search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:29
MENU CLOSE

Μελίνα Μερκούρη: Η ενασχόληση με την πολιτική και η αντιδικτατορική της δράση – Γιατί είχε φωτογραφία των πραξικοματιών στο σαλόνι της (Videos)

05.03.2024 11:54
merkoyri-new

Προσωπικές μνήμες αλλά και άγνωστες στιγμές της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη ξεδίπλωσε η Δώρα Αναγνωστοπούλου μέσα από την εκπομπή «Mega Stories»., με αφορμή τα 30 χρόνια που συμπληρώνονται αύριο, 6 Μαρτίου, από τον θάνατο της σπουδαίας πρωταγωνίστριας.

Μικρά καθημερινά στιγμιότυπα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναδεικνύοντας κάθε πλευρά της σπουδαίας ηθοποιού που ξεχώρισε για τη ζωή, το έργο, αλλά και την επιβλητική της προσωπικότητα.

Εκτός από τη λαμπρή καριέρα της, η εκπομπή εστίασε στην ενασχόλησή της με την πολιτική, τον αγώνα της για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, την αντιδικτατορική της δράση, τον έρωτά της με τον Ζυλ Ντασέν, αλλά και τον καρκίνο που της στοίχισε τη ζωή.

Η ζωή στη Γαλλία και το ξεκίνημα ως πρωταγωνίστρια

Η πρώτη της μεγάλη επιτυχία έρχεται με το «Λεωφορείον ο πόθος» του Τενεσί Ουίλιαμς, πηγαίνει και ζει στο Παρίσι όπου παίζει σε θέατρα της Πόλης του Φωτός. Εκεί θα γνωρίσει ηθοποιούς, καλλιτέχνες, φιλοσόφους, συγγραφείς και θα ανοίξει τους ορίζοντές της.

«Το γέλιο της Μελίνας, αυτή εξωστρέφεια ήταν και το σήμα κατατεθέν της» είπε, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Γιώργος Αρχιμανδρίτης ο οποίος έχει διατελέσει Πρέσβης Πολιτισμού της Ελλάδας το 2008 και έχει γράψει βιβλίο για τη ζωή της Μελίνας στο εξωτερικό.

«Η Μελίνα γίνεται γνωστή και η Ελλάδα γίνεται γνωστή μέσω της Μελίνας» πρόσθεσε.

Η γνωριμία με τον Ζυλ Ντασέν

Το βράδυ που η Μελίνα έχασε το βραβείο στις Κάννες, ο Ζυλ Ντασέν τη βρήκε να κλαίει. «Αξίζεις πολλά περισσότερα από ένα βραβείο» της είπε και έτσι γεννήθηκε ένας έρωτας που έμελε να κρατήσει 40 χρόνια.

«Η Μελίνα πολιτικοποιήθηκε με τον Ντασέν. Ήταν Εβραίος, κομμουνιστής, Αμερικανός. Τα είχε όλα που έλεγε και η Μελίνα. Με εκείνον πολιτικοποιήθηκε, σε εκείνον το οφείλει, αλλά μετά εκείνη το πήγε στα άκρα. Όπως όλα τα πήγαινε στα άκρα» είπε η Μανουέλα Παυλίδου και πρόσθεσε:

«Ήμουν φοιτήτρια στο Παρίσι με κάτι φίλους. Εγώ δεν την ήξερα. Ξαφνικά πέρασε από εκεί που ήμασταν και άρχισαν όλοι να λένε ”η Μελίνα, η Μελίνα”. Ο φίλος μου ήθελε να της ζητήσει ένα αυτόγραφο αλλά ντράπηκε και του είπα ”άσε, πηγαίνω εγώ”. Εγώ με μεγάλη αυτοπεποίθηση, 18 χρονών τότε, πήγα χωρίς να υπολογίσω ότι για να μπω στο μαγαζί που ήταν εκείνη έπρεπε να έχω κλείσει τραπέζι. Με σταμάτησε κάποιος στην είσοδο και μου λέει ”έχετε κλείσει τραπέζι”; ”Όχι” του λέω εγώ, ”ψάχνω να βρω τη Μελίνα Μερκούρη”. Εκείνη με είχε δει. Χτύπησε το μαχαίρι στο ποτήρι και μου είπε στα ελληνικά ”εδώ είμαι”. Εγώ τα έχασα. Μιλήσαμε και με κάλεσε στο σπίτι της. Εγώ βέβαια δεν πήγα.. Πώς να πήγαινα; Απλά να χτύπαγα ένα κουδούνι και να έλεγα ήρθα; Μετά από λίγο καιρό συναντηθήκαμε σε μια εκκλησία και με ρώτησε γιατί δεν πήγα. Της εξήγησα και μου είπε ”έλα πάμε μαζί”. Πήγαμε μεσημέρι, έφυγα ξημερώματα και την επόμενη ημέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: ”Μπορείς να έρθεις”. Αυτό ήταν. Μετά δεν ξαναχωρίσαμε ποτέ».

