search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 14:00
MENU CLOSE

ΠΑΣΟΚ: Η πρόταση δυσπιστίας και η άντληση κεντρώων

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2327
28/03/2024
29.03.2024 06:00
pasok_1303_1920-1080_new

Η πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη να φέρει στη Βουλή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για να απολογηθούν για τα Τέμπη, αλλά και να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ, καταφέρνει, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης γύρω από την πρόταση του Κινήματος.

Την ίδια στιγμή ο Ανδρουλάκης – με την απουσία και του Στέφανου Κασσελάκη από τη Βουλή – εμφανίζεται να ηγείται του «προοδευτικού μετώπου». Η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κλίμα «αναβρασμού» στις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και οι τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια έδειχναν ότι ο «οργανισμός ΠΑΣΟΚ» είχε ανάγκη από μία πιο επιθετική τακτική και μία έκφραση δυναμισμού.

Όλα αυτά την ώρα που προχωρούν οι κινήσεις ενόψει των ευρωεκλογών, με κορυφαία στιγμή τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή 7 Απριλίου, εκεί όπου θα παρουσιαστεί και το 90% του ψηφοδελτίου.

Οι πρώτες «νίκες» Ανδρουλάκη

Με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο Ανδρουλάκης έχει καταφέρει να κάνει κάποιες πρώτες «νίκες». Αρχικά είναι η πρώτη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί σε ό,τι έχει να κάνει με την επικαιρότητα. Δηλαδή αυτό που επικοινωνιολόγοι και πολιτικοί αναλυτές αποκαλούν «δημιουργία πολιτικής ύλης». Στην παρούσα φάση η μετωπική απέναντι στην κυβέρνηση με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για το δυστύχημα των Τεμπών προσθέτει πόντους στο Κίνημα την ώρα που οι δημοσκοπήσεις έστελναν αρνητικά μηνύματα.

Εκτός από την πρόταση δυσπιστίας, πολύ καλή ανταπόκριση έχουν και οι περιοδείες του Ανδρουλάκη στην Αττική (έχουμε πολλάκις αναφερθεί στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ στο μεγαλύτερο λεκανοπέδιο της χώρας), ενώ παράλληλα γίνεται αγώνας για να μην χαθεί ούτε μία στιγμή πολιτικής εκμετάλλευσης της αδράνειας ή της αδυναμίας των πολιτικών αντιπάλων.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι το γεγονός ότι με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος θα βρεθούν στη Βουλή Μητσοτάκης και Καραμανλής.

«Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί. Ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας. Και μαζί όλοι οι βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν αν επικροτούν τους θλιβερούς αυτούς χειρισμούς ή όχι. Γιατί κανείς δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα και να αποφεύγει τη λογοδοσία ενώπιον του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού», ανέφερε άλλωστε με ένταση ο Ανδρουλάκης στη Βουλή.

Όλα για όλα για το Κέντρο

Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ και το κείμενό της έδειξαν ότι στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να «αφυπνίσουν» τον ευαίσθητο στα ζητήματα θεσμών κεντρώο χώρο. Στις επόμενες επιθέσεις του Κινήματος θα γίνονται αναφορές στην απαξίωση που δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, αλλά και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου.

Μάλιστα, θα θυμίζουν στον πρωθυπουργό πως ο ίδιος δήλωνε φανατικός υποστηρικτής των «Μένουμε Ευρώπη», αλλά τώρα την απαξιώνει, ενώ, όπως έγραψε το «Ποντίκι» και στο ρεπορτάζ της προηγούμενης Πέμπτης, θα γίνει ταύτιση και με τη διακυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, για την οποία κύκλοι του Κινήματος σημειώνουν ότι έχει γίνει κριτήριο των επιλογών και αυτής της κυβέρνησης και «κάποιοι κυβερνητικοί με διαρροές ή παρεμβάσεις έχουν θέσει εκεί τον πήχη».

Στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης με τον κεντρώο κόσμο εντάσσεται και η υποψηφιότητα του Γιάννη Μανιάτη στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές. Η παρουσίαση των υποψηφίων (σε ποσοστό 90%) θα γίνει την Κυριακή 7 Απριλίου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα χαραχθεί η στρατηγική του κόμματος στον δρόμο προς τις ευρωκάλπες. Από την πρώτη στιγμή ο Ανδρουλάκης έχει δώσει χαρακτηριστικά εθνικής κάλπης, ενώ ο – εφικτός, όπως σημειώνουν – στόχος του κόμματος δεν αλλάζει: δεύτερη θέση με ισχυρό ποσοστό.

«Δώρο» από Κουμουνδούρου

Εκτός από το μέτωπο με την κυβέρνηση, στο ΠΑΣΟΚ παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις τελευταίες τοποθετήσεις του Κασσελάκη, ο οποίος, θέλοντας να ξεπεράσει τον αιφνιδιασμό του από τον Ανδρουλάκη, ζήτησε εκλογές με διεθνείς παρατηρητές. Κορυφαία στελέχη του Κινήματος, μιλώντας στο «Ποντίκι» αναφορικά με την τοποθέτηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, παρέπεμψαν σε όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη Βουλή:

«Ακούσαμε και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη μνημειώδη πρόταση για διεθνείς παρατηρητές στις εκλογές. Αφέλεια; Επιπολαιότητα; Κι εσείς οι πιο έμπειροι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τον προστατεύετε τον άνθρωπο; Εκτός αν ήταν ηθελημένο δώρο στον Μητσοτάκη η πάσα που του δώσατε για να μετατρέψει τη συζήτηση στο ποιος αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Εάν δεν υπήρχε ο Κασσελάκης, ο Μητσοτάκης θα έπρεπε σίγουρα να τον εφεύρει».

Η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «δώρο» την κίνηση του Κασσελάκη, καθώς δείχνει με αυτά που είπε ότι δεν έχει καμία επαφή με την ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία. Όσο για τις δηλώσεις του περί «κοκορομαχίας» και «σόου», στη Χαριλάου Τρικούπη απαντούν ότι είναι «ιδιαίτερα ειρωνικό να μιλάει ο Στέφανος Κασσελάκης για σόου, ο άνθρωπος που έφερε το σόου στην πολιτική ζωή του τόπου».

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει το γάντι σε ΝΔ και Καραμανλή – Θα ζητήσει άμεσα προανακριτική επιτροπή

Πρόταση δυσπιστίας: Η ένταση με την ομιλία Καραμανλή και η γαλάζια στήριξη

ΠΑΣΟΚ: Στρατηγική επιλογή η μετωπική με την κυβέρνηση – Τα πρώτα συμπεράσματα και τα ερωτήματα Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 13:55