search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 16:29
MENU CLOSE

Προσομοίωση πολέμου στη Μέση Ανατολή με σενάρια Αποκάλυψης

13.04.2024 06:02
iran pirinika 98- new

Προκαλεί τρόμο η προσομοίωση πολέμου που έγινε από στρατιωτικούς αναλυτές και ειδικούς σε θέματα ασφάλειας, σε περίπτωση σύρραξης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, καθώς πρόκειται για δύο πυρηνικές δυνάμεις και η πολεμική εμπλοκή θα μπορούσε να οδηγήσει σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το σενάριο στο οποίο στηρίζεται η ανάλυση αρχίσει με την ανταλλαγή πληγμάτων από συμβατικούς πυραύλους, που όμως υπάρχει κίνδυνος να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να οδηγήσει ακόμα και σε πυρηνικά πλήγματα, σε ακραία περίπτωση.

Το Ιράν και οι οργανώσεις που υποστηρίζει στην ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούθι, διαθέτουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ρουκέτες ακριβείας, με τις οποίες μπορούν να πλήξουν ισραηλινούς στόχους.

Το Ισραήλ σε τέτοια περίπτωση θα απαντήσει με επιθέσεις κατά των φιλο-ιρανικών οργανώσεων στη Συρία και στο Λίβανο, ενώ θα επιχειρήσει και αεροπορικές επιθέσεις κατά του Ιράν.

Στο σενάριο που δημοσιεύεται στη βρετανική Sun το Ισραήλ παρουσιάζεται περίπου υποχρεωμένο να καταφύγει στα πυρηνικά για να υποχρεώσει το Ιράν να παραδοθεί και η Τεχεράνη περιγράφεται ως αδιάλλακτη.

«Ένα απελπισμένο Ισραήλ σταδιακά εξαπολύει πλήγματα με 50 πυρηνικά όπλα κατά του Ιράν», γράφει χαρακτηριστικά η Sun, με το Ιράν  από την πλευρά του να απαντά με πυρηνικό πλήγμα κατά αεροπορικής βάσης,  όπου εδρεύουν Αμερικανοί στρατιώτες. 

Το ανατριχιαστικό σενάριο που αναλύεται στην Sun προβλέπει την εμπλοκή της Συρίας, του Λιβάνου, ακόμα και της Υεμένης και σε περίπτωση που τα πράγματα εκτυλιχθούν έτσι τότε μεγάλα τμήματα της Μέσης Ανατολής θα μετατραπούν σε σωρούς ραδιενεργών ερειπίων.

Σε περίπτωση εμπλοκής με πυρηνικά, η Δύση εκτιμάται ότι θα μπει στον πόλεμο.

Συμβατικός πόλεμος

Το σενάριο μιας εμπλοκής Ιράν-Ισραήλ με συμβατικά όπλα προβλέπει την χρησιμοποίηση πυραύλων που διαθέτουν και οι δύο χώρες.

Το Ιράν φέρεται σταδιακά να χρησιμοποιεί πυρηνικές κεφαλές στους πυραύλους του, με το Ισραήλ να απαντά με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει πυρηνικούς και στρατιωτικούς στόχους στο ιρανικό έδαφος.

Αμέσως θα εμπλακούν οι πολιτοφυλακές της Χεζμπολάχ, των Χούθι και της Χαμάς, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά κύματα στο Ισραήλ. Το Ισραήλ απαντά σε αυτές τις επιθέσεις πλήττοντας στόχους στη Συρία, στο Λίβανο και στην Υεμένη.

Μία πιθανότητα τότε είναι το Ιράν να προσπαθήσει να πλήξει το Τελ Αβίβ και στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ, και θεωρείται επίσης πιθανό η Τεχεράνη να ανακοινώσει την αποδέσμευσή της από την Συνθήκη για Μη Διάδοση των Πυρηνικών. Αυτό θα σημαίνει ότι ανοίγει η πύλη της κολάσεως.

Πυρηνική κόλαση

Τότε το Ισραήλ θα στραφεί στις ΗΠΑ, για να επισημάνει ότι τα πλήγματα με συμβατικά όπλα κατά του ιρανικού πυρηνικού συστήματος δεν είχαν αποτελέσματα.

Σε αυτή την περίπτωση οι αναλυτές παρουσιάζουν τις ΗΠΑ ως τον «καλό επιτηρητή» της παγκόσμιας τάξης και την Ουάσινγκτον να μην λέει «ναι» σε κοινή αεροπορική επίθεση κατά του Ιράν, αλλά να υποδεικνύει στο Ισραήλ να αποφύγει την πυρηνική κλιμάκωση.

Τον ρόλο του «κακού» έχει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος αποφασίζει ότι η μόνη λύση είναι τα πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ φέρεται να επιχειρεί ένα προειδοποιητικό πλήγμα σε απομονωμένο σημείο στο Ιράν και παράλληλα εξαπολύει κυβερνο-επιθέσεις. Η Τεχεράνη δεν κάνει πίσω και το Τελ Αβίβ απαντά με πλήγματα εναντίον 25 ιρανικών στρατιωτικών στόχων.

Το Ιράν απαντά με πυρηνικό πλήγμα σε ισραηλινή αεροπορική βάση όπου εδρεύουν αμερικανικές δυνάμεις.

Σε αυτό το σενάριο πάνω από τη Μέση Ανατολή δημιουργείται ένα εφιαλτικό «νέφος» πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές και η προσομοίωση πολέμου τερματίζεται, αφού η χρησιμοποίηση των πυρηνικών θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για πολλές χώρες.

