search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:13
MENU CLOSE

Εικονολάτρες και παράγκες

07.03.2024 06:15
dimitris-stoumpos

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών έχει προ πολλού ξεκινήσει και η πολιτική αντιπαράθεση ανεβαίνει με διαρκώς διογκούμενη ένταση και θόρυβο.

Ένα νέο πολιτικό δεδομένο εκδηλώνεται αυτές τις ημέρες με τις πολλαπλασιαζόμενες ακραίες φωνές και διχαστικές παρεμβάσεις από ορισμένους μητροπολίτες (όπως προχθές ο Κερκύρας), που φαίνεται να επιλέγουν μια παρατεταμένη πολεμική με την Πολιτεία (και τους βουλευτές), η οποία «τόλμησε» να ψηφίσει έναν νόμο που – άκουσον, άκουσον – δεν τους… «εκφράζει».

Με τη… γενική ιερατική σύναξη στην Κέρκυρα και την ανακοίνωσή της, με την οποία… «αποβάλλει» από την Εκκλησία δύο βουλευτές (Αλ. Αυλωνίτης ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Μπιάγκης ΠΑΣΟΚ) επειδή ψήφισαν υπέρ του νόμου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ… «συγχαίρει» τον βουλευτή της Ν.Δ. που «ακολούθησε» τη θεοκρατική τους «προτροπή», ξεπεράσαμε, όπως αντιλαμβάνεστε, κάθε προηγούμενο παρέμβασης στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας!

Φανταστείτε και άλλοι ιεράρχες να ακολουθήσουν το «παράδειγμα» του Κερκύρας ή ενδεχομένως το άλλο «δείγμα χριστιανικής αγκαλιάς» ιερέα στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας που «εκδίωξε» από εκδήλωση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ (Π. Χρηστίδη). Έχουμε όμως τώρα και την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να μην εορταστεί η Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Μητρόπολη (όπως συνέβαινε συνεχώς), αλλά στη Μονή Πετράκη, χωρίς την παρουσία πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, ενώ ταυτόχρονα οι εκκλησιαστικοί εκπρόσωποι δεν θα παραστούν στο γεύμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας!

Κλασικός «διπλωματικός» τρόπος εκδήλωσης… δυσαρέσκειας για τη στάση των πολιτειακών αρχών υπέρ του νόμου, θυμίζοντας με όψιμο και καταφανή «βυζαντινισμό» εποχές… ακραίων συγκρούσεων μεταξύ εικονολατρών – εικονομάχων πριν από… δώδεκα αιώνες! Αν η Ιεραρχία «κατηφορίζει» σιγά – σιγά σε ρόλους… άλλων εποχών, παρά τις συγκρατημένες προσπάθειες (σε έναν βαθμό) που έδειξε ο αρχιεπίσκοπος, τότε πολλά θα πρέπει να συζητηθούν με ευθύτητα, ειλικρίνεια και αυτοτέλεια για τη διάκριση Πολιτείας – Εκκλησίας.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε λαϊκά λέγοντας «ή παπάς-παπάς ή ζευγάς-ζευγάς», έχοντας μάλιστα ακούσει και την πρωτοφανή «πρόταση» της Εκκλησίας για… «ονομαστική ψηφοφορία» στη Βουλή, παρότι ήδη κόμματα τη ζήτησαν! Αν ορισμένοι στην Εκκλησία «ζουν» σε δικό τους χρόνο και σε σκοταδιστικό παροξυσμό, θα χρειαστεί να ξανασκεφτούν τη σημασία της χριστιανικής αγάπης (και για τους «αμαρτωλούς»), που ήταν και παραμένει το κύριο μήνυμα του χριστιανισμού. Μήπως ζήλωσαν (λέμε τώρα) τους φετφάδες των μουφτήδων που επίσης «καταδίκασαν» άλλο μουσουλμάνο βουλευτή;

Με αφορισμούς και φανατισμούς δεν υπηρετείται μια ανοιχτή, πανανθρώπινη αγκαλιά της Εκκλησίας του Χριστού, αλλά μεσαιωνικοί δογματισμοί όσων «νοιάζονται» για… επιδεικτικούς μικροεξουσιασμούς «παράγκας» νεοσταυροφόρων… Στην εκκλησία πηγαίνουν πιστοί και όχι «πελάτες» για κοινωνικές αντιπαραθέσεις και πολιτικές κάλπες.

Μια και αναφέρθηκα σε παράγκες, μια κουβέντα μόνο για το περιβόητο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για «παραρτήματα ξένων ΑΕΙ» στην Ελλάδα παρακάμπτοντας το ισχύον (ακόμη) σύνταγμα, δεν άκουσα τεκμηριωμένη παρουσίαση προτάσεων «ενδιαφέροντος» από ονομαστά ξένα ΑΕΙ, ενώ μαθαίνουμε «ετοιμότητα» πολλών ξένων και ντόπιων μεγαλοπαραγόντων που ετοιμάζονται να βαφτίσουν «ΑΕΙ» τις γνωστές – άγνωστες παράγκες τους.

Βέβαια όλα θα γίνουν με τη βούλα της κυβέρνησης και της Εθνικής Αρχής για τα ΑΕΙ, που «συμπτωματικά» είναι υπό την «εποπτεία» του υπουργού της! Ωραία προσπάθεια για μια μεταρρύθμιση που χρειαζόταν σε βάθος μεθοδική προετοιμασία και ευρύτερη συνεννόηση – διάλογο ώστε μόνον τα καλύτερα να προκύψουν στην πολύπαθη από πολλές παράγκες πατρίδα μας…

Διαβάστε επίσης:

Ο χαρούμενος πελάτης των σούπερ μάρκετ κ. Μητσοτάκης

Τα προσωπικά μας δεδομένα βορά σε όποιον έχει να πληρώσει

«Φτώχεια περιόδου» και… αξιοπρέπεια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 12:00