search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:51
MENU CLOSE

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη στα Τέμπη» – Η αναφορά για έγκλημα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

18.03.2024 21:32
KARUASTIANOU
Eurokinissi

Για συγκάλυψη έκανε λόγο η Μαρία Καρυστιανού μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο με την ομιλία της να κλείνει δημιουργώντας ρίγη σιγκίνησης. «Αυτό μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών» είπε μεταξύ άλλων. Η υπόθεση των Τεμπών παραπέμπεται σε δύο ανεξάρτητες επιτροπές στη Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κύμα συμπαράστασης έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.

Με τις υπογραφές περίπου 1.335.000 Ελλήνων πολιτών, που ζητούν να αλλάξει ο νόμος για την ασυλία των πολιτικών και να διευκολυνθεί η απόδοση δικαιοσύνης στη χώρα, παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος του συλλόγου θυμάτων των Τεμπών Μαρία Καρυστιανού.

«Η φωνή μας γιγαντώθηκε» με τις υπογραφές είπε η Μαρία Καρυστιανού στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως σημείωσε η Μαρία Καρυστιανού, «αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.  Με λίγα λόγια σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών».

Η Μαρία Καρυστιανού υπογράμμισε ότι η «κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη δικαιοσύνη».

«Έχουμε τη βεβαιότητα πως η αλήθεια δεν θα λάμψει» με βάση τους ρυθμούς της έρευνας, είπε η κα Καρυστιανού, κατά την 5λεπτη παρέμβασή της, ζητώντας παράλληλα από το Ευρωκοινοβούλιο να κρατήσει ανοιχτή την αναφορά.

«Σήμερα εμείς και όλος ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» τόνισε και ζήτησε:

«Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,

Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,

Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,

Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν».

«Στη μνήμη των νεκρών μας,  στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας. Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι εμείς. Κλείνω με την ευχή και το σκοπό στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα» κατέληξε η Μαρία Καρυστιανού.

Αντί δευτερολογίας, η Μαρία Καρυστιανού παρουσίασε ένα βίντεο με εικόνες από το τραγικό δυστύχημα και τον τόπο του εγκλήματος.

Με την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης σήκωσαν πανό που γράφει:

«Το μεγαλύτερο θέλω και το καλύτερο μέλλον, να ξεπλύνουμε την ντροπή».

Με αφορμή την ομιλία της προγραμματίστηκε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο, στις 6 το απόγευμα, μετά από διαδικτυακό κάλεσμα ενώ και στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης στον σύλλογο των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών.

Η απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να ερευνήσει τα αίτια του δυστυχήματος, καθώς αυτή εναπόκειται στα κράτη μέλη, μπορεί όμως, να υποστηρίξει μια ανεξάρτητη έρευνα και να βρεθούν τα αίτια του δυστυχήματος, απάντησε στην κ. Καρυστιανού ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Σε έκθεση του 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταγράψει σοβαρά προβλήματα των δικαστικών αρχών στην Ελλάδα. Σχετικές συστάσεις υπάρχουν στην έκθεση του 2023 για το κράτος δικαίου», πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας τον λόγο οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος, Νίκος Παπανδρέου, Πέτρος Κόκκαλης, Εμμανουήλ Φράγκος ζήτησαν ομοφώνως να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών, με τον κ. Κόκκαλη να ζητά να δημοσιοποιηθούν τα 17 κρυφά έγγραφα της Κομισιόν για τα Τέμπη.

Ολόκληρη η ομιλία της Μαρίας Καρυστιανού

«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι βουλευτές

Βρίσκομαι σήμερα μπροστά σας, φέρνοντας το πολύ μεγάλο βάρος, μίας τεράστιας ευθύνης που εύχομαι να μη χρειαστεί κανείς να αναλάβει ξανά μέσα από τόσο τραγικές συνθήκες! Έχω ευθύνη γιατί δεν μιλώ μόνο ως μάνα που έχασε το παιδί της και ως εκπρόσωπος οικογενειών των θυμάτων. Έχω ευθύνη γιατί η φωνή μας γιγαντώθηκε και έσμιξε με τη φωνή 1.350.000 Πολιτών που έχουν συνυπογράψει το δίκαιο αίτημα μας και από τούτο το βήμα τους ευχαριστώ για την τόσο συγκινητική τους συμπαράσταση. Και όλους τους Έλληνες, που η ψυχή τους είναι σήμερα εδώ μαζί μας.

