search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:45
MENU CLOSE

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και οι εξωφρενικά αργοί ρυθμοί της χώρας μας σε θέμα ισότητας

08.03.2024 19:11
kardakari-new

Τιμούμε τους αγώνες των γυναικών για την ισότητα των φύλων, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας και την κατάργηση των στερεοτύπων.

Τι έχει αλλάξει όμως επί της ουσίας, όλα αυτά τα χρόνια που γιορτάζουμε και τιμούμε τις γυναίκες και τους αγώνες τους; Από το πρωί ακούω και διαβάζω διάφορα χαριτωμένα για μια από τις πιο επιφανειακά αναγνωρισμένες αλλά ουσιαστικά απαξιωμένες ημέρες: ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ!

Στα social media κομπλιμέντα και λουλουδάκια. Στις ραδιοφωνικές εκπομπές ξεπερασμένα αφιερώματα χωρίς ουσία και χωρίς να αγγίζουν πραγματικά το θέμα. Στα δε τηλεοπτικά κανάλια συνεντεύξεις χωρίς αντίλογο και κατασκευασμένες ναρκισσιστικές δηλώσεις από διάφορα στόματα, κυβερνητικά και μη, να παινεύονται για το έργο & την σημαντική προσφορά τους στην συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια της απάλειψης της ανισότητας των γυναικών σε όλους τους τομείς: Επαγγελματικό, κοινωνικό, πολιτικό κλπ…

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Από τη δεκαετία του 50 όπου η γυναίκα άρχισε να κατακτά τα δικαιώματα της, όπως το δικαίωμα της ψήφου, έως και σήμερα 70 ολόκληρα χρόνια μετά όπου η ανθρωπότητα έχει κάνει τεράστια άλματα εξέλιξης και προόδου ειδικά σε τομείς όπως η τεχνολογία, η ιατρική, η επιστήμη – όπου παρεμπιπτόντως η συμβολή των γυναικών σε όλους αυτούς τους τομείς είναι ως γνωστόν τεράστια και έχει σημαδευτεί από εμβληματικές προσωπικότητες γυναικών- είναι αδιανόητο να έχει μείνει η Ελληνική κοινωνία τόσο πίσω και να κινείται με τόσο εξωφρενικά αργούς ρυθμούς στα θέματα της ισότητας των γυναικών!

Πόσο μάλλον όταν σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες η ανισότητα, ειδικά στον εργασιακό τομέα ή σε τομείς που άπτονται των διάφορων κοινωνικών θεμάτων, αντιμετωπίζεται με την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού και αυστηρού νομοθετικού πλαισίου υποστήριξης των γυναικών.

Οι άνδρες ακόμα και σήμερα εν έτει 2024 χαίρουν αναμφισβήτητα προνομιακής εργασιακής αντιμετώπισης, περισσοτέρων δικαιωμάτων και λιγότερων υποχρεώσεων.

Όσο για την πρόσβαση των γυναικών στην πολιτική εξουσία και στο κεντρικό κράτος, απέχει παρασάγγας από τις αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες! Αυτή η συμπεριφορά του συνολικού πολιτικού συστήματος που δεν αντιμετωπίζει το θέμα ως σημαντικό και πρωτεύον, αποτελεί επί της ουσίας, βάναυση προσβολή της προσωπικότητας των γυναικών.

Και ενώ οι γυναίκες που μονίμως αδικούνται, νιώθουν ότι τίποτα δεν εξελίσσεται ορθολογικά και τίποτα δεν προχωράει, οι άνδρες που έχουν το προβάδισμα σε όλα, λόγω του ότι το θέμα δεν αναδεικνύεται & δεν αντιμετωπίζεται με την σοβαρότητα που θα έπρεπε – τόσο από τους υπεύθυνους φορείς όσο και από τα μίντια – νιώθουν ότι όλα εξελίσσονται φυσιολογικά και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.. εκτός αν τους χτυπήσει την δική τους πόρτα και αδικηθεί γυναίκα/κόρη του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει, είτε μέσω αναφορών των δελτίων ειδήσεων, είτε από το κοινωνικό μας περιβάλλον, είτε ακόμα και τυχαία στον δρόμο, γυναίκες να λοιδορούνται, να μειώνονται ή και να κακοποιούνται από το ανδρικό φύλλο με άκρως σεξιστικό τρόπο, σαν να μην τρέχει τίποτα;;
Στον δρόμο: «Δεν πας να πλύνεις πιάτα αντί να οδηγείς;» Και ας παρατηρείται στατιστικά ότι τα περισσότερα αυτοκινητιστικά ατυχήματα γίνονται από άνδρες!

Ο σύζυγος: «Και τι έγινε αν αμείβεσαι λιγότερο στη δουλειά; Αφού φέρνω εγώ λεφτά στο σπίτι, εσύ φροντίζεις και τα παιδιά!»

Ο εργοδότης: «Αναγνωρίζω ότι έχετε όλα τα προσόντα αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να σας δώσω την διευθυντική θέση γιατί λόγω της ηλικίας σας σύντομα θα επικεντρωθείτε στο να κάνετε οικογένεια, οπότε θα αναγκαστείτε να ρίξετε το βάρος εκεί και μοιραία η εργασία σας θα έρθει σε δεύτερη μοίρα!»

Για να μην πιάσουμε τα θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακούς χώρους που αποσιωπούνται και θάβονται κάτω από απειλές ή ατέρμονους & εξοντωτικούς – ψυχολογικά και οικονομικά- δικαστικούς αγώνες που ακόμα και σήμερα σπάνια δικαιώνονται!!

Ή ακόμα χειρότερα τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας που έχουν δυστυχώς αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια και παρόλα τα έστω και μικρά βήματα ως προς την αντιμετώπιση τους, δεν παρατηρείται καμία απολύτως βελτίωση, φαινόμενο που δείχνει τις βαθιά ριζωμένες φαλλοκρατικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις μιας άκρως προβληματικής και οπισθοδρομικής κοινωνίας!

Η απαίτηση για πραγματική ισότητα των γυναικών (κοινωνική, εργασιακή, πολιτική, κλπ) είναι η βασική συνθήκη για τη δημιουργία μιας δίκαιης κοινωνίας και ενός αληθινού κράτους δικαίου.

Ας αφήσουμε λοιπόν επιτέλους τις ευχές και τα ωραία και μεγάλα λόγια και ας περάσουμε στις αληθινές πράξεις με κατάλληλα μέτρα και πραγματικά αυστηρές ποινές που θα είναι ικανές να αλλάξουν άρδην την δομή και τον τρόπο σκέψης της κοινωνίας, αποκαθιστώντας όλες τις ανισότητες όπως άλλωστε οφείλει να πράξει μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ, ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ, ΤΗΝ ΚΟΡΗ, ΤΗΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ, ΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ. 

Διαβάστε επίσης:

Ο χαρούμενος πελάτης των σούπερ μάρκετ κ. Μητσοτάκης

Τα προσωπικά μας δεδομένα βορά σε όποιον έχει να πληρώσει

Να μην προχωρήσει η μετεγκατάσταση του καζίνου της Πάρνηθας στο Μαρούσι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 07:44