search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:11
MENU CLOSE

Αλέξης Πατέλης: «Σήμερα υπάρχει ένας θαυμασμός για τη χώρα μας στο εξωτερικό»

30.03.2024 08:30
patelis_takis

Συναντηθήκαμε με τον Αλέξη Πατέλη στο γραφείο του στο μέγαρο Μαξίμου λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και το τέλος της τριήμερης συζητήσης  στη Βουλή όπου απορρίφθηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Συζητήσαμε με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείο του πρωθυπουργού τις εξελίξεις στην οικονομία, τη διεθνή θέση της χώρας, τις προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου η χώρα να μην χάσει όσα κέρδισε τα τελευταία χρόνια.

Στο κείμενο που ακολουθεί αποτυπώνεται αυτή η συζήτηση και ίδιος απαντά τι πιστεύει για τις ευρωεκλογές, την πολιτική σταθερότητα και τον κακό εαυτό της κυβέρνησης:   

Στη Βουλή ζήσαμε ένα τριήμερο ακραίας πολιτικής έντασης. Η αντιπολίτευση επιδίωξε με κοινοβουλευτικά μέσα την πτώση της κυβέρνησης. Μπορεί να απειληθεί η πολιτική σταθερότητα  από ένα όχι καλό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και ποια είναι τα διλήμματα και τα διακυβεύματα στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές;

Θα σας απαντήσω ως οικονομικός σύμβουλος. Οι ξένοι επενδυτές αναγνωρίζουν την πολιτική σταθερότητα ως ένα από τα μεγάλα ατού της κυβέρνησης. Άρα λοιπόν, όλα αυτά έχουν τη σημασία τους και θα έχουν σημασία και στις ευρωεκλογές. Το ζήτημα της σταθερότητας είναι σημαντικό.

Άρα πρέπει ένα από τα διλήμματα των ευρωεκλογών να είναι και η συνέχιση της πολιτικής σταθερότητας;

Εγώ δεν είμαι πολιτικός αναλυτής, ούτε κάνω στρατηγικό σχεδιασμό. Εγώ σας λέω ποια είναι η πραγματικότητα που βιώνω παντού στο εξωτερικό. Η πολιτική σταθερότητα επηρεάζει. Είναι προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Κάποιος που κάνει μια επένδυση, σε μια χώρα, σκέφτεται το πως θα είναι η κατάσταση σε τρία , πέντε,  δέκα χρόνια αργότερα.

Σας φοβίζει μια ευρύτερη αστάθεια που μπορεί να επικρατήσει στα πολιτικά πράγματα; H εισχώρηση στην πολιτική αντιπαράθεση και αυτού που λέμε οικονομικά συμφέροντα δυσκολεύει τα πράγματα ως προς τους χειρισμούς που κάνει η κυβέρνηση;

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου». Αλοίμονο αν επηρέαζαν τα οικονομικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία της. Ο λαός την εμπιστεύτηκε σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις το καλοκαίρι του 2023. Και πιστεύω ότι η δουλειά της κυβέρνησης είναι να αποδίδει ως προς τις προτεραιότητες του ελληνικού λαού και ποιες είναι αυτές: Είναι η καταπολέμηση της ακρίβειας, είναι η βελτίωση του συστήματος υγείας και η ασφάλεια της χώρας. Οι τρεις βασικές προτεραιότητες. Εγώ τουλάχιστον ως οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης δεν δίνω σημασία στον θόρυβο που μπορεί να υπάρχει στην πολιτική ζωή της χώρας. Πάντα θα υπάρχει θόρυβος. Αυτό που θέλει να δει ο πολίτης και αυτό το οποίο τελικά θα κρίνει την πορεία της κυβέρνησης είναι να πετυχαίνει τους στόχους της ως προς την οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια κλπ.

Την προηγούμενη τετραετία το δυνατό αφήγημα της κυβέρνησης ήταν η οικονομία που πήγαινε καλά και εν πολλοίς αυτό βοήθησε να κερδίζουν και οι εκλογές. Σήμερα βλέπω να υπάρχει μουρμούρα και γκρίνια όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και από διεθνή δεδομένα. Η Eurostat μας κατέταξε  στην προτελευταία χώρα της ΕΕ στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Μήπως τελικά ευημερούν οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι;

Θα μου επιτρέψτε να διαφωνήσω. Η Eurostat με τα στοιχεία που δημοσίευσε είπε ότι η Ελλάδα είχε την ταχύτερη ανάπτυξη στο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ευρωπαική Ένωση.

