search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 22:33
MENU CLOSE

Σκάνδαλο emails: «Nτόμινο» προβλημάτων στην κυβέρνηση – Από τη δικαιοσύνη και τη γενική καχυποψία έως τις… ευρωκάλπες

16.03.2024 06:30
ASIMAKOPOULOU-12

Η αποχώρηση της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η παραίτηση του γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, και η αποπομπή του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου, για την υπόθεση της αποστολής email από την ευρωβουλευτή σε Έλληνες του εξωτερικού επιδιώκεται από την κυβέρνηση να παρουσιαστεί ως το τέλος μιας υπόθεσης που «σερνόταν» από τις αρχές του μήνα και έδινε «πυρομαχικά» στην αντιπολίτευση.

Από την πολιτική αντιπαράθεση όμως που έχει ξεσπάσει φαίνεται ότι παρά τις κυβερνητικές κινήσεις για την εκτόνωση της κρίσης, αυτές δεν δεσμεύουν, ούτε μπορούν να πρακαταλάβουν τη δικαιοσύνη και την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που κάνουν τις δικές τους έρευνες, ενώ δεν αντιμετωπίζουν ούτε τη γενική καχυποψία για το τι (μπορεί να) συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ακόμα περισσότερο όμως δεν είναι δεδομένο – τουναντίον μάλιστα – ότι η πρωτοβουλία του Μαξίμου με την εκδίωξη των “τριών”, αποτρέπει το όποιο πολιτικό κόστος για τη σκανδαλώδη υπόθεση, που ενδεχομένως θα εκφραστεί και στις ευρωκάλπες με περαιτέρω απώλειες για τη ΝΔ.

Τι προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση

Συνοπτικά, η κυβέρνηση ανέφερε ότι μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου, συνεργάτης του Μ. Σταυριανουδάκη έδωσε την επίμαχη λίστα εκλογέων αλλοδαπής στον Ν. Θεοδωρόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του την έδωσε στην ευρωβουλευτή της ΝΔ. Μιλώντας στον ρ/σ Real FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημείωσε μεν ότι υπάρχει «ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων», αλλά τόνισε ότι η υπόθεση «δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης».

Με αυτά και με εκείνα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση «κλείνει», ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς τόσο η ελληνική δικαιοσύνη όσο και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα διερευνούν το πώς τα στοιχεία των αποδήμων έφθασαν στα χέρια της κ. Ασημακοπούλου, οπότε για κάποιο διάστημα, πραγματολογικά μιλώντας, το θέμα θα βρίσκεται στην επιφάνεια και θα επιστρέφει στο πρώτο πλάνο της επικαιρότητας. Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι κάποιοι από τους αποδέκτες του email έχουν προσφύγει στις αντίστοιχες αρχές των χωρών όπου κατοικούν, με αποτέλεσμα να υπάρχει και από εκεί «ανοιχτό μέτωπο».

Ακόμα χειρότερα, η εσωτερική έρευνα για τη διαρροή που διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ολοκληρωθεί και ουδείς μπορεί να γνωρίζει «τι ψάρια θα πιάσει».

Ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται πλέον ανοιχτά να αντιμετωπίσει με πειστικό τρόπο δύο βασικά ερωτήματα που τίθενται από την αντιπολίτευση και για τα οποία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής απαντήσεις. Το πρώτο αφορά στις πολιτικές ευθύνες της ηγεσίας του ΥΠΕΣ, δεδομένης της αρχής της «συνέχειας του κράτους». Με απλά λόγια, η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει αν οι ευθύνες αυτές σταματούν με την παραίτηση του Μ. Σταυριανουδάκη ή επεκτείνονται και την σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Αναζητείται αξιοπιστία

Το δεύτερο ερώτημα είναι ακόμα πιο σημαντικό: πώς μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι τέτοιου είδους διαρροές δεν έχουν γίνει ξανά στο παρελθόν και ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον; Διότι ο τρόπος που έγινε η διαρροή αυτή, όπως σημειώνει και το ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι «η ΝΔ έχει μετατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας και του Μεγάρου Μαξίμου σε εκλογικό της κέντρο», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας και η ακεραιότητα των εκλογικών δεδομένων. Υπεύθυνη επεξεργασίας των δεδομένων αυτών είναι, βάσει του νόμου, η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως, και το υπουργείο Εσωτερικών. Η υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει για τη διαρροή των δεδομένων και να αναλάβει την ευθύνη. Ευθύνη που την βαραίνει προσωπικά ως επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών».

Σε τρίτο επίπεδο, και παρά τις… μετά βδελυγμίας διαψεύσεις της κυβέρνησης, η αντιπολίτευση επιμένει ότι δημιουργείται και θέμα με την επιστολική ψήφο, μια εμβληματική για την κυβέρνηση νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς η επιβεβαιωμένη πλέον διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκλογέων ρίχνει ένα πέπλο καχυποψίας για τη συγκεκριμένη διαδικασία, στην οποία η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά, τόσο για την καταπολέμηση της αποχής από τις εκλογές όσο και για την ενίσχυσή της στην ευρω-κάλπη του Ιουνίου με ψήφους από το εξωτερικό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, διαβεβαίωσε ότι ο κατάλογος όσων έχουν εγγραφεί για επιστολική ψήφο «είναι ξεκάθαρο» ότι δεν είναι ίδιος με την λίστα που χρησιμοποίησε η κ. Ασημακοπούλου. Ωστόσο, η καχυποψία παραμένει…

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Δίνει 500 εκ. ευρώ για την αύξηση ικανότητας παραγωγής πυρομαχικών

Μετά απο 50 χρόνια η Ελλάδα ξαναπρομηθεύεται Καναντέρ – «Απαραίτητη η προμήθεια, αλλά να γίνει με διαφάνεια», λέει το ΠΑΣΟΚ

Μαρινάκης για υπόθεση Ασημακοπούλου: «Κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 22:31