοι κατάσκοποι για το πολιτικό παρασκήνιο στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Αλεξάντερ Σμιρνόφ, πληροφοριοδότη του FBI, ο οποίος προ ημερών κατηγορήθηκε ότι παρουσίασε πλαστά στοιχεία για ύποπτες συναλλαγές της οικογένειας Μπάιντεν στην Ουκρανία. Στοιχεία που, όπως παραδέχτηκε ο πράκτορας του FBI, του είχαν δοθεί από τη ρωσική αντικατασκοπία, με προφανή στόχο να πλήξουν τον αντίπαλο του Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή χρησιμοποίησαν τα στοιχεία της ρωσικής αντικατασκοπείας, που είχαν διοχετευθεί από τον Σμιρνόφ, στην προσπάθεια να οδηγήσουν σε δικαστήριο τον Τζο Μπάιντεν. Όταν αποδείχτηκε ότι τα στοιχεία ήταν ψευδή, οι Ρεπουμπλικανοί έβαλαν στο στόχαστρο το FBI και την αξιοπιστία του. Ούτως ή άλλως το Κρεμλίνο τα κατάφερε. «Νομίζω ότι είναι άλλη μια επιτυχία της ρωσικής αντικατασκοπίας και της ανάμειξης στις δικές μας εκλογές» υποστηρίζει μιλώντας στο CNN ο Ντάγκλας Λόντον, πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων της CIA στη νότια και νοτιοδυτική Ασία.

Παίζοντας με την αρχιτεκτονική άμυνας της Δύσης

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ντροπιαστική, επικίνδυνη και αντιαμερικανική» τη στάση του Τραμπ έναντι του Πούτιν, με αφορμή το ότι ο τέως Πρόεδρος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε κριτική στο Κρεμλίνο όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος του αντικαθεστωτικού Ναβάλνι. Κατά την εκτίμηση των αναλυτών που πρόσκεινται στους Δημοκρατικούς, η άρνηση της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας να εγκρίνει νέο πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία επιτρέπει την επικράτηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στο Δημοκρατικό Κόμμα έγιναν έξαλλοι από την προειδοποίηση Τραμπ ότι όποιο μέλος του ΝΑΤΟ δεν πληρώνει θα μείνει μόνο του σε περίπτωση ρωσικής απειλής, που παρουσιάστηκε ως αμφισβήτηση του θεμελιώδους δόγματος της Συμμαχίας για την αμοιβαία αμυντική συνδρομή. «Αν ο Τραμπ κερδίσει δεύτερη προεδρική θητεία και τραβηχτεί από το ΝΑΤΟ, θα χαρίσει στον Πούτιν τη μεγαλύτερη στρατηγική νίκη της Ρωσίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο» γράφει το CNN.

Ο ίδιος ο Πούτιν μπορεί να δηλώνει πως προτιμά να επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν – επειδή όπως είπε είναι «προβλέψιμος» – αλλά αυτή η παρέμβαση χαρακτηρίστηκε από το Bloomberg «αμφίβολος έπαινος» για τον Μπάιντεν και μάλλον θα ωφελήσει τον Τραμπ. Εξάλλου για τον Τραμπ ο κύριος αντίπαλος είναι αυτό που αποκαλεί «βαθύ κράτος» της Ουάσινγκτον, στο οποίο περιλαμβάνει τις μυστικές υπηρεσίες.

Ο Πούτιν από την πλευρά του χρησιμοποιεί αντικατασκοπία και social media για να κάνει προπαγάνδα και να υπονομεύει την αξιοπιστία του αντιπάλου, προκαλώντας εσωτερική κρίση στην αντίπερα όχθη. Τακτική που ο εισαγγελέας Μίλερ χαρακτήρισε ως «σχεδιασμένη προσπάθεια για να προκαλέσει και να επιτείνει τον πολιτικό και κοινωνικό διχασμό στις ΗΠΑ».

Έφερε τους Ευρωπαίους στα όριά τους

Στα δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο Πούτιν υποχρέωσε και την Ευρώπη να αντιμετωπίσει σωρεία ερωτημάτων. Το βασικό είναι πως οι Ευρωπαίοι δεν πρόλαβαν ακόμα έναν πόλεμο στη Γηραιά Ήπειρο και προέκυψε εκ των πραγμάτων το ερώτημα για πόσο καιρό μπορούν να υποστηρίξουν την οικονομική αφαίμαξη.

Όσο η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία από τις ΗΠΑ παραμένει παγωμένη, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να θεωρούν δεδομένο το ενιαίο μέτωπο κατά του Πούτιν. Σχεδόν κάθε σοβαρή απόφαση λαμβάνεται ύστερα από απειλές για βέτο και οι πολίτες που καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό δείχνουν ότι επέρχεται κόπωση, την οποία δεν μπορούν να αγνοούν οι ηγέτες.

Από τότε που άρχισε ο πόλεμος Ε.Ε. και σύμμαχοι έδωσαν πάνω από 100 δισ. δολάρια στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Ukraine Support Tracker του Ινστιτούτου του Κιέλου: πρόσφατα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε νέο πακέτο ύψους 54 δισ. δολαρίων μέχρι το 2027. Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει άλλα 66 δισ. και προγραμματίζουν πρόσθετη βοήθεια 60 δισ.

Όμως οι Ευρωπαίοι, με ανοιχτό και το μέτωπο στη Μέση Ανατολή, υποχρεώνονται να χειριστούν δύο κρίσεις που επηρεάζουν το κόστος ζωής των πολιτών, άρα και την εντεινόμενη πολιτική πίεση. Ωστόσο η ευρωπαϊκή ηγεσία, στο όνομα της αμυντικής θωράκισης έναντι του ρωσικού κινδύνου, αυξάνει τις δαπάνες για νέα όπλα αφήνοντας στην άκρη τις… πολυτέλειες. Η Ε.Ε. επανέφερε ως προτεραιότητα την ανάπτυξη της δικής της αμυντικής υποδομής, που θα της επιτρέψει να απεξαρτηθεί προοδευτικά από την αμερικανική ασπίδα προστασίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη και κυρίως δεν γίνεται χωρίς πολιτικό κόστος.

Γι’ αυτό η Μόσχα πιστεύει πως ευνοείται από το παιχνίδι με τον χρόνο. Το Κίεβο δέχεται ήδη πιέσεις να καθίσει τώρα στο τραπέζι με τον Πούτιν, διότι, όσο καθυστερεί μία ειρηνευτική συμφωνία, τόσο επιδεινώνεται η θέση της Ουκρανίας. Προσώρας επικρατούν τα γεράκια, που πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχιστεί ο πόλεμος, ειδάλλως θα δοθεί στον Πούτιν η ευκαιρία να γιορτάσει στρατηγικής σημασίας νίκες σε πολλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης

Βολιβία: 40 νεκροί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις – Με βάρκες και πιρόγες οι μετακινήσεις στην πόλη Κοβίχα (videos)

Τέξας: Μάχη με τη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία του – Στάχτη 4,3 εκατ. στρέμματα (Photos)

Πρίγκιπας Χάρι: Σε λίστα θανάτου της Αλ Κάιντα το όνομά του σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 21:54