Δυστυχώς ξεκινήσαμε από μια πολύ χαμηλή βάση. Αρα λοιπόν, παρά την  μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, επειδή ξεκινάς από μια χαμηλότερη βάση πρέπει να συνεχίσεις την προσπάθεια και να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη για πολλά χρόνια για να φτάσουμε στο μέσο όρο του Ευρωπαίου πολίτη.

Ο στόχος της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε και στην προεκλογική εκστρατεία, και όπως και παραμένει, είναι να έχουμε μια πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη. Αυτός ο στόχος παραμένει και σε αυτόν τον στόχο αντιλαμβάνεται και η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 € μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Προς αυτό το στόχο έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το πραγματικό ΑΕΠ ανά κάτοικο της Ελλάδας έχει αυξηθεί περίπου 8 μονάδες από το 2019 μέχρι το 2023, έναντι 3 περίπου μονάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πόσα χρόνια μπορεί να μας πάρει αυτή η προσπάθεια;

Σίγουρα πρέπει να συνεχίσουμε με μια γρήγορη ταχύτητα. Ωστόσο, πρέπει να θυμίσω ότι μόλις πρόσφατα το περιοδικό Economist μας κατέταξε ως την πρώτη χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση στο επιχειρηματικό κλίμα ανάμεσα σε 82 χώρες. Άρα λοιπόν δουλειά γίνεται και θα γίνει. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αυτό της σύγκλισης και απαιτεί πολλά χρόνια προσπάθειας.

Όμως και η ανάπτυξη ήταν κάτω από τους στόχους. Στοχεύαμε στο 2,4% και πήγαμε  στο 2%. Φρενάρει η  ανάπτυξη; Είναι αληθής αυτή η κριτική;

Όχι, ας περιμένουμε και τα αναθεωρημένα στοιχεία για το 2023 που θα βγούνε τον Οκτώβριο. Από τα στοιχεία που έχουμε για το  τέταρτο τρίμηνο  βλέπουμε ότι υπήρχε μια πολύ σημαντική αρνητική επίπτωση από την φυσική καταστροφή του Daniel,  η οποία αφαίρεσε περίπου 0,4 μονάδες, κάτι που είναι προσωρινό. Και όπως σας είπα πριν, το 2023 πήγαμε καλύτερα στο κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης μηνιαίως, παραμένει αισθητά υψηλότερος από ότι στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, ο δείκτης μεταποίησης στην Ελλάδα παραμένει σημαντικά υψηλότερος .

Η αύξηση του κατώτατου που ανακοινώθηκε είναι στα 830 ευρώ  και υπάρχουν εδώ δύο σχολές σκέψης. Η μία που ζητούσε μεγαλύτερη αύξηση και η άλλη που αναρωτιέται εάν οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν αυτή την αύξηση.

Η ισορροπία σε αυτό που λέτε είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Στο βαθμό που υπάρχει κριτική και από τις δύο πλευρές ήταν σωστή η απόφαση μας.

Θα μπορούσε να υπάρξει μεγαλύτερη αύξηση αυτή τη στιγμή;

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει η προεκλογική υπόσχεση και δέσμευση για 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας. Ο σχεδιασμός αυτός είναι. Και είναι σημαντικό να υπάρχει και ορατότητα και προς τις επιχειρήσεις και προς τους εργαζόμενους για να μπορούν να προγραμματίσουν. Θέλω να σας υπενθυμίσω όμως ότι υπάρχουν και οι τριετίες, οι οποίες επίσης αυξάνουν σημαντικά το εισόδημα του εργαζόμενου.

Είπατε νωρίτερα για τα θετικά δημοσιεύματα από ξένα περιοδικά πολύ σημαντικά όπως ο Economist και άλλα, και όταν υπάρχουν αυτά ακούγεται μια κριτική από την πλευρά στελεχών της αντιπολίτευσης που λέει ούτε λίγο ούτε πολύ “έλα μωρέ τώρα, αυτά είναι πληρωμένα δημοσιεύματα”. Τι απαντάτε;

Δεν θεωρώ σοβαρή την κριτική και τη συζήτηση περί πληρωμένων δημοσιευμάτων.

Οι ξένοι δίνουν πολύ μεγάλη σημασία σε όλα αυτά τα δημοσιεύματα. Προφανώς και δεν είναι πληρωμένα. Αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας.

Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό έχει αλλάξει ριζικά. Το θέμα συζήτησης στις συναντήσεις στο εξωτερικό πλέον δεν είναι το αν θα έπρεπε να επενδύσουν στην Ελλάδα ή ποιες είναι οι προοπτικές οι ελληνικές, αλλά πως και που να επενδύσουν. Δηλαδή είναι πλέον σε πολύ συγκεκριμένους τομείς συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ήταν συγκινητική η αναφορά της ομογένειας στον Καναδά που μας ευχαριστούσαν ότι μπορούν και πάλι ως Έλληνες της διασποράς να περπατάνε με το κεφάλι ψηλά.

Ποια είναι τα αδύναμα σημεία στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό κράτος ακόμα και σήμερα στα οποία  πρέπει να να δοθεί μεγαλύτερη προσπάθεια;

Στην προηγούμενη τετραετία είχαμε ως προτεραιότητα τη μείωση των φόρων, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, την ψηφιοποίηση και τις μεταρρυθμίσεις. Αυτή την τετραετία συνεχίζεται η ψηφιοποίηση, συνεχίζεται η πράσινη μετάβαση, που είναι μια πάρα πολύ μεγάλη πρόκληση αλλά και ευκαιρία για τη χώρα μας και σε αυτά  προστίθενται η συνέχιση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, η οποία είναι και αυτή ένας οικονομικός στόχος. Η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Ο αργός ρυθμός απονομής δικαιοσύνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία μας.

Επίσης υπάρχει ζήτημα έλλειψης εργατικού δυναμικού και η διεύρυνση του εργατικού δυναμικού. Θα έλεγα ότι αυτές είναι οι βασικές οικονομικές προτεραιότητες για αυτή την νέα τετραετία.

Και φυσικά πρέπει να πω ότι απώτερος στόχος της σύγκλισης με την ΕΕ είναι η σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου και η σύγκλιση των μισθών.

Συνοδεύσατε τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στον Καναδά . Πως ήταν το κλίμα εκεί;

Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού εδώ και 41 χρόνια.  Ήταν στο πλαίσιο των εορτασμών της 25ης Μαρτίου. Ήταν  συγκινητικές οι αναφορές στην ομογένεια. Στον Καναδά υπάρχει μια πολύ ισχυρή ελληνοκαναδέζικη ομογενειακή κοινότητα. Ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό ότι τους έκανε  να νιώσουν  και πάλι υπερήφανοι  για τη χώρα τους. Μας είπαν ότι μετά από μια δεκαετία στην οποία ντρεπόνταν να πούνε ότι είναι έλληνες διεθνή οικονομικά περιοδικά  ανακηρήσσουν την Ελλάδα ως τη χώρα με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις.

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας Καναδά είναι πολύ καλές, έχουν όμως σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Υπάρχουν ήδη δύο σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα  και είναι τώρα στα σκαριά και μια μεγάλη ελληνική επένδυση στον Καναδά, αυτή της Mytilineos, που θα είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις μη Καναδού επενδυτή στον Καναδά. Υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του τουρισμού, υπάρχει συνεργασία σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην κλιματική αλλαγή και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στον Καναδά μας έλεγαν ότι πέρσι κάποια στιγμή υπήρχαν χίλιες φωτιές ταυτόχρονα. Σε ολόκληρο τον Καναδά υπήρχαν φωτιές που πήραν μήνες για να σβήσουν. Και μας έλεγε ο Πρωθυπουργός Τριντό ότι υπάρχει ένα νέο φαινόμενο το οποίο το ονομάζουν ατμοσφαιρικό ποταμό, στο οποίο ουσιαστικά η συσσώρευση νερού στην ατμόσφαιρα είναι τόσο μεγάλη που μοιάζει με ποτάμι που είναι στον αέρα και όταν όλο αυτό το νερό πέφτει στη γη είναι σαν μια απότομη πλημμύρα.

Υπάρχει λοιπόν μια ανταλλαγή και σε επίπεδο υπουργείων Πολιτικής Προστασίας ως προς το πως θα αντιμετωπίσουμε  αυτά τα νέα φυσικά φαινόμενα.

