search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 23:43
MENU CLOSE

Οι αξίες αντίδοτο στη βία

15.03.2024 06:30
kouvelas

Τις τελευταίες μέρες, δυστυχώς, η Θεσσαλονίκη μας βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας για επιθέσεις μίσους ενάντια σε ποικίλους στόχους.

Η βία κατά του διαφορετικού εκδηλώθηκε στα πρόσφατα περιστατικά που παρακολουθήσαμε με αποτροπιασμό: η επίθεση σε δύο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στην Πλατεία Αριστοτέλους, ο προπηλακισμός του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη και η επίθεση σε αστυνομικό εν υπηρεσία στο ίδιο σημείο, ο ξυλοδαρμός από δύο κουκουλοφόρους ενός 15χρονου, διότι φορούσε μπλουζάκι με το σήμα της Πολεμικής Αεροπορίας!

Στην ομοφοβική επίθεση στην πλατεία Αριστοτέλους, ανάμεσα στον όχλο βρίσκονταν πολλοί αλλοδαποί, καθώς και ανήλικοι. Με τη γνωστή συμπεριφορά της αγέλης επέδειξαν επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιους εκτός της ομάδας τους. Κάποιοι μίλησαν για ακροδεξιά στοιχεία.

Το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα στο κάμπους του ΑΠΘ, κάποιοι άλλοι νέοι, προφανώς «καμάρια» των γονιών τους, κατέστρεφαν, απειλούσαν, επιτίθονταν με ρόπαλα, φορώντας κουκούλες. Καταλάμβαναν παράνομα τις σχολές, εμπόδισαν τους κανονικούς φοιτητές να δώσουν τα μαθήματα της εξεταστικής τους. Όσο γι΄ αυτούς, τους ξέρουμε καλά. Αναρχικά και ακροαριστερά στοιχεία που βρήκαν πεδίον δόξης λαμπρό στο «μπάχαλο» των υπό κατάληψη σχολών. Δεν χρειάζεται να κάνει κανείς ιδιαίτερη προσπάθεια για να εντοπίσει ομοιότητες στις ακραίες συμπεριφορές βίας και αντιδραστικότητας. Το «αυγό του φιδιού» δεν έχει χρώμα, γι’ αυτό και η επιλεκτική ευαισθησία δεν συγχωρείται.

Είναι οι γνωστοί μας – άγνωστοι, τα άκρα και από τις δύο πλευρές που φτάνουν να συγκλίνουν και να διαγωνίζονται μεταξύ τους για τις επιδόσεις τους στις βίαιες και εκφοβιστικές πρακτικές. Οι ακραίες αυτές συμπεριφορές δεν μπορούν παρά να εκτρέφονται από το λαϊκισμό που έχει βρει πάλι την ευκαιρία να ανθίσει. Και βέβαια, όχι αποκλειστικά στη Θεσσαλονίκη. Ως άλλη λερναία ύδρα, το τέρας του λαϊκισμού όχι μόνο δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, αλλά συνεχίζει να γεννά κι άλλα κεφάλια. Θα πρέπει να μην εφησυχάσουμε αλλά να προβληματιστούμε και να δράσουμε άμεσα.

Όλα αυτά τα στοιχεία ασελγούν σε βάρος της δημοκρατίας μας. Δημιουργείται εύλογα η ανησυχία ότι καλλιεργείται ένα περιβάλλον τυφλής βίας προς πάσα κατεύθυνση, από κάθε άκρο. Οφείλουμε να διατρανώσουμε ότι καμία ακραία συμπεριφορά δεν είναι ανεκτή, ότι η βία είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται και κάθε υπαίτιος να τιμωρείται όπως πρέπει. Νόμοι υπάρχουν. Αρκεί και να τηρούνται. Άλλωστε, ο αντιρατσιστικός νόμος εξαντλεί τα όρια της αυστηρότητας. Η ασφάλεια των πολιτών είναι η προτεραιότητα. Όμως, δεν αρκεί να πετυχαίνουμε την καταστολή φαινομένων ακραίας ρατσιστικής βίας και κάθε είδους εκφοβισμού. Οφείλουμε να δράσουμε προληπτικά. Να προλάβουμε το φαινόμενο στη ρίζα του. Ιδίως στις νεαρές ηλικίες, η σημασία της παιδείας είναι καθοριστική. Η καλλιέργεια σεβασμού στον άνθρωπο και τις αξίες είναι το αντίδοτο στην κουλτούρα της βίας και του μίσους.

*O Δημήτρης Κούβελας είναι βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία

Διαβάστε επίσης:

Έμφυλη βία στον εργασιακό χώρο

Να πάψει το απυρόβλητο για τις διοικήσεις οργανισμών που προξενούν ζημία στο Δημόσιο

Ακροδεξιά σύννεφα στην Ευρώπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 23:42