search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:37
MENU CLOSE

Ακροδεξιά σύννεφα στην Ευρώπη

11.03.2024 16:10
dimitris-stoumpos

Με τις κάλπες των ευρωεκλογών να είναι μπροστά μας σε λιγότερο από τρεις μήνες ήρθαν χθες αργά την νύχτα τα αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία να στείλουν ένα βαρύ μήνυμα σε όλη την Ευρώπη με την εντυπωσιακή ενίσχυση της ακροδεξιάς που ουσιαστικά «μειώνει» την εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς παράταξης και «χτυπάει» καμπάνες για όλους (αν ακόμη «ακούμε» τα μαύρα κοράκια που πετάνε σε όλη την γηραιά ήπειρο).

Το ακροδεξιό κόμμα στηριγμένο σε ακραία προπαγάνδα για την… πάταξη της μετανάστευσης, την «αντιμετώπιση» των διεφθαρμένων (βλέπε το τεράστιο σκάνδαλο με τα κονδύλια για έργα που συγκλόνισε την κυβέρνηση των σοσιαλιστών και ωδηγησε και στην παραίτηση του πρωθυπουργού Κόστα) και φυσικά στον… πόλεμο στο κατεστημένο κατάφερε να… τετραπλασιάσει τις έδρες του και με βεβαιότητα θα επιδιώξει να γίνει… κυβερνητικός εταίρος της κεντροδεξιάς (προς το παρόν τουλάχιστον ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς Δημοκρατικης Συμμαχίας το αποκλείει, ίδωμεν).

Η κεντροδεξιά παράταξη του Λουις Μοντενέγκρο μπορεί να έχει οριακά την κοινοβουλευτική πρώτη θέση με 79 βουλευτές (και ποσοστό σχεδόν ίδιο με τις προηγούμενες εκλογές, περίπου 29,5%), όμως δεν διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία – 116 έδρες στις 230 έδρες της βουλής.

Το Σοσιαλιστικό κόμμα σημείωσε τεράστιες απώλειες, χάνοντας περίπου το 13% από το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα,και παρ όλα αυτά συγκεντρώνει 77 βουλευτές (η διαφορά με την κεντροδεξιά είναι μόνον 50.000 ψήφοι).

Να σημειώσουμε πάντως ότι οι Σοσιαλιστές έχασαν πάνω από μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη φθορά που είχαν στον κόσμο παρά τις όποιες (μικρές) πολιτικές για στήριξη των χαμηλών στρωμάτων.Το οικονομικό σκάνδαλο της κυβέρνησης Κόστα ήταν το καίριο χτύπημα που τροφοδότησε την κεντροδεξιά αλλά κυρίως την τεράστια ενίσχυση της ακροδεξιάς.

Την ίδια ώρα πρέπει να καταγράψουμε την μεγάλη προσέλευση των εκλογέων στις κάλπες που αύξησε εντυπωσιακά την συμμετοχή κατα περίπου 15%!!! Όμως η μεγάλη εκλογική κινητοποίηση δεν απέτρεψε την πτώση των Σοσιαλιστών που δικαιολογημένα έχασαν μεγάλο κομμάτι εμπιστοσύνης στους πολίτες και «προσέφεραν» την ευκαιρία κυρίως στα ακροδεξιά για το χθεσινό αποτέλεσμα.

Μάλιστα θα σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά έχασε την διακυβέρνηση της χώρας μια μονοκομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την προηγηθείσα παραίτηση της που έφερε και τις πρόωρες εκλογές.

Το μελανό σκάνδαλο των Σοσιαλιστών τους «τιμώρησε» όμως την ίδια στιγμή τα μαύρα σύννεφα του αποτελέσματος θα δοκιμάσουν ευρύτερα τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη ιδιαίτερα τώρα που μεγάλες αντιθέσεις στο κοινωνικό, διεθνές, οικονομικό πεδίο κυριαρχούν και επιδρούν στην διαμόρφωση νέων συσχετισμών που δυστυχώς ευνοούν τις πιο ακραίες δυνάμεις και παρατάξεις όπως αποτυπώνουν διαδοχικές δημοσκοπήσεις σε Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.α.

Με τις προεδρικές εκλογές και στις ΗΠΑ να είναι προ των πυλών, με την απειλή Τραμπ να επανακάμπτει, τα σύννεφα μιας ακόμη πιο δύσκολης περιόδου είναι μπροστά μας και οι διάφορες δημοκρατικές, προοδευτικές δυνάμεις δεν δείχνουν να βρίσκονται στο ύψος των απαιτήσεων για ένα κόσμο με ειρήνη (οι βαρβαρότητες σε Γάζα, Ουκρανία κ.α. καλά κρατούν) και στήριξη των μικρών, μεσαίων στρωμάτων που δοκιμάζονται σοβαρά…

Διαβάστε επίσης:

Μία πανοραμική της βίας

Αχός βαρύς ακούγεται…

Δίκαιο και σύγχρονο είναι η αναβάθμιση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 20:36