search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:45
MENU CLOSE

Μπάσκετ: Πέντε θρυλικές ομάδες των Αθηνών που χάθηκαν στο πέρασμα του χρόνου (Photos)

23.03.2024 07:00
basket-new

Το μπάσκετ αποτελεί για πολλούς ανθρώπους στη χώρα μας το νούμερο ένα σπορ, ακόμη και πάνω από το ποδόσφαιρο. Ίσως να φταίει η τεράστια επιτυχία του 1987 με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ από τη μεγάλη εθνική των Γκάλη-Γιαννάκη. Ίσως να ευθύνεται η κατάκτηση του ευρωπαϊκού το 2005, από μία «φουρνιά» πολύ ταλαντούχων παιχτών.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι είναι οι συνεχείς διακρίσεις των ομάδων μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα, ειδικότερα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που έχουν σηκώσει μάζι 9 Ευρωλίγκες.

Όπως και να έχει, ένα είναι σίγουρο, ότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, αλλά και του 2000 πολλές ομάδες στη χώρα μας έγραψαν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία, υποστηριζόμενες από τις τοπικές γειτονιές της Αθήνας, ενώ έβγαλαν και παίχτες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα εξέλιξη του ίδιου του αθλήματος.

Ας δούμε μερικές από τις ομάδες που πρωταγωνίστησαν τα προηγούμενα χρόνια στα «σαλόνια» της Α’ Εθνικής και τώρα βρίσκονται στα… χαμηλά πατώματα.

1) Παγκράτι

Το Παγκράτι αποτελούσε μια σταθερή αξία τις προηγούμενες δεκαετίες για την Α1, καθώς ήταν μία αξιόλογη δύναμη που συνήθως τερμάτιζε στη μέση της βαθμολογίας, ή λίγο πιο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Την αγωνιστική περίοδο 1994-95 έκλεισε ένας κύκλος για την ιστορία του τμήματος εφόσον η κακή του αγωνιστική πορεία το οδήγησε στην Α2 Εθνική. Τα επόμενα χρόνια αγωνίστηκε σε διάφορες κατηγορίες, από τα τοπικά μέχρι και την Α2.

Στη θρυλική αυτή ομάδα αγωνίστηκαν ο Θύμιος Μπακατσιάς, ο Ντίνος Καλαμπάκος, ο Παναγιώτης Καρατζάς, ο Ριτς Ρέλφορντ και ο πατέρας του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, Αντώνης.

2) Δάφνη

Παρόλο που τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σωματείου η ποδοσφαιρική ομάδα της Δάφνης είχε τις μεγαλύτερες διακρίσεις, σταδιακά τα σκήπτρα πήρε η ομάδα μπάσκετ του Συλλόγου η οποία ανέδειξε μεγάλους παίκτες με πρώτο και καλύτερο τον φοβερό «Μπέμπη του Ελληνικού Μπάσκετ», Φάνη Χριστοδούλου.

Από την ομάδα πέρασαν μεγάλοι Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι παίκτες, όπως ένας από τους κορυφαίους πλέι-μέικερ όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Θοδωρής Παπαλουκάς αλλά και σπουδαίοι Αμερικανοί όπως οι Μπλου Έντουαρντς, Μπακ Τζόνσον κλπ.

Από τον Αύγουστο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2015, με αφορμή τη συνένωση των Δήμων Δάφνης και Υμηττού σύμφωνα με το «σχέδιο Καλλικράτης» και με την σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Υμηττού-Δάφνης, το τμήμα μπάσκετ του σωματείου, το οποίο είναι το μόνο ενεργό τα τελευταία χρόνια, συγχωνεύτηκε με το αντίστοιχο του Α.Ο. Αμύντα Υμηττού, με σκοπό τη δημιουργία ανταγωνιστικότερης ομάδας.

Η συγχώνευση ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε τυπικά ποτέ και έτσι τον Ιούνιο του 2015, η παλιά διοίκηση της ομάδας μαζί με νέα μέλη επαναδραστηριοποίησαν το τμήμα καλαθοσφαίρισης.

3) Νήαρ Ηστ

Η Νήαρ Ηστ για πολλά χρόνια αποτελούσε το «καμάρι» της Καισαριανής. Την αγωνιστική περίοδο 1997-98, ο σύλλογος της Καισαριανής αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ομάδα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας κερδίζοντας την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία της ελληνικής ανδρικής καλαθοσφαίρισης.

Έμεινε στα «μεγάλα σαλόνια» για πέντε διαδοχικές σεζόν πριν υποβιβαστεί και αρχίσει μία μεγάλη αγωνιστική κατηφόρα. Στην Καισαριανή έπαιξαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Φράνκο Νάκιτς και ο Γιώργος Πανταζόπουλος.

Πρόκειται για μια ομάδα που κουβαλάει μεγάλη ιστορία όπως η κατάκτηση πανελληνίου πρωταθλήματος (1939), αλλά και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

4) Σπόρτινγκ

Ο Αθλητικός Όμιλος Σπόρτιγκ ιδρύθηκε το 1936 στην Αθήνα από μια ομάδα που στην πλειονότητά τους ήταν Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει από την Κωνσταντινούπολη όπου ήταν μέλη της ελληνικού συλλόγου Σπόρτιγκ Κλαμπ Κωνσταντινούπολης.

Η ιστορική ομάδα με έδρα τα Πατήσια τη δεκαετία του 1990 είχε διαδοχικές ευρωπαϊκές παρουσίες φτάνοντας ως και τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς, ενώ είχε στις τάξεις του παίκτες, Έλληνες και Αμερικανούς, που ακόμη… τους θυμόμαστε.

Από το 2000 και μετά άρχισε η πτώση προς χαμηλότερες κατηγορίες. Το 2007 κέρδισε και πάλι την άνοδό του στην Α1 όμως η διοικητική αστάθεια δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί.

5) Παπάγου

Ο Παπάγου προσέφερε πλούσιο θέαμα στην παρουσία του στην Α1, ενώ στην ομάδα έπαιξαν σπουδαίοι σκόρερ όπως ο Αλφόνσο Φορντ, ο Λούσιους Ντέιβις και ο Τόνι Χάρις.

Οι «στρατηγοί» αγωνίστηκαν στην Α1 το 1993. Γνώρισαν αμέσως τον υποβιβασμό, αλλά επέστρεψαν το 1995 για να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο ως το 1999 και ενώ ενδιάμεσα η ομάδα είχε εγκαταλείψει το θρυλικό «Σαλούν» (έτσι λεγόταν η έδρα της ομάδας) για το κλειστό της Κάντζας.

Ο Παπάγος έφτασε να παίξει δύο χρονιές και στο Κύπελλο Κόρατς, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι και πάλι σε ανοδική πορεία συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Α2.

Διαβάστε επίσης:

Αντιδρούν οι Άγγλοι για τις νέες φανέλες της εθνικής ομάδας – Η Nike άλλαξε τα χρώματα του σταυρού του Αγίου Γεωργίου

Ρομπίνιο: Συνελήφθη στη Βραζιλία για να εκτίσει ποινή φυλάκισης 9 ετών για βιασμό

Νότιγχαμ Φόρεστ: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης υποδέχθηκε τον Ρίσι Σούνακ στο «City Ground»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09