search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:43
MENU CLOSE

Δίκαιο και σύγχρονο είναι η αναβάθμιση του Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου

09.03.2024 06:20
iwannidis
Eurokinissi

Το νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, μπορεί να υπερψηφίστηκε στη Βουλή, όμως έχει καταψηφιστεί από την πραγματική κοινωνική πλειοψηφία. Πάνω από δυο μήνες, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, όλος ο κόσμος της εκπαίδευσης, διεξάγουν έναν δίκαιο αγώνα για τις σπουδές, τη ζωή και το μέλλον τους. Έχουν στραπατσάρει την κυβερνητική προπαγάνδα.

Η κυβέρνηση, παρά την ομοβροντία ψεμάτων, το ρεσιτάλ κοροϊδίας και συκοφάντησης έχει απέναντί της όλο τον κόσμο που τον αφορά το νομοσχέδιο. Είναι απομονωμένη. Και είναι λογικό και αυτονόητο να αντιδρούν, όταν καταλαβαίνουν ότι πλήττονται. Γιατί έχουμε μεγάλη πείρα για το τι σημαίνει η περιβόητη «απελευθέρωση» και η συνύπαρξη δημόσιου- ιδιωτικού τομέα. Παντού και πάντα, αυτή η συνύπαρξη λειτουργεί σε βάρος του δημόσιου που υποβαθμίζεται, υποστελεχώνεται, ιδιωτικοποιείται. Τα τραγικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα ζούμε στην ενέργεια, τον σιδηρόδρομο, την υγεία. Όταν γίνεται νόμος ο τιμοκατάλογος χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, πέφτει και το τελευταίο «φύλλο συκής» της προπαγάνδας περί δήθεν αναβάθμισης.

Μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δημιουργούνται δυο τρόποι εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ο ένας θα μετριέται με τις επιδόσεις των πανελλαδικών εξετάσεων και ο άλλος με την τσέπη. Η πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών θα συνεχίσουν να παλεύουν μέσα σε ένα σχολείο – ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο, για να περάσουν τα τείχη των ταξικών εμποδίων και τους διάφορους «κόφτες» για μια θέση στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Κάποιοι λίγοι θα εισάγονται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια με κριτήριο την φορολογική δήλωση των γονιών τους, αφού η εισαγωγή θα γίνεται μέσα από διεθνή και επί πληρωμή απολυτήρια ή από μια Ελάχιστη Βάσης εισαγωγής που θα προκύπτει από τον μέσο όρο των χαμηλότερων βαθμολογιών του επιστημονικού πεδίου επί 0,8. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ενώ στη δημόσια ιατρική θα μπαίνεις με 19.000 μόρια, στην ιδιωτική θα μπαίνεις με περίπου 9.000 μόρια, αρκεί, βεβαίως, να πληρώνεις 19.000 τον χρόνο για δίδακτρα. Και με τη βούλα του νόμου δημιουργείται «τιμοκατάλογος» σπουδών, πτυχία με τιμή, αντί για πτυχία με αξία, όπως ζητάνε οι φοιτήτριες και οι φοιτητές. Μάλιστα, τα πτυχία των παραρτημάτων που προβλέπει ο νόμος, θα είναι, σύμφωνα με τα μητρικά πανεπιστήμια, 3ετή και θα αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα πτυχία των 4ετών και 5ετών σπουδών των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση προκαλεί πραγματικά τις φοιτήτριες, τους φοιτητές και τους απόφοιτους των σχολών μηχανικών των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων, που έξι ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυσή τους, δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί επαγγελματικά. Την ίδια στιγμή, το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προβλέπει πως σε αυτά θα υπάρχει a priori και ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση, όταν έχει ανακοινώσει την κύρωση της σύμβασης της Λισσαβόνας, που οδηγεί στη de facto ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων.

Η αγανάκτηση απέναντι σε αυτό το, πέρα για πέρα, άδικο νομοσχέδιο που μετατρέπει την πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε μια μεγάλη αγορά πτυχίων με κριτήριο την τσέπη, εκφράζεται και θα εκφραστεί. Ο γενναίος αγώνας των φοιτητριών και των φοιτητών δεν έχει αστερίσκους. Δεν θέτουν κριτήρια για το πώς θα λειτουργούν τα ιδιωτικά, ούτε ζητάνε πρώτα να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για να “γίνει σωστά η δουλειά” της παραπέρα εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Αυτός ο αγώνας των νέων έχει αφήσει το στίγμα του στην κοινωνία. Κατάφεραν να κάνουν «πρώτο θέμα» τις διεκδικήσεις για τις σπουδές και το μέλλον τους. Ανέδειξαν τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια πανεπιστήμια, την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση για τις ανάγκες φοιτητών κι εργαζομένων, το τεράστιο κόστος σπουδών που επωμίζονται οι οικογένειες.

Το ΚΚΕ είναι μαζί τους και λέει ένα μεγάλο ΝΑΙ στο σύγχρονο αναγκαίο αίτημα της εποχής μας. Δηλαδή, την επέκταση και αναβάθμιση του δικαιώματος σε δωρεάν εκπαίδευση. Σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και πλήρως δωρεάν πανεπιστήμιο που θα προσφέρει σύγχρονες και υψηλού επιπέδου σπουδές, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα. Όμως, η διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και των κομμάτων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν με τη στρατηγική της ΕΕ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση προς αυτές τις ανάγκες. Απέναντι σε αυτή την πολιτική οι φοιτήτριες και οι φοιτητές θα παλέψουν για το δίκαιο και σύγχρονο, αυτό που ταιριάζει στις σημερινές δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρωπότητας. Και θα βρουν το ΚΚΕ δίπλα τους!

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ & Υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας

Διαβάστε επίσης:

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και οι εξωφρενικά αργοί ρυθμοί της χώρας μας σε θέμα ισότητας

Να μην προχωρήσει η μετεγκατάσταση του καζίνου της Πάρνηθας στο Μαρούσι

Το ΠΑΣΟΚ ξέμεινε από ΠΑΣΟΚ…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 08:38