search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:45
MENU CLOSE

Πώς είναι να ζεις στην πιο ζεστή πόλη του κόσμου – Τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον (Videos)

22.03.2024 13:19
kuwait-new

Αφόρητη χαρακτηρίζεται η ζωή στην πόλη του Κουβέιτ, την πιο ζεστή πόλη στον κόσμο, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν φτάσει σε τέτοια επίπεδα που τα πουλιά δεν μπορούν να πετάξουν στον ουρανό και τα ψάρια «βράζουν» στα ρηχά νερά που θυμίζουν σάουνα.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ακτιβιστής για το κλίμα για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Η πόλη του Κουβέιτ κάποτε ονομαζόταν «Μασσαλία του Κόλπου», με μία ακμάζουσα αλιευτική βιομηχανία και παραθαλάσσιες περιοχές που προσέλκυαν τους λάτρεις του ήλιου.

Όμως τα τελευταία χρόνια η εφιαλτική άνοδος της θερμοκρασίας έχει κάνει την πόλη αφιλόξενη. Στις 21 Ιουλίου 2016 ο μετεωρολογικός σταθμός στη Μίτριμπα, στο βόρειο Κουβέιτ, κατέγραψε θερμοκρασία-ρεκόρ 54 βαθμών Κελσίου. Στο πρόσφατο κύμα καύσωνα με την ονομασία Κέρβερος, που έπληξε κυρίως την Ευρώπη, τα θερμόμετρα στο Κουβέιτ έδειξαν 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από την υψηλότερη θερμοκρασία στην Ευρώπη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η χώρα του Κόλπου υπερθερμαίνεται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο και η μέση θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 5,5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, σε σύγκριση με τις αρχές του 2000. Το 2021 τα θερμόμετρα έδειξαν πάνω από τους 50 βαθμούς για 19 μέρες, ρεκόρ που μπορεί να σπάσει φέτος.

Η Πόλη του Κουβέιτ, ένα αστικό κέντρο που κατασκευάστηκε από απίστευτες ποσότητες τσιμέντου και ασφάλτου γίνεται κάθε μέρα και πιο ζεστό, σε βαθμό που πλέον δεν θεωρείται ασφαλής η διαβίωση στην πόλη. Τις περισσότερες ώρες της μέρας, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι επικίνδυνο να κυκλοφορεί κάποιος στους δρόμους. Επιπλέον, μια πόλη όπου οι βροχές ήταν σπάνιες, γίνεται ολοένα και περισσότερο άνυδρη, κάτι που προκαλεί πιο συχνά και πιο έντονα φαινόμενα με ανεμοθύελλες.

Υπάρχουν σοκαριστικές πληροφορίες για πουλιά που πεθαίνουν καθώς πετούν εξαιτίας της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα και για ψάρια που κυριολεκτικά βράζουν στα ρηχά νερά της θάλασσας. Ακόμα και τα περιστέρια, που θεωρούνται πολύ ανθεκτικά πουλιά, αποφεύγουν να πετούν τις ζεστές ώρες της μέρας και καταφεύγουν σε σκιερά σημεία.

Οι θερμοκρασίες πάνω από τους 50 βαθμούς δεν προκαλούν απλώς δυσφορία, αλλά δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες για όλα τα πλάσματα.

Εξαιτίας της σφοδρότητας των φαινομένων η κυβέρνηση του Κουβέιτ αποφάσισε να επιτρέψει την τέλεση κηδειών στη διάρκεια της νύχτας.

Οι κάτοικοι του Κουβέιτ που έχουν οικονομική άνεση αποφεύγουν τις μετακινήσεις και παραμένουν σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους, στα σπίτια τους ή στις επιχειρήσεις τους.

Μάλιστα σε μια περιοχή της Πόλης του Κουβέιτ δημιουργήθηκε ένας κλειστός εμπορικός δρόμος, όπου φυτεύτηκαν και φοίνικες και τον οποίον επισκέπτονται όσοι θέλουν να κάνουν αγορές αποφεύγοντας την έκθεση σε ανοιχτά εμπορικά κέντρα.

Μελέτη που διενεργήθηκε το 2020 έδειξε ότι τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν τα νοικοκυριά χρειάζεται για τα κλιματιστικά που δουλεύουν ασταμάτητα όλο το 24ωρο. 

Μπορεί το Κουβέιτ να έχει αποκτήσει την φήμη μιας χώρας «μοντέρνας, πολυτελούς και ασφαλούς», αλλά όπως λένε οι ξένοι υπήκοοι που εργάζονται εκεί από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο η ζέστη είναι αφόρητη.

Παρά τον καύσωνα οι δρόμοι της πόλης δεν είναι άδειοι. Οι μετανάστες, κυρίως από αραβικές και ασιατικές χώρες, αποτελούν το 70% του πληθυσμού και παίρνουν άδεια παραμονής για να εργάζονται σε τομείς όπως η οικοδομή και οι συντηρήσεις κτηρίων, δηλαδή υποχρεώνονται να δουλεύουν σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Αυτό έχει ως συνέπεια οι μετανάστες να υφίστανται τις συνέπειες της έκθεσης στην υπερβολική ζέστη, χωρίς να έχουν το περιθώριο να καταφεύγουν σε κλιματιζόμενους χώρους. 

Οι έρευνες που γίνονται οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μέχρι το τέλους του αιώνα, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών στο κλίμα του Κουβέιτ, οι θάνατοι από θερμοπληξίες θα αυξηθούν σε ποσοστό 5,1-11,7% – ποσοστό που θα είναι πάνω από το 15% για τους μετανάστες που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους.

Κι ενώ οι γειτονικές χώρες έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές επιβλαβών αερίων στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι υποσχέσεις του Κουβέιτ δείχνουν πως οι αρχές δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως. Συγκεκριμένα, το Κουβέιτ στην σύνοδο COP26, δεσμεύτηκε για μείωση των εκπομπών αερίων κατά 7,4% μέχρι το 2035, ενώ μέχρι το 2030 θα τριπλασιαστεί η ζήτηση ενέργειας, που καταναλώνεται από κλιματιστικά συστήματα. Με δεδομένο μάλιστα ότι το μεγαλύτερο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας καλύπτεται από την κυβέρνηση, οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση.

Ένας ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος, ο Σάλμαν Ζαφάρ, προειδοποίησε: «το Κουβέιτ μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη με τη μορφή πλημμυρών, ξηρασιών, εξάντλησης του υδροφόρου ορίζοντα, πλημμυρών στις παράκτιες ζώνες, επίσης συχνές αμμοθύελλες, απώλεια βιοποικιλότητας, ζημιές στο οικοσύστημα και απειλές στην αγροτική παραγωγή, όπως και έξαρση ασθενειών».

Διαβάστε επίσης:

Στην Τουρκία στις 23 Απριλίου ο Πούτιν

Στην «αντεπίθεση» Κέιτ και Ουίλιαμ – Ετοιμάζουν επίσημη ανακοίνωση

ΗΠΑ: Δικαίωση για τους δύο αφροαμερικανούς που υπέστησαν αδιανόητη αστυνομική βία – Μέχρι 40 χρόνια στη φυλακή οι έξι βασανιστές τους (videos/photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42