search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:29
MENU CLOSE

Εξεταστική για τα Τέμπη: Ο Μητσοτάκης δεν πήγε στη Βουλή, λόγω… πολιτικοποίησης της διαδικασίας

21.03.2024 14:00
PAVLOSMARINAKIS

Με τη φράση «ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε, ούτε κρύβεται ποτέ και σε κάθε ευκαιρία απαντά» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στα «πυρά» της αντιπολίτευσης για την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής για την τραγωδία των Τεμπών.

Ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι και σε προηγούμενες συζητήσεις πορισμάτων προκαταρκτικών επιτροπών (για Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Νίκο Παππά) ο πρωθυπουργός δεν ήταν παρών στη Βουλή, εξηγώντας ότι «ως εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας δεν θεωρεί πρέπον να παραβρίσκεται σε μια διαδικασία της Βουλής που αφορά στις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες του κοινοβουλίου» , αλλά και επαναλαμβάνοντας φράση του Κ. Μητσοτάκη από τη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ότι η διαδικασία στη Βουλή «είναι λογικό να πολιτικοποιηθεί» και ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η δικαιοσύνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη διαδικασία της Εξεταστικής «είδαμε και κόμματα που, αντί να καταθέτουν ένα πόρισμα συγκεκριμένο που να καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και να διατυπώνει συγκεκριμένες κατηγορίες, να κατηγορούν γενικόλογα, να μην υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο οποίο να μπορούμε να απαντήσουμε και μετά να χτίζουν αφήγημα περί δήθεν συγκάλυψης» προσθέτοντας ότι κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τη διαδικασία, «μια διαδικασία που δεν τιμά καθόλου τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν, δεν δίνει καμία δύναμη στην έρευνα, είναι μια διαδικασία γεμάτη τοξικότητα, ύβρεις και συκοφαντίες, χωρίς στοιχεία και επιχειρηματολογία».

«Αυτή η στείρα αντιπαράθεση που είδαμε, δικαιώνει, νομίζω, και το ότι δεν παρευρέθη ο πρωθυπουργός, ο οποίος, το ξαναλέω, δεν κρύφτηκε», προσέθεσε ο Π. Μαρινάκης, ο οποίος και επέμεινε στον χαρακτηρισμό «πολιτικές βδέλλες» που χρησιμοποίησε για την αντιπολίτευση, καθώς, όπως είπε, «διαχώρισα τους συγγενείς των θυμάτων, είναι πολύ τιμητικό να παλεύει κανείς για το δίκιο του. Αλλά είναι πολύ ντροπιαστικό – και θεωρώ ότι η έκφραση που χρησιμοποίησα είναι και επιεικής – για κάποιον να εργαλειοποιεί τον πόνο αυτών των ανθρώπων και στις πλάτες τους να προσπαθεί να κάνει πολιτικό παιχνίδι. Αυτό ακριβώς κάνει κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό, δυστυχώς, είναι συνυφασμένο και με την ιστορία της».

Μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «υποκριτές» γιατί, όπως είπε, «κουνάνε το δάχτυλο για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, όταν τον είχαν χρησιμοποιήσει 11 φορές, ενώ η κυβέρνηση άλλαξε την αποσβεστική προθεσμία και κάθε υπουργός θα έχει την ίδια προθεσμία παραγραφής με τους απλούς πολίτες. Και είναι υποκριτές γιατί δεν τους νοιάζει να λάμψει η αλήθεια, γιατί επέλεξαν μια δολοφονία παιδιού για να βγουν στους δρόμους και αγνόησαν δολοφονίες άλλων πολιτώναναφέρομαι στη Marfin – γιατί επιλέγουν τραγικά γεγονότα για να φωνάξουν στην Ευρώπη για το κράτος που δεν υπάρχει, αλλά δεν το έκαναν για άλλα γεγονότα. Εμείς δεν διαλέγουμε σημαντικά και ασήμαντα γεγονότα, για μας κάθε νεκρός έχει μεγάλη σημασία και κάθε συγγενής μεγάλη αξία να βρει το δίκιο του».

Όσον αφορά, δε, στην απουσία και του Κώστα Αχ. Καραμανλή από τη Βουλή, είπε ότι «είναι μια προσωπική του απόφαση και δεν θα μιλήσω ως εκπρόσωπος κανενός», αν και τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε επί μακρόν στην Εξεταστική Επιτροπή, όταν κλήθηκε και ότι «έδωσε τις δικές του απαντήσεις, προσκόμισε τα δικά του στοιχεία, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία. Αυτό το ρόλο είχε ο κ. Καραμανλής στη συγκεκριμένη επιτροπή, αυτή ήταν η υποχρέωσή του και την εκπλήρωσε. Από εκεί και πέρα, ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του και πάμε παρακάτω και, το κυριότερο, στην έρευνα της δικαιοσύνης».

Από την άλλη και με αφορμή το αίτημα του Χρήστου Σπίρτζη για ενεργοποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, και σε ερώτημα αν θα πράξει το ίδιο και ο Κ. Καραμανλής, ο Π. Μαρινάκης είπε ότι «αυτό δεν το γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω και το γνωρίζει και ο κ. Σπίρτζης είναι ότι, λόγω του ότι για εκείνον ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες, άρα το κάνει εκ του ασφαλούς».

Τέλος, για το «email-gate» και την… επίσκεψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο ΥΠΕΣ και ενδεχόμενη αντίστοιχη έρευνα στη ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στη διπλή έρευνα της Αρχής και της δικαιοσύνης για την υπόθεση, λέγοντας ότι «έχει μεγάλη αξία να γίνει όπως προβλέπει ο νόμος, με αυστηρότερο πλαίσιο, λόγω της αλλαγής που έκανε η κυβέρνηση», αλλά και σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τα δεδομένα μιας εν εξελίξει έρευνας.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Αρβανίτης: Νέο ράπισμα κατά της κυβέρνησης από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για τα Εξάρχεια

Τζάκρη: «Ο κ. Γεωργιάδης που λέει μέσα σε 30’’ τόσα απροκάλυπτα ψέματα, παραμένει ακόμη Υπουργός;» (video)

Τέμπη: Αίτημα Σπίρτζη για σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν εμπλοκή του στην τραγωδία (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 21:24