search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 09:02
MENU CLOSE

Τέμπη: Ο ΣΥΡΙΖΑ πετάει το γάντι σε ΝΔ και Καραμανλή – Ζητά άμεσα προανακριτική επιτροπή

28.03.2024 08:32
SYRIZA_LOGO

Ώριμη είναι πλέον η σκέψη στον ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο βήμα στην προσπάθεια διερεύνησης και απόδοσης τυχόν ποινικών ευθυνών του Κώστα Καραμανλή και άλλων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση των Τεμπών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να αξιοποιήσει την ομιλία του πρώην υπουργού Υποδομών χθες στη Βουλή, ειδικά την αναφορά του ότι «δεν θα κρυφτεί πίσω από καμία ασυλία». Με δεδομένο μάλιστα ότι σχεδόν το 90% της κοινής γνώμης θεωρεί πως δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 1,4 εκατ.  υπογραφές στο αίτημα της Μαρίας Καρυστιανού για άρση ασυλίας, εμφανίζεται έτοιμο να καταθέσει σχετική πρόταση.

Ξεκινώντας μάλιστα από την ευθεία πολιτική πρόκληση προς τη ΝΔ και τον κ. Καραμανλή να αποδεχθούν την ανάγκη προανακριτικής.

Η σύσταση μίας τέτοιας επιτροπής στη Βουλή απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γι’ αυτό και η πίεση προς την γαλάζια παράταξη θα είναι ασφυκτική από σήμερα, ανεξαρτήτως του πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας και τη σχετική ψηφοφορία – στην οποία πάντως δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Από την Κουμουνδούρου τονιζόταν αργά το βράδυ της Τετάρτης, με βάση και τα όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Διονύσης Καλαματιανός στη συζήτηση της Ολομέλειας, ότι η ΝΔ θα κληθεί «να δεσμευτεί για σύσταση προανακριτικής επιτροπής διάρκειας δύο ημερών, ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο 86 για τη διερεύνηση από την τακτική δικαιοσύνη των ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων υπουργών με βάση τις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων στα Τέμπη».

Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν η τελική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής «δύο ημερών».

Σε σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα διερευνήσουν και την άποψη ότι πρέπει να κατατεθεί πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα λειτουργήσει κανονικά – και όχι «δύο ημέρες»- κάνοντας εκείνη όλο το έργο που προβλέπεται από το άρθρο 86 του συντάγματος για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και να καταλήξει στην απόφαση για παραπομπή του κ. Καραμανλή ή και άλλων πολιτικών προσώπων σε ειδικό δικαστήριο. Να μην παραπέμπει δηλαδή το φάκελο στην τακτική δικαιοσύνη.

Κατά τη γνώμη έμπειρων νομικών, υπάρχει πλέον το υλικό, οι πληροφορίες και οι ενδείξεις εκείνες, που μπορούν να στοιχειοθετήσουν κατηγορητήριο τουλάχιστον εναντίον του κ. Καραμανλή, ανεξάρτητα από την πορεία της δικαστικής έρευνας, που πάντως αναμένεται κι αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο μία τέτοια κίνηση, όταν η κοινωνία «βράζει» για τις «προσπάθειες συγκάλυψης».

Και πως θα πρέπει να μετατεθεί στην κυβέρνηση η συνολική ευθύνη για την ποινική διερεύνηση μίας υπόθεσης που συγκλονίζει, έχοντας προκαλέσει και την κατακραυγή από την Ευρώπη.

«Ας αποφασίσουν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα συνεχίσουν τη συγκάλυψη ή θα επιτρέψουν την ποινική διερεύνηση, αφού και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής δηλώνει ότι δεν θα αρνηθεί μία τέτοια διαδικασία» σημείωναν αργά χθες βράδυ στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κεχαγιά: Να δεσμευτεί η ΝΔ για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη

Να δεσμευτεί η ΝΔ ότι «θα ψηφίσει τη συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη» ώστε να ενεργοποιηθεί το άρθρο του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, ζήτησε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή.

«Μπορεί να δεσμευτεί η ΝΔ ότι θα ψηφίσει τη συγκρότηση προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη μιας η δύο συνεδριάσεων προκειμένου να ενεργοποιηθεί άμεσα το άρθρο 86 του Συντάγματος και να οδηγηθεί ο κ. Καραμανλής και όσα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται στην υπόθεση στην τακτική δικαιοσύνη ώστε να δικαστουν με βάση τις μηνύσεις των συγγενών των θυμάτων;» αναφέρει η Βούλα Κεχαγιά στην ανάρτησή της.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση δυσπιστίας: Η ένταση με την ομιλία Καραμανλή και η γαλάζια στήριξη

ΠΑΣΟΚ: Στρατηγική επιλογή η μετωπική με την κυβέρνηση – Τα πρώτα συμπεράσματα και τα ερωτήματα Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη 

ΣΥΡΙΖΑ: Αναφορά Παππά περί συντονισμού των κομμάτων για τη μομφή πριν το δημοσίευμα – Διαψεύδουν ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 08:58