search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:18
MENU CLOSE

Αντρέ Βεντούρα: Ποιος είναι ο πραγματικός νικητής των εκλογών στην Πορτογαλία – Σκληρός ρατσιστής, ήθελε να γίνει ιερέας αλλά τελικά έγινε «τοτέμ» της ακροδεξιάς

11.03.2024 12:59
andre_ventura_new

Με διαφορά 0,1% κερδίζει τις πρόωρες εκλογές στην Πορτογαλία η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία (ποσοστό 28,7%) έναντι ποσοστού 28,6% του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων.

Τα δύο κόμματα έχουν διαφορά μόλις δύο βουλευτών, αλλά ο πραγματικός νικητής είναι το ακροδεξιό/λαϊκιστικό κόμμα Chega, που εκλέγει 48 βουλευτές και βλέπει το ποσοστό του να εκτοξεύεται από το 7,3% στο 18,1%.

«Ο πορτογαλικός λαός μίλησε», διακήρυξε ο νέος ηγέτης της κεντροδεξιάς Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λουίς Μοντενέγκρο, ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα ως επιθυμία «για διαφορετική κυβέρνηση, διαφορετικές πολιτικές, ανανεωμένα κόμματα και διάλογο μεταξύ των πολιτικών ηγετών».

Εισέπραξε ένα «ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε» από τους Σοσιαλιστές, που προτιμούν να μείνουν στην αντιπολίτευση. Ενώ ο Αντρέ Βεντούρα, ηγέτης του κόμματος Chega (που σημαίνει «Φτάνει») διεμήνυσε ότι  η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από «το σύνολο» των δεξιών κομμάτων, δηλώνοντας «παρών» στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης, παρότι ο Μοντενέγκρο έχει αποκλείσει συγκυβέρνηση με το Chega.

Ο ρυθμιστής της πολιτικής σκηνής

Ο Αντρέ Βεντούρα, που διεκδικεί τον ρόλο του ρυθμιστή των εξελίξεων, ίδρυσε το κόμμα Chega το 2019. Μέχρι τότε ήταν μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που είναι η βασική συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ήταν υποψήφιος της κεντροδεξιάς για τη δημαρχία της πόλης Λούρες, το 2017. Έξι μήνες μετά την ίδρυση του Chega ο Βεντούρα εκλέχθηκε βουλευτής και το 2021 ήταν υποψήφιος πρόεδρος της χώρας και εξασφάλισε το 11,9% των ψήφων.

Ο Βεντούρα είναι γιος ιδιοκτήτη μιας μικρής επιχείρησης που ασχολείται με είδη ποδηλασίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα προάστιο της Λισαβόνας και στην εφηβεία του ήθελε να γίνει καθολικός ιερωμένος. Αλλά τελικά πήρε πτυχίο νομικής και ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα, διδάσκοντας σε δύο πανεπιστήμια, από το 2013 ως το 2019. 

Παράλληλα διατηρούσε δική του στήλη στην εφημερίδα Correio da Manhã και ασχολήθηκε με τον σχολιασμό αθλητικών αναμετρήσεων για λογαριασμό του καναλιού CMTV.

Το 2019 όταν εκλέχτηκε βουλευτής υποσχέθηκε ότι θα είναι «η φωνή του μέσου πολίτη» και ένας «αντισυστημικός πολιτικός».  Δηλώνει «οικονομικά φιλελεύθερος, πολιτισμικά εθνικιστικής και συντηρητικός σε θέματα εθίμων».

Τον Ιανουάριο του 2020 προκάλεσε κατακραυγή στο κοινοβούλιο όταν η βουλεύτρια Ζοακίν Κατάρ Μορέιρα έθεσε θέμα επιστροφής αρχαιολογικών θησαυρών στις πρώην αποικίες της Πορτογαλίας και ο Αντρέ Βεντούρα απάντησε ότι ομοίως πρέπει να «επιστραφεί στην χώρα προέλευσης» και η βουλεύτρια, που έχει γεννηθεί στη Γουινέα Μπισάου.

Το 2020 στο συνέδριο του κόμματος Chega πρότεινε την αφαίρεση των ωοθηκών στις γυναίκες που κάνουν έκτρωση. Προφανώς είναι αντίθετος στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και στους γάμους ομόφυλων ατόμων.

Την ίδια χρονιά ήταν ο μόνος πολιτικός που πήρε το λόγο σε συγκέντρωση της ανεπίσημης ένωσης αστυνομικών Zero Movement, όπου καταχειροκροτήθηκε.

Τάχθηκε κατά των περιοριστικών μέτρων στην πανδημία, το 2021 αποκάλεσε «συμμορίτες» όλους τους μαύρους κατοίκους της περιοχής Αμόρα στην περιφέρεια Σετούμπαλ, έχει κάνει κατ΄ επανάληψη δηλώσεις με στόχο τους Ρομά.

Συγκρίνεται από τους αναλυτές με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Ζαΐρ Μπολσονάρου και απαντά: «Αυτές είναι οι ιδέες στις οποίες πιστεύω… Θέλω την πάταξη της μετανάστευσης ισλαμιστών, ιδιαίτερα από χώρες που είναι γνωστές για τρομοκρατία». 

Ο Αντρέ Βεντούρα έχει συνυπογράψει έγγραφο του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, που περιγράφει τα κόμματα της αριστεράς ως εχθρούς της Ιβηρο-Αμερικής, που εμπλέκονται σε  «εγκληματικά προγράμματα… υπό την ομπρέλα του κουβανικού καθεστώτος».

Με αυτές τις θέσεις ο Βεντούρα κατάφερε να φέρει το κόμμα chega στην κεντρική πολιτική σκηνή και να ελέγχει σήμερα 48 από τις 230 θέσεις της Βουλής, αποτέλεσμα που το καθιστά σημείο αναφοράς για το σύνολο της ευρωπαϊκής ξενοφοβικής, ρατσιστικής ακροδεξιάς, ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πηγή: www.politico.eu

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Το ραμαζάνι ξεκινά χωρίς ανακωχή – Τραγική η κατάσταση των αμάχων, «σχεδόν αναπόφευκτος ο γενικευμένος λιμός»

Μίσα Ντεφονσέκα: Το κορίτσι που γλίτωσε το Ολοκαύτωμα ζώντας με λύκους ήταν τελικά απάτη (Video/Photo)

Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά κέρδισε αλλά με μικρή διαφορά στις εκλογές – Στροφή προς την Ακροδεξιά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 19:16