Πέρυσι που είχαμε αυτές τις καταστροφικές φωτιές, υπήρχαν πολλές συζητήσεις και πολλά ερωτήματα από την αντιπολίτευση γιατί δεν έχουμε καναντέρ. Έγινε αυτή η παραγγελία. Τι πρέπει να ξέρουμε για αυτήν την παραγγελία ;

Είναι μία πολύ σημαντική παραγγελία για τη χώρα μας, για 7 συνολικά Canadair (μαζί με την Ισπανία είμαστε οι δύο χώρες τις ΕΕ με τις μεγαλύτερες παραγγελίες), με παράδοση 2027-2030. Η προμήθεια των 7 Canadair αποτελεί μόνο ένα μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος ΑΙΓΙΣ, το οποίο αφορά προμήθειες αξίας 2,1 δις ευρώ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και άλλα εναέρια μέσα, ελικόπτερα, αμφίβια, πλωτά μέσα, καθώς και πάνω από 1000 πυροσβεστικά οχήματα.

Είπατε για την ανάπτυξη που προχωρά. Το προηγούμενο διάστημα μας αναβάθμισαν αρκετοί οίκοι αξιολόγησης, ωστόσο η Moody’s δεν προχώρησε και αυτή  στην επενδυτική βαθμίδα. Η συλλογιστική της είχε τρία τέσσερα θέματα, το θέμα της δικαιοσύνης, το θέμα της σταθερότητας κλπ. Πότε να την περιμένουμε αυτή την αναβάθμιση και πόσο μας κοστίζει που δεν την έχουμε;

Η Moody’s στην προηγούμενη αξιολόγηση της τον Σεπτέμβριο είχε αναβαθμίσει τη χώρα μας δύο φορές. Δεν είναι συνηθισμένο για οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίζουν τρεις βαθμίδες σε δύο αξιολογήσεις, οπότε ήταν αναμενόμενο όλο αυτό. Εξάλλου οι άλλοι τρεις σημαντικοί οίκοι αξιολόγησης ήδη τοποθετούν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα και οι αγορές εδώ και αρκετούς μήνες αξιολογούν την Ελλάδα ως μία χώρα που έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Εξού και για παράδειγμα, το δεκαετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σε μία απόδοση χαμηλότερη από αυτήν της Ιταλίας, η οποία έχει υψηλότερες αξιολογήσεις απ’ ότι η Ελλάδα.

Νομίζω δεν έχουμε καταλάβει και οι ίδιοι καμιά φορά πόσο θετικό είναι το κλίμα στο εξωτερικό για την Ελλάδα. Σας το λέω πραγματικά. Υπήρχαν αρκετοί ξένοι που δεν πίστευαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακάμψει. Και σήμερα υπάρχει ένας θαυμασμός για τη χώρα μας στο εξωτερικό και μια άποψη ότι πρόκειται για μια χώρα με μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, μια χώρα με ταχύρρυθμη ανάπτυξη και μια χώρα με πολιτική σταθερότητα.

Στο Ταμείο Ανασυγκρότησης τώρα υπάρχουν πολλές εκταμιεύσεις, προχωράνε τα πράγματα, αλλά υπάρχει  και μια γκρίνια ότι δεν ξοδεύονται τα λεφτά που εκταμιεύονται, δεν πέφτουν στην αγορά. Είναι πραγματική αυτή η γκρίνια;

Η απορρόφηση του ταμείου ανάκαμψης το 2023 ήταν 2 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 1 δισεκατομμύριο ήταν στο τέταρτο τρίμηνο. Να θυμίσουμε ότι είχαμε και δυο εκλογικές αναμετρήσεις. Υπάρχει μια επιτάχυνση στην απορρόφηση και για το 2024 προβλέπουμε  επιπλέον απορρόφηση περίπου 3,5 δισεκατομμύρια. Από την πλευρά των δανείων έχουν απορροφηθεί σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δάνεια μέχρι το τέλος του 23 και υπάρχει και σημαντική ζήτηση και για μετά.

Συνολικά πόσα θα πάρουμε τελικά ;

Συνολικά είμαστε στα 18 δισ. επιχορηγήσεις και 18 δισ. δάνεια. Και μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί 15 δισ.

Ήθελα να ρωτήσω υπάρχει περίπτωση να γίνει ξανά ανακατανομή κονδυλίων; Δηλαδή να υπάρξει και άλλη αλλαγή;

Το καταστατικό του Ταμείου προβλέπει μόνο μία αναθεώρηση του προγράμματος, η οποία κατατέθηκε και εγκρίθηκε πέρυσι. Από εκεί και πέρα μπορούν να γίνουν μόνο σημειακές αλλαγές. Μην ξεχνάμε ότι το Ταμείο ανάκαμψης, σύμφωνα με το καταστατικό του, εκπνέει τον Αύγουστο του 2026, άρα μιλάμε για ουσιαστικά δυόμιση ακόμα χρόνια.

