search
ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 05:40
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση διαψεύδει τα περί ευρωπαϊκών πιέσεων για αποστολή στην Ουκρανία των S-300 – Ενημέρωση της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

22.04.2024 14:06
marinakis_briefing_new

Με τη φράση ότι η κυβέρνηση «δεν θα κάνει καμία κίνηση που θα διακινδυνεύσει την αποτρεπτική ικανότητα και την αεράμυνα της χώρας», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο Ελλάδα και Ισπανία δέχθηκαν κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιέσεις να στείλουν αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία.

Ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δείξει εμπράκτως τη στήριξή της στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό, ωστόσο, διέψευσε (για την ακρίβεια είπε ότι δεν γνωρίζει) τις πληροφορίες περί πιέσεων από τους Ευρωπαίους προς την Ελλάδα να στείλει το σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S-300 στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα και η Ισπανία δέχθηκαν έντονες πιέσεις από τους συμμάχους τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία. Η Ουκρανία υπέβαλε αυτό το μήνα επείγουσα έκκληση στους δυτικούς συμμάχους για επτά επιπλέον συστήματα αεράμυνας, όπως τα αμερικανικής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικής ανάπτυξης S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει την αεροπορική και πυραυλική εκστρατεία εναντίον των πόλεων και των υποδομών ενέργειας της χώρας.

Μόνο η Γερμανία έχει ανακοινώσει την αποστολή ενός συστήματος Patriot. Άλλοι ηγέτες της ΕΕ χρησιμοποίησαν τη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης την περασμένη εβδομάδα για να παροτρύνουν προσωπικά τους πρωθυπουργούς της Ισπανίας και της Ελλάδας Πέδρο Σάντσεθ και Κυριάκο Μητσοτάκη να δωρίσουν ορισμένα από τα συστήματά τους στην Ουκρανία, σύμφωνα με άτομα που είχαν ενημέρωση για τις συζητήσεις. Οι δύο ηγέτες, οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων διαθέτουν μεταξύ τους περισσότερα από δώδεκα συστήματα Patriot καθώς και άλλα, όπως τα S-300, ενημερώθηκαν ότι οι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της Ουκρανίας και ότι δεν αντιμετωπίζουν καμία άμεση απειλή.

Περί Μπελέρη

Ταυτόχρονα, υπερασπίστηκε την επιλογή της ΝΔ, να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιό της τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση, μέσω της υποψηφιότητας αυτής, το ζήτημα της φυλάκισής του από τις αλβανικές αρχές – το οποίο η Αθήνα επιδιώκει να διεθνοποιήσει – να αντιμετωπιστεί ως διμερές, καθώς, όπως είπε αποτελεί ένα ζήτημα κράτους δικαίου και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Π. Μαρινάκης, παράλληλα, σημείωσε ότι πολλά από τα όσα γράφονται για το παρελθόν του Φ. Μπελέρη έχουν διαψευστεί και ότι η οικογένειά του έχει αναφέρει ότι στηρίζει διαχρονικά τη ΝΔ.

Σε άλλος «μήκος κύματος», και σχετικά με την επιχείρηση της αστυνομίας για τη φονική επίθεση που είχε δεχθεί ο αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης έξω από το κλειστό του Ρέντη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού χαρακτήρισε το θανατηφόρο περιστατικό ως τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», εξήγησε ότι η επιχείρηση της Δευτέρας ήλθε ως αποτέλεσμα των ερευνών της δικαιοσύνης και της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας εμπιστοσύνη προς της αρχές, αλλά και συμπληρώνοντας ότι υπάρχει και συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Πολιτεία (κάμερες, ηλεκτρονικό εισιτήριο, κ.λπ.).

Επίσης, χαρακτήρισε ως «θλιβερό περιστατικό» την επίθεση που δέχθηκε η βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη, από γυναίκα, υποψήφια της Νίκης, λέγοντας ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί απόδειξη του πώς κάποιοι καπηλεύονται τη θρησκεία και την πίστη, οι οποίες δεν έχουν κομματικό πρόσημο, αλλά, εντούτοις, συμπεριφέρονται με τρόπο ακριβώς αντίθετο από τα όσο η πίστη ζητάει. Παράλληλα, πάντως, υποβάθμισε και λεκτικά «πυρά» από ιερείς κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που «δέχθηκαν» υπουργοί της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά.

Τέλος, με αφορμή δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ που αναφέρουν ότι η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν αντιμετωπίζει και νομικά προβλήματα, ο Π. Μαρινάκης δήλωσε ότι μια έρευνα από τη δικαιοσύνη δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα οδηγήσει και σε διώξεις και διατράνωσε τη στήριξη της Ελλάδας στη Γερμανίδα πολιτικό, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους δύο πρώτους ηγέτες που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητά της.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαιτείται ενημέρωση

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μαρινάκη για την αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι «μετά και τις σημερινές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών καλούμε τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να απαντήσουν άμεσα για το εάν ισχύει ή όχι το δημοσίευμα των Financial Times σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δέχτηκε πιέσεις στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να παραχωρήσει τα αντιπυραυλικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία».

«Οι αποκαλύψεις των FT επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μυστικής διπλωματίας από πλευράς της κυβέρνησης όπως και υπό διαμόρφωση κρυφές συμφωνίες για την Ουκρανία τις οποίες μάλιστα είχε αποκαλύψει ο ίδιος κ. Ζελένσκι με αναρτήσεις του στα social media ευχαριστώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ενημερώσει άμεσα την Εθνική Αντιπροσωπεία», υπογράμμισε το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης από Ρέντη: «Ο αγώνας κατά της ακρίβειας, έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένας αγώνας συνεχής»

Προβληματισμός στην κυβέρνηση: Τα μηνύματά της δεν «περνάν» στους πολίτες

Η Αγγελική Δεληκάρη περιγράφει το περιστατικό με το χαστούκι από πρώην υποψήφια βουλευτή της Νίκης: «Με χτύπησε με όλη της τη δύναμη» (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 07.05.2024 00:06