Όταν έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο

Στη συνέχεια, η Μανουέλα Παυλίδου διηγήθηκε τη στιγμή που η Μελίνα Μερκούρη έμαθε ότι προσβλήθηκε από καρκίνο καθώς και το σοκ του αγαπημένου της, Ζυλ Ντασέν.

«Η Μελίνα έτρεμε τον καρκίνο. Όταν της είπαμε ότι έχει καρκίνο, είπε ”α, πολύ καλά”. Και δεν ξαναμίλησε για αυτό ποτέ. Πήγαινε στο υπουργείο. Έκανε τις θεραπείες της. Ήμασταν στο Λονδίνο και ήταν ο Ντασέν και ο αδερφός της και πήγαν στον γιατρό και ήρθαν πίσω. Της είπαν ”έχεις έναν καρκίνο, πολύ μαλακό και ήπιο και θα τον ξεπεράσεις” και είπε ”α, πολύ καλά” και φύγαμε.

Μέσα στο ασανσέρ τον έπιασαν τον Ντασέν τα κλάματα. Και μου λέει ”δεν είναι ούτε απλός, ούτε ήπιος, είναι επιθετικός καρκίνος και μας είπε ο γιατρός δεν έχει πολύ καιρό”. Πήγα να λιποθυμήσω. Και πήγε καλά γιατί η Μελίνα έμαθε ότι έχει καρκίνο το 1988 και έζησε ως το 1994 καπνίζοντας. Ήταν από το τσιγάρο και της λέγαμε ”γιατί καπνίζεις;”. ”Μου λέτε ότι είμαι καλά. Άρα μου πήρε 60 χρόνια να αρρωστήσω άρα αφού είμαι καλά άρα 60 να ξαναπάθω” ήταν αυτή η λογική. Την κυνηγούσαμε, για το τσιγάρο. Της βάζαμε σε ένα πακέτο πολύ λιγότερα αλλά έκανε πολύ περισσότερα γιατί όποιον έβλεπε του έπαιρνε το τσιγάρο. Μια φορά πήρε τσιγάρο από έναν τροχονόμο που είχαμε πετύχει σε ένα φανάρι στο Κολωνάκι. Είχε μεγάλο πάθος για το τσιγάρο» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Γιατί είχε φωτογραφία των πραξικοπηματιών στο σαλόνι της

Η επιστήθια φίλη της αναφέρθηκε, τέλος, στην περίοδο της χούντας, κάνοντας γνωστό ότι η Μελίνα Μερκούρη είχε στο σαλόνι της μια φωτογραφία των πραξικοματιών, ώστε «να μην τους ξεχάσει ποτέ».

«Όταν, επί χούντας, είχα πάει στο σπίτι της, είχε στο σαλόνι, πάνω από την τηλεόραση, μια φωτογραφία των συνταγματαρχών. Ο Παττάκος, ο Παπαδόπουλος, όλοι τους. Λέω από μέσα μου ”τι τη θέλει αυτή τη φωτογραφία; τρελή είναι;” Και τη ρώτησα: ”Να σου πω, αυτή τη φωτογραφία γιατί την έχεις εδώ”; ”Για να μην τους ξεχνάω ποτέ” μου είχε πει. Ήταν αφοσιωμένη σε αυτό το πράγμα (σσ: τον αντιδικτατορικό αγώνα) είπε και πρόσθεσε:

«Έκανε συναυλίες, έκανε δίσκους, εκπομπές στην τηλεόραση και μιλούσε για την Ελλάδα. Έλεγε ”είμαι ζητιάνα αγάπης”. Τότε δεν την απασχολούσε τίποτε άλλο. Την επταετία η Μελίνα δεν μπορούσε να δουλέψει γιατί είχαν γίνει δυο απόπειρες δολοφονίες σε βάρος της. Μια στη Γένοβα και μια στη Νέα Υόρκη. Στη Γένοβα ήταν μια βόμβα που την είχαν βάλει κάτω από εκεί που θα μιλούσε και θα τίναζε όλο το τετράγωνο. Στη Νέα Υόρκη ήταν με το FBI γιατί υπήρχαν πληροφορίες ότι θα προσπαθήσουν να τη σκοτώσουν και τα μεγάλα στούντιο δεν την ασφάλιζαν. Δεν έπαιρνε δουλειές και εκείνη έλεγε ”μην τύχει και σκοτώσουν και κανέναν άλλο και όχι εμένα”. Ήταν ατρόμητη, όμως, δε φοβόταν».

Διαβάστε επίσης:

Στο «Celebrity Big Brother» η Σάρον Όσμπορν – Χαμός στο Twitter μετά το φιλί της 71χρονης στην παρουσιάστρια (Video)

Ηλιάνα Παπαγεωργίου σε ρεπόρτερ: «Να έρθεις διαβασμένος την άλλη φορά» (Video)

Ρόκκος για Θεοδωρίδου: «Αρχικά δεν πέρασα καλά στη συνεργασία μας – Αργήσαμε πολύ να συνεννοηθούμε» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:29