Βρίσκομαι ενώπιον σας, γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα. Απευθυνόμαστε σε εσάς ως Έλληνες και ως Ευρωπαίοι. Όχι ως ικέτες, αλλά ως πολίτες με αυτονόητα δικαιώματα.

Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που και ενδιαφέρονται και μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ευχαριστούμε θερμά την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου που ορθά και νηφάλια συναισθάνθηκε το κατεπείγον και μας δέχτηκε στη σημερινή ακρόαση. Αυτό που μας οδήγησε σήμερα εδώ, είναι μια αλληλουχία κάκιστων χειρισμών και μεθοδεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών μας και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που επιβίωσαν. Ουσιαστικά παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου.

Με λίγα λόγια σήμερα μας έφερε εδώ η απελπιστική κατάρρευση της εμπιστοσύνης που βιώνουμε στην Ελλάδα, σε σχέση με την ορθή λειτουργία των θεσμών.

Άνθρωποι απλοί, καλοπροαίρετοι και νομοταγείς δεν αντέχουμε τη νομιμοποίηση της ατιμωρησίας.

Εξαιτίας αυτής, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διαπιστώνει σε σχέση με τη διαβόητη σύμβαση 717, παράνομες πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται αιτιωδώς με το δυστύχημα, η Κυβέρνηση μέσω της Βουλής παρέχει στον αρμόδιο τότε Υπουργό και νυν βουλευτή πλήρη ασυλία. Δεν τον παραπέμπει καν να κριθεί στη δικαιοσύνη.

Εξαιτίας αυτής, στο πρώτο 24ωρο, μετά τη μοιραία σύγκρουση, δόθηκε κυβερνητική εντολή συγκάλυψης για την οποία μέχρι και σήμερα κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, παρόλο που έχει δημοσίως ομολογηθεί. Κατά τη σύγκρουση εύφλεκτες και παράνομες ουσίες προκάλεσαν τεράστια έκρηξη που κατέκαψε τους περισσότερους. Το φορτίο αυτό δεν ήταν ΚΑΝ δηλωμένο. Μέσα σε 5 μέρες μετακίνησαν τα συντρίμμια και επιχωμάτωσαν πλήρως την περιοχή. Χάθηκαν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία ενοχής. Καμία παρέμβαση Εισαγγελέα και Ανακριτή. Παρά 6 μήνες μετά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μας προέτρεψε «να ζητήσουμε βοήθεια από την εκκλησία». Βέβαια είναι ήδη γνωστή σε εσάς η αμφισβήτηση της ελληνικής Δικαιοσύνης επειδή η κεφαλή αυτής, διορίζεται από την Κυβέρνηση.

Σήμερα εμείς και όλος ο ελληνικός λαός είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη!

Ο Πρωθυπουργός και ο πρώην Υπουργός διακήρυτταν ότι ο σιδηρόδρομος είναι απολύτως ασφαλής. Σήμερα ο Πρωθυπουργός δηλώνει ότι «ο Σιδηρόδρομος αυτή τη στιγμή είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι». Ξεκάθαρα όμως, γνωρίζει ότι ΔΕΝ είναι ασφαλής, και είναι εντάξει με αυτό.

Σημειωτέον ότι εθνικοί κανόνες ασφαλείας δεν έχουν θεσπιστεί. Ούτε φυσικά νέοι, για επαυξημένη ασφάλεια μετά το δυστύχημα, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή οδηγία. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ ουσιαστικά ο νόμος που την ενσωμάτωσε. Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια δεν θα λάμψει, για άλλη μια φορά. Αν όμως δεν λάμψει η αλήθεια είναι θέμα χρόνου να ξανασυμβεί  το κακό.

Εμείς δεν προσδοκούμε από εσάς να γίνετε λαϊκό δικαστήριο. Προσδοκούμε, με αφορμή το προσωπικό μας δράμα , να ενσκήψετε με βαθύ το αίσθημα της ευθύνης, σε τρία αντικείμενα μείζονος ενωσιακού ενδιαφέροντος .