Σε αυτά τα δυόμιση χρόνια πρέπει να εκταμιεύσουμε  όλο το ποσό και πρέπει να απορροφηθεί;

Και πρέπει να εκταμιευθεί όλο το ποσό, να ολοκληρωθούν τα έργα μέχρι τον  Αύγουστο του  2026. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε. Πάντως ανήκουμε σε ένα γκρουπ 4 -5 χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης, οι οποίες  πάνε πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες. Υπάρχουν χώρες που  έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω.

Είστε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.  Ένα από τα θέματα που ακούω και ο πρωθυπουργός να λέει ότι είναι κρίσιμα και θα παίξουν ρόλο είναι το θέμα της ακρίβειας. Μπορεί ή θα μπορούσε η κυβέρνηση να κάνει κάτι παραπάνω σε αυτό το κομμάτι; Υπάρχει μία σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης και η αντιπολίτευση  λέει ότι έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό των τροφίμων. Μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο εκεί με απτά δείγματα;

Ο πληθωρισμός είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο έχει απασχολήσει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου και οφείλεται στη βάση του, στην επεκτατική πολιτική που κάνανε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες στην περίοδο του κορωνοϊού που τύπωσαν χρήμα, κάτι που  ήταν βέβαια και η σωστή πολιτική.

Αυτό δημιούργησε ένα κύμα αύξησης των τιμών. Αυτό το κύμα βλέπουμε παγκοσμίως ότι σιγά σιγά καταλαγιάζει.  Ο πληθωρισμός και στη χώρα μας έχει πέσει περίπου στο 3%.

Αν δούμε σωρευτικά την αύξηση των τιμών στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της ΕΕ θα δούμε ότι δεν διαφέρει και πολύ από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από κει και πέρα πάντα θα υπάρχουν διαφορές σε υποκατηγορίες.  Η κυβέρνηση απαντά ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που  έχει δείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει κρίσεις. Προσαρμόζει τη στρατηγική της καθώς εξελίσσεται η όποια κρίση και ανάλογα με το τι συμβαίνει. Έχουν υπάρξει σημαντικά βοηθήματα προς τα νοικοκυριά, έχουν υπάρξει σημαντικές παρεμβάσεις στην αγορά, πρόστιμα κλπ. Η  πιο πρόσφατη παρέμβαση έγινε από το υπουργείο Ανάπτυξης στις αρχές Μαρτίου. Είναι μια κυβέρνηση που συνεχώς προσαρμόζεται. Όμως σημασία έχει  η πραγματική αύξηση του εισοδήματος και των μισθών και προς αυτή την κατεύθυνση δόθηκε  αύξηση φέτος στον κατώτατο μισθό 6,4% και έφτασε στα 830. Το 2014 θα δούμε συνολικά μια αύξηση στους μισθούς, η οποία εκτιμώ ότι θα είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό, θα είναι δηλαδή μια πραγματική αύξηση στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Μακροπρόθεσμα, ο μόνος τρόπος για να αυξηθεί το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών με έναν τρόπο που θα είναι διατηρήσιμος, είναι μόνο μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που αυξάνουν την παραγωγικότητα, και αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού τι φοβάται σε επίπεδο ευρωπαϊκό και διεθνές; Μπορεί ένα απρόοπτο να ανατρέψει τον προγραμματισμό μιας κυβέρνησης;

Μία κυβέρνηση πρέπει πάντα να προετοιμάζεται και για μελλοντικές απρόβλεπτες εξωγενείς κρίσεις. Από το 2019, είχαμε την πανδημία, ενεργειακή κρίση, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την παγκόσμια κρίση της ακρίβειας, την αύξηση των επιτοκίων διεθνώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν κι άλλα απρόοπτα.

