search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 10:11
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Όλοι στο τραπέζι των συνομιλιών, εκτός του Νετανιάχου

06.03.2024 06:15
gaza_0901_1460-820_new
credit: AP

Οι συνομιλίες στο Κάιρο για την επίτευξη εκεχειρίας (από τις οποίες απουσιάζει το Ισραήλ) και οι επαφές του Μπένι Γκαντζ στην Ουάσινγκτον γίνονται ταυτόχρονα και είναι εξίσου σημαντικές, όπως γράφει ο Ιμπραχίμ Φραϊχάτ, αναλυτής του Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ντόχα, στο al Jazeera.

Το ενδιαφέρον, όπως σημειώνει ο Ιμπραχίμ Φραϊχάτ, είναι ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, που δέχτηκε στην Ουάσινγκτον τον Μπένι Γκαντζ, πρώην αρχηγό της αντιπολίτευσης και νυν μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, εμφανίζεται εξίσου ενοχλημένη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένζαμιν Νετανιάχου, αλλά για διαφορετικό λόγο.

Η Κάμαλα Χάρις είναι ενοχλημένη γιατί ο Νετανιάχου δεν ακούει κανέναν και τίποτα και συνεχίζει την τακτική της καμένης γης στη Γάζα και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η Κάμαλα Χάρις μάλιστα κατέστησε σαφέστατη την ενόχλησή της ζητώντας από το Ισραήλ την «άμεση» κατάπαυση του πυρός. Ενώ από την άλλη ο Νετανιάχου είναι ενοχλημένος με τον Μπένι Γκαντζ γιατί πήγε στην Ουάσινγκτον χωρίς την άδεια του. Γι αυτό και έζωσαν τα φίδια τον Νετανιάχου, που πίστευε πως ως πολέμαρχος θα έπειθε τους πάντες να αφήσουν στην άκρη την κριτική.
Αλλά φαίνεται πως ο Μπένι Γκαντζ είναι μια εναλλακτική λύση για την ισραηλινή ηγεσία και όχι απλά ένας υπουργός της πολεμικής κυβέρνησης.

Πού σκοντάφτει η συμφωνία εκεχειρίας

Στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, με την συμμετοχή των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Χαμάς «επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος», σύμφωνα με αξιωματούχο τον οποίον επικαλείται το αιγυπτιακό κανάλι Αλ Καχέρα, που έχει καλή πληροφόρηση από τις αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες. Στόχος είναι να κηρυχθεί ανακωχή πριν από το Ραμαζάνι, που αρχίζει στις 10 του μήνα.

Στις διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον, η Κάμαλα Χάρις εξέφρασε στον Μπένι Γκαντζ «βαθιά ανησυχία» για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και κάλεσε τη Χαμάς να δεχτεί τους όρους που τίθενται για κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, απελευθέρωση των ομήρων και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συμφωνία εκεχειρίας δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής για δύο λόγους:
-κυρίως επειδή ο Νετανιάχου απορρίπτει το σχέδιο συμφωνίας και εμμένει στην συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μέχρι να «εξαλειφθεί» η Χαμάς,
-και επειδή η Χαμάς, από την πλευρά της, ζητά οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών από την Γάζα.

Ένα αγκάθι επίσης είναι η τύχη των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς. Εξαιτίας των σαρωτικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η στρατιωτική μηχανή του Νετανιάχου στη Γάζα, η Χαμάς έχει διασπαρεί σε τόσα πολλά σημεία, ώστε είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει συνολική εικόνα για το που βρίσκονται οι όμηροι, πόσοι και ποιοι είναι ζωντανοί. Το Ισραήλ αξιώνει πλήρη κατάλογο με τα ονόματα αυτών των ανθρώπων, αλλά κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο να εξασφαλιστεί από την Χαμάς. Ή μήπως ακριβώς επειδή ο Νετανιάχου γνωρίζει τις πρακτικές δυσκολίες, έχει βάλει τέτοιο όρο για να συζητήσει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός;

Στόχος του Ισραήλ και ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ η τακτική Νετανιάχου οδηγεί σε λιμό 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα, με τον ΟΗΕ να μιλάει για μαρτύριο που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι και τον ισραηλινό πρωθυπουργό να κατηγορεί το Γραφείο Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA ) ότι έδωσε κάλυψη σε «τρομοκράτες».

Το Ισραήλ έκανε κι άλλο ένα βήμα δείχνοντας την πλήρη απαξίωση του για τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην έδρα του οργανισμού επειδή – κατά το Τελ Αβίβ- ο ΟΗΕ σιώπησε έναντι των κατηγοριών ότι η Χαμάς άσκησε σεξουαλική βία στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Αλλά αυτή η τακτική του Ισραήλ ακολουθείται γιατί κάτι θέλει να κρύψει: Η UNRWA κατήγγειλε το Ισραήλ για «βασανιστήρια και σεξουαλική κακοποίηση» που υπέστησαν εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Αρωγής που συνελήφθησαν από ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα. Καταγγελία που δυστυχώς δεν αφορά μόνο στους ανθρώπους του ΟΗΕ, αλλά χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχουν περάσει από τις ισραηλινές φυλακές. Μόνο που οι φωνές τους δεν ακούστηκαν παρά έξω…

Διαβάστε επίσης:

Αποχωρεί η Βικτόρια Νούλαντ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Έλον Μασκ: Μαζικές αγωγές κατά του δισεκατομμυριούχου από πρώην στελέχη του Twitter – Τι διεκδικούν

Φρέντι Μπελέρης: Κρίθηκε ένοχος από την αλβανική δικαιοσύνη – Δύο χρόνια φυλάκιση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 10:09