search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 10:21
MENU CLOSE

Βουλή: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, μόνη της η ΝΔ – Live η συζήτηση

06.03.2024 16:02
vouli paideias

Απορρίφθηκε δια εγέρσεως από την κυβερνητική πλειοψηφία η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. 

Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση των κομμάτων στην κυβέρνηση για παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος –η φράση «κάνατε το Σύνταγμα κουρελόχαρτο» ακούστηκε πολλές φορές με τον Σωκράτη Φάμελλο να καλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης να πάρουν  θέση για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

«Δεν περιμένετε την πιθανή αναθεωρητική διαδικασία γιατί είναι πολλά τα λεφτά και τα συμφέροντα πίσω από την ανωτατοποίηση των κολλεγίων, και πολύ ισχυροί οι ενδιαφερόμενοι», ανέφερε σε παρέμβασή του για την υποστήριξη της ένστασης αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν είναι ενωσιακή αρμοδιότητα» είπε απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι το άρθρο 16, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και των υποχρεώσεών μας, που προκύπτουν από την Είσοδό μας στην Ε.Ε., δεν είναι αντίθετο στη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Για ένα «βήμα απολύτως στέρεο» που αγκαλιάζει το μέλλον χωρίς φόβο έκανε λόγο ο Κυριάκος Πιερρακάκης απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  Κώστα Γαβρόγλου που είχε προωθήσει προς ψήφιση διάταξη εκτός ρυθμιστικής –όπως είπε- εμβέλειας του άρθρου 16, η οποία αναγνώριζε τα πτυχία των διεθνών οργανισμών ως απολύτως νόμιμα, που όμως δεν πέρασε γιατί διαφωνούσε ο κ. Φίλης. «Την αποκηρύσσετε;» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε απολύτως συμβατό με το Σύνταγμα τη συγκεκριμένη διάταξη. 

Παράλληλα, επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ –χαρακτήρισε «χάρμα» να ακούει τον κ. Δουδωνή να διαφωνεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιεί το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας ως φύλλο συκής, καθώς στις 20 Δεκεμβρίου ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριζε ότι δεν θα μπει εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, αν αυτό δεν γινόταν σε βάρος των δημοσίων πανεπιστημίων. «Τότε δεν γνώριζε για τις απόψεις κάποιων συνταγματολόγων που αυτό το θεωρούσαν αντισυνταγματικό;» διερωτήθηκε. 

Αίσθηση προκάλεσε η επίθεση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς που κατείχαν υπουργικές θέσεις στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και σήμερα υπερασπίζονται –όπως είπε το Σύνταγμα. «Το Σύνταγμα καταλύθηκε όταν ήρθατε στο γραφείο μου ως απεσταλμένος του πρωθυπουργού με τον Νίκο Φίλη να χτυπάει το χέρι στο γραφείο και να λέει ότι θα με τελειώσετε», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας. 

Δείτε live τη συζήτηση:

Διαβάστε επίσης:

Ταξίδι-αστραπή Μητσοτάκη στην Ουκρανία, 45 λεπτά κράτησε η συνάντηση με Ζελένσκι στην Οδησσό – Η έκρηξη κοντά στο κονβόι, οι σειρήνες και η ενεργοποίηση της αεράμυνας

Τι σχέση έχει η Τέιλορ Σουίφτ με την ποιήτρια Έμιλι Ντίκινσον

Γερμανία: 62χρονος έκανε 217 φορές το εμβόλιο για τον κορωνοϊό – Τι έδειξαν οι εξετάσεις του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 10:21