search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:30
MENU CLOSE

Προβληματισμός στην κυβέρνηση: Τα μηνύματά της δεν «περνάν» στους πολίτες

22.04.2024 08:10
mitsotakis_0304_1460-820_new

Στην καθιερωμένη ανασκόπηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης την εβδομάδα που πέρασε, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αρχίσει το κείμενό του με αναφορά σε μια είδηση που περισσότερο στάθηκε αφορμή για σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά αξιολογήθηκε ως σημαντική αυτή καθαυτή.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε ότι «σε αυτήν την κυριακάτικη ανασκόπηση, θέλω να ξεκινήσω με δύο καλά νέα για την οικονομία. Το πρώτο ήρθε την Παρασκευή το βράδυ, με τη νέα αναβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor’s των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές. Γιατί είναι αυτή η αναβάθμιση σημαντική; Διότι επιβεβαιώνει, όπως λέει η ανακοίνωση της S&P, τη δυναμική πορεία της οικονομίας μας και την καλύτερη απόδοσή της από την υπόλοιπη Ευρώπη», τονίζοντας ότι «ξέρω καλά ότι ο πληθωρισμός ροκανίζει μέρος των εισοδημάτων και αυτή η καλή πορεία της οικονομίας δεν γίνεται αισθητή σε όλους. Πιστέψτε με όμως, είναι ακριβώς χάρη σε αυτήν που μπορούμε να κάνουμε τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ώστε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά».

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του επιδιώκουν να «σηκώσουν» όσο γίνεται περισσότερο το θέμα αυτό, δηλαδή, την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, και ο λόγος είναι απλός: αν και η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική για την οικονομική πορεία της χώρας, το θέμα δεν «κάνει γκελ» στους πολίτες, οι οποίοι δείχνουν να το αντιμετωπίζουν σχεδόν με αδιαφορία, κυρίως μπροστά στο τεράστιο – και άλυτο – πρόβλημα της ακρίβειας και της συμπίεσης των εισοδημάτων τους.

Η εικόνα αυτή, δηλαδή, της απόστασης από τα ζητήματα που η κυβέρνηση θεωρεί σοβαρά και σημαντικά και της… χλιαρής αντιμετώπισής τους από τους πολίτες προκαλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρούς «πονοκεφάλους» στο επιτελείο του πρωθυπουργού, το οποίο (και με βάση τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης) διαπιστώνει ότι, μετά από μια περίοδο που το κάθε μήνυμα της κυβέρνησης προς την κοινωνία δεχόταν σημαντική (και συνήθως θετική) ανάδραση, πλέον για σημαντικά ζητήματα οι πολίτες, για να το πούμε ευγενικά, «γυρίζουν την πλάτη» στη ρητορική της.

Για παράδειγμα:

  • Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν απαντά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η ακρίβεια, ενώ, σε όσες εξ αυτών υπάρχει και σχετική ερώτηση, η απάντηση είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό οι πολίτες θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει τις συνέπειες του πληθωρισμού και των διαρκών ανατιμήσεων.
  • Για την τραγωδία των Τεμπών και παρά τις διαβεβαιώσεις ακόμα και του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη περί του αντιθέτου, και πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις απαντά ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.
  • Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα περί του ρόλου του αποτελέσματος των ευρωεκλογών στην πολιτική σταθερότητα της χώρας: σε πολύ μεγάλο ποσοστό, οι ερωτηθέντες… απορρίπτουν το αφήγημα της κυβέρνησης περί ενδεχόμενης αστάθειας και θεωρούν ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Μάλιστα, φαίνεται ότι η κυβέρνηση, συνειδητοποιώντας ότι το αφήγημά της δεν περνάει, προχώρησε σε ελαφρά αλλαγή στρατηγικής , λέγοντας ότι ο κίνδυνος αστάθειας προκύπτει από το πιεστικό αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές. Ωστόσο, πηγές της αντιπολίτευσης επισήμαναν ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027, και υπενθύμιζαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητούσε εκλογές σχεδόν από την επομένη της ανάδειξής του σε νέο πρόεδρο της ΝΔ.

Όπως προαναφέρθηκε, η εικόνα αυτή προκαλεί προβληματισμό, καθώς ο εκπεφρασμένος στόχος της ΝΔ για την ευρω-κάλπη της 9ης Ιουνίου είναι να αποτραπεί η χαλαρή ψήφος και να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει το κυβερνών κόμμα στις εθνικές εκλογές του 2023. Με τους πολίτες να δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις ότι μέσω της ευρω-ψήφου τους θέλουν να στείλουν «μήνυμα» και με τα αφηγήματα της να μην «περνούν» στον κόσμο, οι στόχοι αυτοί γίνονται δύσκολοι…

Διαβάστε επίσης:

Χαρίτσης: «Σήμερα είναι μέρα δημοκρατικής επαγρύπνησης»

Η Αγγελική Δεληκάρη περιγράφει το περιστατικό με το χαστούκι από πρώην υποψήφια βουλευτή της Νίκης: «Με χτύπησε με όλη της τη δύναμη» (video)

Το μήνυμα Κασσελάκη για την μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου: «Τιμούμε τους αγώνες του Γλέζου για δημοκρατία και ελευθερία»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 22:21