Για την ανάπτυξη αυτών των σεναρίων συνεργάστηκαν Αμερικανοί πολιτικοί, ειδικοί αναλυτές σε θέματα Μέσης Ανατολής, στρατιωτικοί, αναλυτές για θέματα ασφαλείας. Η προσομοίωση πολέμου διήρκεσε δύο μήνες και έγινε με πρωτοβουλία του Κέντρου Εκπαίδευσης Πολιτικής Μη Διάδοσης Πυρηνικών. 

Ο δρόμος προς την καταστροφή

Ένας πυρηνικός πόλεμος ανάμεσα σε οποιεσδήποτε χώρες είναι βέβαιο ότι θα τις οδηγήσει στην αμοιβαία καταστροφή. Πολλοί αναλυτές παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι και μόνο η βεβαιότητα για τα καταστροφικά αποτελέσματα ενός πυρηνικού πολέμου είναι αρκετή για να αποτρέψει την χρησιμοποίηση τέτοιων όπλων. Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το εφιαλτικό σενάριο.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το Ισραήλ έχει προετοιμαστεί για πλήγματα κατά ιρανικών πυρηνικών στόχων. Το πολεμικό συμβούλιο του Νετανιάχου λέγεται πως έχει συνεδριάσει κατ΄ επανάληψη εξετάζοντας τι θα συμβεί αν η Τεχεράνη εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ, ή η Χαμάς εξακολουθήσει να μάχεται στη Γάζα.

Το Ιράν από την πλευρά του προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Συρία ως προωθημένη αεροπορική βάση, σύμφωνα με την Jerusalem Post και το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη δική του απάντηση. Το Ισραήλ εξετάζει σενάρια και για επίθεση από την φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ, που εδρεύει στο Λίβανο.

Το Ιράν είναι μια τεράστια χώρα, που ασκεί επιρροή σε αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή, όπως δεν διαθέτει τις δυνατότητες αεροπορικών επιδρομών που έχει το Ισραήλ. Έχει όμως τη δυνατότητα να πλήξει ισραηλινούς στόχους με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει, όπως οι πύραυλοι Khaibar, emad, Shahab-3 και sejjil , με βεληνεκές 2000 χιλιομέτρων. ΟΙ πλέον εξελιγμένοι είναι οι πύραυλοι sejjil, που κινούνται με ταχύτητα 12-14 mach.

Επιπλέον η Τεχεράνη διαθέτει το πλεονέκτημα των πολιτοφυλακών που είναι υπό τον έλεγχό της και δρουν στις γειτονικές προς το Ισραήλ χώρες. Κι αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν, θα εμπλακούν αμέσως στον πόλεμο και η Συρία, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Υεμένη, με τις ισραηλινές δυνάμεις να πλήττουν στόχους σε όλες αυτές τις χώρες.

Τα πυρηνικά

Στο Ιράν υπάρχουν αρκετές πυρηνικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, ορυχεία ουρανίου και ερευνητικοί αντιδραστήρες. Πολλές εγκαταστάσεις είναι προφυλαγμένες σε υπόγεια καταφύγια και εργοστάσια, όσο γίνεται πιο μακριά από τα δυτικά βλέμματα.

Σε ορισμένες από αυτές τις εγκαταστάσεις πιστεύεται ότι η Τεχεράνη έχει τη δυνατότητα «εν ριπή οφθαλμού» – όπως λένε ειδικοί στην Sun- να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.

Το Ισραήλ από την άλλη πλευρά κατέχει πυρηνικά όπλα από τη δεκαετία του 1960, παρόλο που δεν το έχει επιβεβαιώσει επισήμως, ούτε έχει υπογράψει την Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Εκτιμάται ότι το Ισραήλ διαθέτει μεταξύ 80 και 400 πυρηνικών κεφαλών, αλλά όπως σημειώνει η sun ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι αρκετά μεγαλύτερος.

Προφανώς οι εγκαταστάσεις όπου αναπτύσσεται η πυρηνική τεχνολογία και στις δύο χώρες, θα μπορούσε να γίνει στόχος του αντιπάλου, σε περίπτωση γενικευμένης σύγκρουσης.

Δοκιμάζοντας τα όρια της Τεχεράνης

Το Ισραήλ προσπαθεί να σύρει το Ιράν στον πόλεμο, ή τουλάχιστον δοκιμάζει την αυτοσυγκράτηση της Τεχεράνης, ιδιαίτερα με το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ γνωρίζει πως οι Ιρανοί συχνά διατυπώνουν απειλές που ακούγονται σαν σκηνές Αποκάλυψης, αλλά τελικά οι πράξεις τους είναι πιο μετρημένες. Το Ιράν εξάλλου έχει την φήμη της χώρας που κινείται αναλαμβάνοντας το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Γι αυτό και συχνά άλλοι αναλαμβάνουν την βρώμικη δουλειά εκ μέρους της Τεχεράνης.

Το ιρανικό καθεστώς δεν θέλει γενικευμένο πόλεμο κι αυτό φάνηκε στον πόλεμο στην Γάζα, καθώς προτεραιότητά του είναι η εσωτερική σταθερότητα. Στην περίπτωση της ισραηλινής πρόκλησης με το χτύπημα στο προξενείο στη Δαμασκό ισχύει ο ίδιος κανόνας. Η Τεχεράνη θα είναι πολύ προσεκτική. Κι αυτό είναι εξάλλου το μήνυμα που έστειλαν οι Ιρανοί στους Αμερικανούς, με δίαυλο επικοινωνίας το Ομάν.

Διαβάστε επίσης:

Time: «Μυστική» συνεργασία της Google με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ

Εξαγορά του Euronews από εταιρείες που σχετίζονται με τον Όρμπαν

Κωνσταντινούπολη: Φρενίτιδα στα social media για την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στο Βόσπορο – Τι έγραψε ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 16:27