search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 03:44
MENU CLOSE

Αχός βαρύς ακούγεται…

10.03.2024 07:23
xristakopoulos 123- new

«Πολλά ντουφέκια πέφτουν» εσχάτως στο πολιτικό σύστημα. Συγκρούσεις με πολιτικό περιεχόμενο, άλλες με θεσμικό και πολιτισμικό, άλλες με ποινικό και άλλες επειδή διάφοροι προσπαθούν να κατοχυρώσουν ρόλο για μετά τις ευρωεκλογές, οι οποίες απέχουν τρία χρόνια από τις εθνικές και βάζουν πολλούς σε σκέψεις για το μέλλον τους. Ας δούμε τους πρωταγωνιστές.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση επειδή, παρότι δεν έχει ισοϋψή πολιτικό αντίπαλο, δοκιμάζεται σκληρά από πολλά προβλήματα: ακρίβεια, σύγκρουση με την Εκκλησία, περίεργοι – έως ύποπτοι – χειρισμοί παραγόντων της για τα Τέμπη και ποινική έρευνα για τη «λίστα Ασημακοπούλου», στην οποία θα αναζητηθεί και τυχόν ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι κεντροαριστεροί αντίπαλοί της δεν φαίνονται προσώρας απειλητικοί, αλλά στα δεξιά της γίνεται μεγάλο πάρτι, που ίσως έχει και συνέχεια.

Οι δε συνέπειες από τη σύγκρουση με την Εκκλησία δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν, καθώς ο νόμος για τον γάμο ομοφύλων θίγει ένα ζήτημα στο οποίο η Εκκλησία δεν θα κάνει πίσω – κι αν κάνει η κεφαλή της, είναι πολλοί οι ιεράρχες που θα συνεχίσουν το αντάρτικο σε μεγάλο βάθος χρόνου, ακόμα και με ορίζοντα την εκκλησιαστική διαδοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει που σε δημοσκόπηση της Pulse είναι.. ισοπαλία με το ΠΑΣΟΚ στο 12% της πρόθεσης ψήφου, αλλά βρίσκεται σταθερά σε εσωτερική περιδίνηση – έστω και με αναστολή μέχρι τις ευρωεκλογές – και πλέον ο πρόεδρός του ελέγχεται ποινικά για αδίκημα σχετικά με τον νόμο του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ περί Πόθεν Έσχες.

Γι’ αυτόν ο χρόνος ενδέχεται να λειτουργήσει θετικά, αλλά το γεγονός ότι διαρκώς ξεπηδούν – αναμενόμενα και μη – προβλήματα όλων των ειδών δημιουργεί βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους.

Το ΠΑΣΟΚ είναι στην πιο περίεργη θέση απ’ όλους. Το μετεκλογικό πανηγυρικό κλίμα έχει ξεφουσκώσει, οι ευρωεκλογές έχουν αναχθεί σε τεράστιας σημασίας κρας τεστ για την προοπτική του και ένα μέτριο αποτέλεσμα τον Ιούνιο, που θα δηλώνει στασιμότητα, θα υπονομεύσει τους στόχους της τετραετίας. Η αμφισβήτηση του προέδρου του από κάποια στελέχη είναι, προς το παρόν, άνευ σημασίας, αλλά ουδείς ξέρει τι θα γίνει μετά την ευρωκάλπη.

Τα προβλήματα ενδέχεται να πληθύνουν εάν το κόμμα του Λοβέρδου γίνει ανάχωμα στην εισροή ψηφοφόρων απογοητευμένων από τη Ν.Δ., ενώ η δυνατότητα πρωτοβουλιών από το ΠΑΣΟΚ για ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς κινδυνεύει με ναυάγιο εάν η Νέα Αριστερά αποκτήσει δυναμική εισόδου στο εθνικό κοινοβούλιο – άρα δεν θα είναι πλέον εύκολο θήραμα – και ο Κασσελάκης σταθεί όρθιος στις εκλογές και παραμείνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα κόμματα εξουσίας ούτε σε γάμο ρίχνονται ούτε σε χαροκόπι…

Διαβάστε επίσης

«Φτώχεια περιόδου» και… αξιοπρέπεια

Εικονολάτρες και παράγκες

«Καμπάνες» από την κοινωνία χωρίς πολιτική απάντηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48