· Στο Κράτος Δικαίου

· Στην προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών

· Στην ασφάλεια των συγκοινωνιών

Γι’ αυτούς τους λόγους παρακαλούμε:

  • Να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά στην Επιτροπή σας,
  • Να ζητήσετε για το θέμα Γνωμοδότηση από τις επιτροπές LIBE και TRAN και από κάθε άλλη αρμόδια υπηρεσία,
  • Να ζητήσετε από την Κομισιόν και τον ERA πλήρη επίσημη ενημέρωση και δημοσιοποίηση του σχετικού υλικού,
  • Να ζητήσετε από τον ERA να επανεξετάσει τη χορήγηση πιστοποιητικού ασφαλείας των ελληνικών σιδηροδρόμων μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών και την πλήρη προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
  • Να διαβιβάσετε την αναφορά μας στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, να ζητήσετε να σας κοινοποιήσει το πόρισμά της για την υπόθεση, και να στηρίξετε το αίτημά της για συνεργασία με την Κομισιόν.

Στη μνήμη των νεκρών μας, στο όνομα του Κράτους Δικαίου και των κοινών μας αξιών ελπίζουμε να εισακούσετε το θεμιτό και δίκαιο αίτημα μας.

Κανένας άλλος γονιός να μη βρεθεί στη θέση μας και να βιώσει ό,τι ΕΜΕΙΣ. Κλείνω με την ευχή και το σκοπό στην Ελλάδα που αγαπάμε και πονάμε να ζουν πολίτες με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Το αίμα των παιδιών μας αρκεί με το παραπάνω για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα.

Σας ευχαριστώ».

Ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής

Ομόφωνα η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η αναφορά, να εμπλακούν οι Επιτροπές LIBE και TRAN, ενώ αναμένεται μια έγγραφη απάντηση από την Κομισιόν σε επόμενη συνεδρίαση.

«Εθελοτυφλεί όποιος δεν βλέπει όσα είπε η Ευρωπαία εισαγγελέας»

Ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας του αδικοχαμένου 26χρονου Δημήτρη, στέλνει μέσω του Τhesstoday.gr το μήνυμα «η αλήθεια θα λάμψει, οι υπαίτιοι έχουν χάσει ακόμη και το ηθικό πλεονέκτημα».

Μετά την προσωπική δέσμευση της εισαγγελέα Λάουρα Κοβάσι στους συγγενείς για δικαίωση, αλλά και τις δηλώσεις περί «μπλόκου» από την εφαρμογή δικαιοσύνης, ο Παύλος Ασλανίδης αναφέρει ότι «η Ευρωπαία εισαγγελέας είπε τα αυτονόητα, όποιος δεν το βλέπει, εθελοτυφλεί. Η κυβέρνηση έχει χάσει ακόμη και το ηθικό πλεονέκτημα, λοιδορούν το ψήφισμα που υπέγραψαν 1,3 εκατομμύρια Έλληνες, αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί η αλήθεια».

Εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στους μηχανισμούς δικαιοσύνης της Ευρώπης, αλλά και μετά το κύμα αλληλεγγύης στις πορείες για την επέτειο ενός έτους από τη φονική σύγκρουση, οι συγγενείς θα συνεχίσουν να είναι οι φωνές των παιδιών τους, ώστε η Δικαιοσύνη να κινηθεί όπως αρμόζει, σημειώνει ο κ. Ασλανίδης.

«Με πανοπλία τα παιδιά μας, θα συνεχίσουμε τις πιέσεις ώστε η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει. Δε θα σταματήσουμε μέχρι να υπάρξει δικαίωση», λέει ο πατέρας του 26χρονου Δημήτρη. 

Βαρύ το κλίμα για την κυβέρνηση

Το κλίμα για την κυβέρνηση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι εξαιρετικά βαρύ, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, στο οποίο κατέληξε η κυβερνητική πλειοψηφία στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής και το οποίο ενισχύει την αίσθηση περί συγκάλυψης.

Η άρνηση ευθυνών για την πολιτική ηγεσία (κυρίως τον Κώστα Καραμανλή), σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις και για το λεγόμενο «μπάζωμα», για το οποίο δεν έχουν δοθεί επαρκείς απαντήσεις, έχει προκαλέσει αγανάκτηση και οργή ακόμα και σε μετριοπαθείς δυνάμεις, κάθε άλλο παρά εχθρικές ιδεολογικά προς τη ΝΔ.

