search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:19
MENU CLOSE

Γιατί εκνευρίστηκε ο Νετανιάχου με το ταξίδι ενός υπουργού του στις ΗΠΑ;

05.03.2024 06:15
Benny Gantz

Ο Μπένι Γκαντζ είναι μέλος του πολεμικού κυβερνητικού συμβουλίου στο Ισραήλ, αλλά πριν ξεσπάσει ο πόλεμος θεωρείτο επικεφαλής της αντιπολίτευσης και μία μετριοπαθής φωνή για τα δεδομένα της ισραηλινής πολιτικής σκηνής. Αιφνιδίως ο Μπένι Γκαντζ επισκέπτεται την Ουάσινγκτον και έχει ενδιαφέρον τι μπορεί να κρύβει αυτό το ταξίδι.

Επαφές για πυρομαχικά

Σύμφωνα με τον Ομάρ Ασούρ, καθηγητή ασφάλειας και στρατιωτικών σπουδών στο Ινστιτούτο Ανώτατων Σπουδών της Ντόχα, ο Γκαντζ πηγαίνει στις ΗΠΑ για να ζητήσει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και αναπλήρωση των αποθεμάτων πυρομαχικών του ισραηλινού στρατού. «Αν επιτευχθεί κάποιου είδους εκεχειρία, νομίζω ότι αυτό που θα δούμε είναι η ανασυγκρότηση των στρατιωτικών δυνάμεων, οι επιδιορθώσεις στα θωρακισμένα οχήματα, ο επανεξοπλισμός για να είναι πιο αποτελεσματικά στην επόμενη φάση», δήλωσε ο Ασούρ στο Al Jazeera.

Αυτή είναι η προσέγγιση από έναν άνθρωπο που ξέρει πως λειτουργούν οι Ισραηλινοί, έχοντας πάντα κατά νου την στρατιωτική επιλογή.

Ατζέντα με σημαντικές πολιτικές συναντήσεις

Ο Μπένι Γκαντζ έχει στην ατζέντα του επαφές με κορυφαίους αμερικανούς αξιωματούχους στον απόηχο της δήλωσης που έκανε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ζητώντας την «άμεση» κατάπαυση του πυρός.  Εξάλλου ο Μπένι Γκαντζ έχει ραντεβού με την Κάμαλα Χάρις, τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και με  τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Το τι θα συζητήσουν έχει ενδιαφέρον…

Και κάπου εδώ μπορεί να αρχίζει το παρασκήνιο. Η Κάμαλα Χάρις δεν μίλησε τυχαία, ούτε κατελήφθη από … ιερή μανία βλέποντας τους Ισραηλινούς να βομβαρδίζουν και τις «ουρές του ψωμιού» στη Γάζα. Η επιλογή του timing για τη δήλωση της Κάμαλα Χάρις –λίγο πριν φτάσει στην Ουάσινγκτον ο Γκαντζ-  έχει σημασία.

Ο εκνευρισμός του Νετανιάχου

Ο Μπένι Γκαντζ φέρεται να μην είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για το ταξίδι στην Αμερική. Μάλιστα λέγεται πως όταν το έμαθε ο Νετανιάχου τον πήρε τηλέφωνο για να του υπενθυμίσει ότι το Ισραήλ έχει πρωθυπουργό κι αυτός δεν είναι άλλος από τον… Μπιμπι. Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, φημολογείται ότι έλαβε εντολές να μην διευκολύνει καθ΄  ουδένα τρόπο το ταξίδι του Γκαντζ, που χαρακτηρίζεται από τον Νετανιάχου ως «μη εξουσιοδοτημένο».

Τι γυρεύει, λοιπόν, ο Γκαντζ στην Ουάσινγκτον; Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο τον οποίον επικαλείται το πρακτορείο Associated Press, η επίσκεψη έχει στόχο την ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, την εξασφάλιση στρατιωτικής βοήθειας και την άσκηση πιέσεων στην Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων. Όμως αλήθεια, πόσο περαιτέρω να ενισχυθούν οι σχέσεις Ισραήλ-ΗΠΑ, πόση άλλη στρατιωτική βοήθεια χρειάζεται το Ισραήλ και δεν την έχει;

Το ταξίδι του Γκαντζ έγινε σε μία περίοδο κατά την οποία ακόμα και στα μάτια των φίλων Αμερικανών, ο Μπίμπι δείχνει ακραίος. Όσο κι αν δεν θέλουν να το πουν δημόσια ο Νετανιάχου δεν διευκολύνει πλέον την αμερικανική πολιτική ηγεμονία στη Μέση Ανατολή και ως εκ τούτου μια μετριοπαθέστερη φωνή (όπως αυτή του Γκαντζ) ίσως να διευκόλυνε περισσότερο τα αμερικανικά σχέδια.

Διαβάστε επίσης:

Το Βερολίνο συζητά σχέδια πληγμάτων σε ρωσικό έδαφος; – Κατηγορεί τη Μόσχα για «παράλογο πόλεμο πληροφοριών» μετά τη διαρροή συνομιλιών

Κομισιόν: Τεράστιο πρόστιμο στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές στις εφαρμογές μουσικής

Κέιτ Μίντλετον: Τι συμβαίνει με την πριγκίπισσα; – Η μυστικοπάθεια που οδήγησε σε θεωρίες συνομωσίας και σενάρια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 15:08