search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 13:48
MENU CLOSE

Time: «Μυστική» συνεργασία της Google με το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ

12.04.2024 19:29
google israel

Η Google παρέχει υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και ο τεχνολογικός γίγαντας διαπραγματεύεται την εμβάθυνση της συνεργασίας του κατά τη διάρκεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, όπως προκύπτει από αποκλειστικό θέμα του Time.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με το έγγραφο, έχει τη δική του «ζώνη προσγείωσης» στο Google Cloud – ένα ασφαλές σημείο εισόδου στην υποδομή που παρέχεται από την Google, που θα επέτρεπε στο υπουργείο να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης. Σημειώνεται πως πρόσφατα δημοσιεύματα σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο στρατός της χώρας, χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να επιλέξει στόχους κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.

Το υπουργείο ζήτησε συμβουλευτικές υπηρεσίες από την Google για να επεκτείνει την πρόσβασή της στο Google Cloud, επιδιώκοντας να επιτρέψει σε «πολλαπλές μονάδες» να έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αυτοματισμού, σύμφωνα με προσχέδιο της σύμβασης με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2024. Η σύμβαση δείχνει ότι η Google χρεώνει το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες. 

Η σύμβαση που είδε το TIME δεν υπογράφεται από την Google ή το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ. Ωστόσο, ένα σχόλιο στις 27 Μαρτίου σχετικά με το έγγραφο, από έναν υπάλληλο της Google που ζητούσε ένα αντίγραφο της σύμβασης, ανέφερε ότι οι υπογραφές θα «ολοκληρωθούν εκτός σύνδεσης, καθώς πρόκειται για συμφωνία Ισραήλ/Nimbus». Η Google έδωσε επίσης στο υπουργείο έκπτωση 15% στην αρχική τιμή των αμοιβών παροχής συμβουλών ως αποτέλεσμα του «πλαισίου Nimbus», αναφέρει το έγγραφο.

Το Project Nimbus είναι μια αμφιλεγόμενη συμφωνία υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησης και δύο εταιρειών τεχνολογίας: της Google και της Amazon. Αναφορές στον ισραηλινό Τύπο είχαν υποδείξει προηγουμένως ότι η Google και η Amazon απαγορεύεται συμβατικά να εμποδίσουν συγκεκριμένα όπλα του ισραηλινού κράτους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους στο πλαίσιο του Project Nimbus. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που δημοσιοποιείται η ύπαρξη σύμβασης που δείχνει ότι το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ είναι πελάτης του Google Cloud. 

Η Google περιέγραψε πρόσφατα το έργο της για την ισραηλινή κυβέρνηση ως ένα εγχείρημα για πολιτικούς σκοπούς κυρίως. «Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ότι η σύμβαση Nimbus αφορά εργασία που εκτελείται στην εμπορική μας πλατφόρμα από υπουργεία της ισραηλινής κυβέρνησης όπως τα οικονομικά, η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές και η εκπαίδευση», δήλωσε στο TIME εκπρόσωπος της Google.

Διαβάστε επίσης:

Εξαγορά του Euronews από εταιρείες που σχετίζονται με τον Όρμπαν

Κωνσταντινούπολη: Φρενίτιδα στα social media για την φρεγάτα «Θεμιστοκλής» στο Βόσπορο – Τι έγραψε ο «πατέρας» της Γαλάζιας Πατρίδας

Politico: Το Ιράν σχεδιάζει χτύπημα κατά του Ισραήλ, αλλά θέλει να αποφύγει αντίποινα από την Ουάσιγκτον

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 12:28