Άρα να υποθέσω για το απρόοπτο, υπάρχει και ένα plan B στα συρτάρια;

Ναι, πάντα υπάρχει.  Νομίζω το έχω ξαναπεί ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται με την έννοια ότι προφανώς στα δύσκολα είναι που κρίνεσαι και όχι στα εύκολα. Πόσο μάλλον όταν σε συγκρίνουν με άλλες χώρες και σε αξιολογούν σε σχέση με άλλες χώρες. Οπότε θα έλεγα ότι ναι, πάντα υπάρχει ένα δεύτερο πλάνο στον προγραμματισμό και πρέπει να υπάρχει πάντα ένα τέτοιο πλάνο. Όμως ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει και ένας μεσοπρόθεσμος στόχος, μία πυξίδα δηλαδή. Ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται, αλλά πρέπει να έχει και έναν προορισμό. Να ξέρει ότι εγώ θέλω να πάω το καράβι από το σημείο Α στο σημείο Β. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός και απλώς είσαι σε ένα πέλαγος και αντιμετωπίζεις τις φουρτούνες  τελικά δεν ξέρεις πού πηγαίνεις. Οπότε πρέπει να υπάρχει ο στόχος και ποιος είναι αυτός. Ο εκσυγχρονισμός της χώρας, η σύγκλιση με την Ευρώπη, αυτή είναι η πυξίδα μας. Και στο δρόμο, στις καταιγίδες που θα προκύπτουν προσαρμόζει κανείς την πορεία του πλοίου.

Συνεργάζεστε τακτικά με τον πρωθυπουργό. Όταν σας  ρωτάει τι πρέπει να κάνω για να πάω καλά στις ευρωεκλογές, στις εθνικές εκλογές, γενικά  να μην λοξοδρομήσει το καράβι  τι του απαντάτε;

Είναι πολύ απλή η απάντηση στην ερώτησή σας. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Ο κόσμος την ψήφισε γιατί πιστεύει ότι έχει το καλύτερο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Ο κόσμος θέλει να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα και εν τέλει αυτό που απασχολεί τον κόσμο και αυτό που έχει σημασία στη σημερινή συγκυρία είναι αυτό που σας είπα πριν. Ακρίβεια, υγεία, ασφάλεια, αυτό το τρίπτυχο. Και πρέπει συνεχώς να θυμόμαστε ότι σε αυτό θα κριθούμε και όχι στο αν υπάρχει μια αντιπαράθεση με κάποιο συγκεκριμένο κόμμα της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει σήμερα, καλώς ή κακώς, πολύ ισχυρή αντιπολίτευση. Άρα λοιπόν είναι λάθος να συγκρινόμαστε με αυτήν. Πρέπει συνεχώς να συγκρινόμαστε με τις προεκλογικές μας υποσχέσεις.

Και με τον κακό σας εαυτό κάποιες φορές ή όχι;

Να εργαζόμαστε, να εφαρμόσουμε την πολιτική μας. Και ξέρετε ότι καμιά φορά αυτό είναι πιο δύσκολο από ότι ακούγεται, διότι υπάρχει η καθημερινότητα και τα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες, τα κανάλια και τον κόσμο σε καθημερινή βάση. Όμως πρέπει να υπάρχει μεσοπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός και η πορεία του καραβιού να επιστρέφει συνεχώς σε αυτό.

Είστε πέντε χρόνια σ’ αυτό το γραφείο. Υπήρξαν φορές που ο κακός εαυτός υπερίσχυσε  του καλού εαυτού της κυβέρνησης;

Πάντα υπάρχουν τέτοιες φορές. Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος και γίνονται λάθη, προφανώς. Θα έλεγα ότι το πιο σημαντικό είναι να αναγνωρίζονται τα λάθη, να μαθαίνει κανείς από αυτά και να προσπαθεί για το καλύτερο. Και πρέπει να έχει κανείς και μια ταπεινότητα και έναν σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία.  Και κάθε μέρα που ξυπνάει και πηγαίνει στην δουλειά να αισθάνεται, και να εργάζεται, παρόλο που είμαστε εδώ πέντε χρόνια, σαν να είναι η πρώτη μέρα με τον ίδιο ενθουσιασμό που είχε  στην αρχή.

Διαβάστε επίσης:

Αιχμές Χριστοδουλάκη για την πιθανή μεταγραφή Ζαγοράκη στο ΠΑΣΟΚ: Να κάνουμε επιλογές που να μην έχουν το στοιχείο του lifestyle

Βούτσιτς κατά Ντόρας Μπακογιάννη για Κόσοβο: «Ξέρω καλά ποιος έδωσε την εντολή να εγκαταλείψετε τις αρχές σας»

Πώς επέλεξε ο Survivor Νάσος Παπαργυρόπουλος να είναι υποψήφιος για την ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 23:07