Σημειωτέον ότι το πόρισμα της γαλάζιας πλειοψηφίας, όπως και οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που ζητούν σύσταση προανακριτικής επιτροπής ή και άρση ασυλίας πολιτικών προσώπων, θα συζητηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο μεθαύριο Τετάρτη.

Αρβανίτης: Μεγάλη νίκη

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της επιτροπής Αναφορών της Ευρωβουλής Κώστα Αρβανίτη, η νέα κατάθεση της κυρίας Καρυστιανού συνιστά μεγάλη νίκη, καθώς η επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών να παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές του ευρωκοινοβουλίου, στην TRAN και στην LIBE, η αναφορά να παραμένει ανοιχτή και να συζητηθεί γραπτή, ενημερωμένη απάντηση από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Αρβανίτη:

Είναι αυτονόητο ότι θα στηρίξουμε ανεπιφύλακτα το δίκαιο και εύλογο αίτημα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023.

Εμείς το λέμε έγκλημα.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το συμφέρον των ευρωπαίων πολιτών στο μόνο αιρετό ενωσιακό όργανο με αρμοδιότητα να ασκεί διαρκή έλεγχο ουσιαστικής εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και να αξιολογεί κατά πόσο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις ανησυχίες των πολιτών.

Θα επιμείνω λίγο κι εγώ όπως και οι συνάδελφοί μου στις πρόσφατες συνεντεύξεις της Ευρ. Εισαγγελέως, της κυρίας Κοβέσι, η οποία είπε αυτολεξεί τα εξής αποκαλυπτικά:

Πρώτον: «Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε, τα Τέμπη δεν θα είχαν συμβεί».

Δεύτερον: «Ειλικρινά ενθαρρύνω τους ανθρώπους να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν. Να μην σταματήσουν να αναζητούν την αλήθεια.» Και ήρθαν εδώ ακριβώς, στο Ευρ. Κοινοβούλιο.

Τρίτον: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια», είπε η Εισαγγελέας. «Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη», είπε η Εισαγγελέας. «Γιατί αν σου απαγορεύσουν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψεις την αλήθεια».

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω για να αντιληφθεί ακόμη κι ο πιο δύσπιστος ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα και ότι εδώ πρέπει να αναζητηθεί η αλήθεια προς πάσα κατεύθυνση.

Κλείνοντας λοιπόν, πρέπει να πω ότι το Ευρωκοινοβούλιό δεν ανέχεται την καταρράκωση του Κράτους Δικαίου και την κατάλυση της ενωσιακής νομιμότητας σε κανένα Κράτος Μέλος, και δεν είναι δυνατόν να καταλαβαίνουν και να νοιώθουν οι πολίτες των ΚΜ ότι είναι και κάποιοι οι οποίοι έχουν ασυλία απέναντι στον νόμο.

Νομίζω ότι το σύνθημα που υπάρχει, στην χώρα μου τουλάχιστον, είναι «Δικαιοσύνη».

Δικαιοσύνη, Παντού

Κύμα συμπαράστασης έξω από το Ευρωκοινοβούλιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο για να υποστηρίξει την πρόεδρο του Συλλόγου «Τέμπη 28-2-2023» Μαρία Καρυστιανού και τους συνεργάτες της η οποίοι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στη δικαίωση μετά τη σημερινή μέρα.

«Όλοι μαζί θα την αλλάξουμε την Ελλάδα το χρωστάμε στα παιδιά μας» ανέφερε η Μαρία Καρυστιανού έξω από το Ευρωκοινοβούλιο. Η φράση της προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα πιο κοντά στη δικαίωση για το έγκλημα των Τεμπών.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Τι εξετάζουν οι Αρχές για τον θάνατο του 33χρονου από ναυτική φωτοβολίδα

Ρόδος: Έκτακτη προσγείωση αεροσκάφους στο αεροδρόμιο «Διαγόρας»

Χαλκιδική: Επεισόδιο με τέσσερις τραυματίες στον Πολύγυρο – Δέχτηκαν επίθεση από 15 άτομα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 17:47