search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:31
MENU CLOSE

ΚΚΕ: Αντιπολεμική εγρήγορση και καταγγελία κυβέρνησης – Ε.Ε. για εμπλοκή σε τρία καυτά μέτωπα

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2325
14/03/2024
15.03.2024 08:10
kne-new

Με αφορμή τη συγκυρία αλλά και το κάλεσμά του για τις ευρωεκλογές, το ΚΚΕ παράλληλα προς τα εσωτερικά μέτωπα, ανεβάζει και την αντιπολεμική – αντιιμπεριαλιστική του ρητορική, καταγγέλλοντας την όλο και πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝατοϊκούς σχεδιασμούς.

Αυτή τη φορά στο επίκεντρο της κριτικής του θέτει δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που μπήκαν την Τετάρτη στην Ολομέλεια και προβλέπουν, όπως καταγγέλλεται, απόσπαση / τοποθέτηση ελληνικού Προσωπικού Άμυνας στον Στρατό των ΗΠΑ και τοποθέτηση Προσωπικού Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης έκανε λόγο για κατάπτυστες συμφωνίες με τις οποίες η κυβέρνηση «τοποθετεί Έλληνες στρατιωτικούς με μετάθεση σε μονάδες του αμερικανικού στρατού με Αμερικανούς διοικητές και υπαγόμενους άμεσα στις εντολές της αμερικανικής κυβέρνησης». Προσθέτοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται και νομοθετεί για πρώτη φορά στην ιστορία τοποθετήσεις Ελλήνων στρατιωτικών στο οργανόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ». Και κάνοντας την εκτίμηση πως «όλα αυτά κρύβουν μέσα τους το σπέρμα και της σταδιακής διοικητικής υπαγωγής τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων στη στρατιωτική, άρα και στην πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς η επιχειρησιακή ήδη υφίσταται». 

Αντιστοίχως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κατήγγειλε την κυβέρνηση για το ότι προχωρά σε αυτό το πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός, επιφυλάσσοντας βέλη και για τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που συμφώνησαν και προώθησαν την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας «για τη μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο επιθετικό φυλάκιο των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ». 

Τη Δευτέρα το ΚΚΕ προχώρησε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπου ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε την κυβέρνηση για στήριξη στο Ισραήλ και τη «γενοκτονία» σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, καθώς και για την εμπλοκή στη «γιγαντιαία» πολεμική επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, «με το πρόσχημα της προστασίας της ναυσιπλοΐας».

Στο μεταξύ, στο Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής για τις ευρωεκλογές, που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της σχετικής εκδήλωσης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, υπάρχει εκτεταμένη αναφορά και στον πολεμικό ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ε.Ε., δίπλα στην κριτική για το αντεργατικό, αντιλαϊκό πλαίσιο και τη στήριξη στα «μονοπώλια».

Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί µε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, πρωταγωνιστεί σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους (ενεργά και όχι συρόμενη από τους Αμερικανούς συμμάχους) και ειδικότερα επισημαίνονται τρία καυτά μέτωπα:

  • Στηρίζει την πολεμική επίθεση του Ισραήλ στην Παλαιστίνη (όχι μόνο πολιτικά αλλά με χρηματοδότηση και εξοπλισμούς),
  • υποστηρίζει τον ιµπεριαλιστικό πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεµένης και στο όνομα της αντιμετώπισης των Χούθι, µε το πρόσχημα της προστασίας της ναυσιπλοΐας, έστησε την ιμπεριαλιστική επιχείρηση «Ασπίδα» δίπλα στην αµερικανοβρετανική επιχείρηση «Φρουρός της Ευηµερίας»,
  • πρωτοστατεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ώστε «για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια εμφανίζεται τόσο το ενδεχόμενο μεγάλης έκτασης ιμπεριαλιστικού πολέμου στα εδάφη της Ευρώπης, όσο και της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Στο πλαίσιο αυτό, και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης καταγγέλλει πως το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συνιστά πολεμικό προσκλητήριο κλιμάκωσης της εμπλοκής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ακόμα και με αποστολή στρατευμάτων αλλά και στην ασύλληπτων διαστάσεων γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το ισραηλινό κράτος – κατακτητή. Βασική κατεύθυνση είναι η πριμοδότηση της ευρωενωσιακής πολεμικής βιομηχανίας, που πληρώνουν οι λαοί καταπνίγοντας τις ανάγκες τους».

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης σε συζήτηση με τον Καπουτζίδη: Η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο (video)

Ρήξη στην Ελληνική Λύση: Ο Βελόπουλος καθαίρεσε τον Παύλο Σαράκη από εισηγητή σε νομοσχέδιο – Το παρασκήνιο

Κασσελάκης – Τσίπρας: Η αποκατάσταση των σχέσεών τους και πώς τους ένωσε η… Ζωρζέτα Λάλη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 22:31