search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 06:37
MENU CLOSE

Το σκάνδαλο των email «έκαψε» τρεις: Ασημακοπούλου, Σταυριανουδάκης, Θεοδωρόπουλος – Eκτεθειμένη παραμένει η κυβέρνηση 

15.03.2024 15:00
asimakopoulou_1503_1920-1080_3_new

Σκάνδαλο μείζονος διάστασης, που εξελίσσεται σε τεράστια πολιτική πληγή για την κυβέρνηση, αποδεικνύεται η διαρροή (και με επίσημη ομολογία της κυβέρνησης πλέον) από το υπουργείο Εσωτερικών προς την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου προσωπικών στοιχείων απόδημων ψηφοφόρων.

Μετά από αμηχανία, υπεκφυγές και ασφυκτική πολιτική πίεση, τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από πολίτες, πολλών ημερών, τελικά η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση υποχρεώθηκαν να παραδεχθούν αυτό που από την αρχή ήταν προφανές: ότι η ευρωβουλευτής έλαβε από το υπουργείο Εσωτερικών λίστα με τα στοιχεία απόδημων Ελλήνων, την οποία και αξιοποίησε για να τους στείλει τα επίμαχα email, τα οποία και την «έκαψαν».

Μετά την ανακοίνωση της κ. Ασημακοπούλου ότι αποσύρεται από υποψήφια ευρωβουλευτής (ήταν στους αποκαλούμενους «σίγουρους» της τρέχουσας ευρω-ομάδας της Ν.Δ.) σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, παραιτούνται και ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, αλλά και ο γραμματέας Αποδήμων του κόμματος, Νίκος Θεοδωρόπουλος, οι οποίοι και φέρονται να είναι υπεύθυνοι για τη διαρροή της επίμαχης λίστας. Η παραίτηση του κ. Σταυριανουδάκη επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Real Fm, ο οποίος δήλωσε «γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές».

Έχει ενδιαφέρον ότι το κόψιμο της ευρωβουλευτή και οι παραιτήσεις θεωρήθηκαν επιβεβλημένες, μετά την έρευνα που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου και δεν έχει σχέση με τις κινήσεις που γίνονται σε άλλα πεδία, όπως στο υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα η ΕΔΕ που έχει διατάξει η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τα όποια αποτελέσματα. Από κάποιες πλευρές η κίνηση του Μαξίμου πιθανόν να εκδηλώθηκε πριν από οποιαδήποτε ενέργεια άλλων φορέων και θεσμών (ΥΠΕΣ, Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Δικαιοσύνη σε Ελλάδα και εξωτερικό), ακριβώς για να προλάβει καταστάσεις χειρότερες για την κυβέρνηση και να εκτονώσει κάπως την πίεση που αυτή δεχόταν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να επιδίωξε με τη σημερινή πρωτοβουλία να ξεκαθαρίσει όσο γίνεται νωρίτερα το θέμα, ώστε να μην “σέρνεταιι” επί μακρόν ενόψει ευρωεκλογών και να προλάβει έτσι “να χωνευτεί” πολιτικά και να μην αποτελέσει τόσο μεγάλο ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης – δύσκολο πάντως το εγχείρημα, έτσι όπως έγινε η όλη εμπλοκή.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της κυβέρνησης ως προς το Κράτος Δικαίου και την ποιότητα της Δημοκρατίας επί των ημερών της, δέχεται άλλο ένα χτύπημα, μετά το πόρισμα καταπέλτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ και οι επιθέσεις από την αντιπολίτευση αναμένονται πιο ισχυρές πλέον.

Η κυβέρνηση καταφεύγει στο επιχείρημα του “13-0”

Κυβερνητικές πηγές μετά από αυτές τις εξελίξεις επισήμαναν ότι η διαρροή έγινε από συνεργάτη του γ.γ. του υπουργείου, κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2023, ενώ, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης σημείωναν ότι «εμείς δεν λειτουργούμε παραϋπουργεία δικαιοσύνης στο Μαξίμου, έχοντας δίπλα μας αμετάκλητα καταδικασμένους με 13-0. Απλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

O ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από μερικές ημέρες είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τα… μελλούμενα, καθώς στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το θέμα, είχε πει χαρακτηριστικά ότι «η υπόθεση αυτή πρέπει να διερευνηθεί. Όχι μόνο από τη Δικαιοσύνη, αλλά και από το υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Κάνουμε και εμείς τη δικιά μας έρευνα».

Βέβαια, πηγές της κυβέρνησης τονίζουν μετ’ επιτάσεως ότι η λίστα που διέρρευσε δεν έχει σχέση με τη λίστα των αποδήμων που δηλώνουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, απορρίπτοντας τις απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι πλήττεται ο θεσμός, όμως, έστω και off the record αναγνωρίζεται ότι οι εξελίξεις δεν ευνοούν τον ισχυρισμό αυτό και ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες στήριξης του θεσμού.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή, καθώς:

· Σε στενό πολιτικό επίπεδο, η Ν.Δ. χάνει ένα στέλεχος (την κ. Ασημακοπούλου), το οποίο θεωρείται από τα πλέον ικανά και αποτελεσματικά στην Ευρωβουλή.

· Παράλληλα, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΣ, συνεχίζουν να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τη λίστα των αποδήμων που θα ψηφίσουν με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

· Επίσης, όσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσυνδέσει τα δύο ζητήματα, αναγνωρίζεται ότι η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να θέτει ερωτήματα σχετικά με την επιστολική ψήφο και την ασφάλειά της.

· Η διερεύνηση της υπόθεσης, τόσο από τη δικαιοσύνη, όσο και από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, είναι σε εξέλιξη και, έτσι, η υπόθεση δεν θα κλείσει σύντομα.

· Παράλληλα, ορισμένοι από τους απόδημους που έλαβαν το επίμαχο email έχουν προσφύγει στις αντίστοιχες αρχές των χωρών όπου ζουν, διεθνοποιώντας το όλο ζήτημα.

Διαβάστε επίσης:

Νέα συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες: Χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

Κασσελάκης για Ασημακοπούλου: Ο Μητσοτάκης να σταματήσει να κρύβεται

Σκάνδαλο emails: Αυτός είναι ο γαλάζιος χειροκροτητής που τσούρνεψε τα στοιχεία ψηφοφόρων για την Ασημακοπούλου (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 00:58