search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 00:03
MENU CLOSE

Βόρεια Μακεδονία: Αμετανόητη και προκλητική η Σιλιάνοφσκα παρά τον ελιγμό- Σάλος για το «Μακεδονία», διεθνείς αντιδράσεις με την Αθήνα σε vertigo

13.05.2024 16:40
voreia makedonia proedros – new

Επιμένει η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας για την προκλητική της κίνηση να χαρακτηρίσει «Μακεδονία» τη χώρα της, δηλώνοντας ότι στις δημόσιες εμφανίσεις της έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα «Μακεδονία». Σάλο έχουν προκαλέσει οι ενέργειές της, καθώς εμφανίζεται αμετανόητη και προκλητική.

Το υπουργείο εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας την «αδειάζει», ενώ για παράνομη και ανεπίτρεπτη πρωτοβουλία κάνει λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ομοβροντία διεθνών αντιδράσεων, μεταξύ άλλων, από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τη Γερμανία, καθώς ξέσπασε πολιτική κόντρα για το θέμα.

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Στη συνέχεια όμως, στην ανακοίνωση από το γραφείο της αναφέρεται πως η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας. «Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό ετοιμάστηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα» υπογραμμίζει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στις δημόσιες εμφανίσεις της, η Μακεδόνας πρόεδρος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία, ως πράξη ατομικού δικαιώματος αυτοδιάθεσης και αυτοπροσδιορισμού, σεβόμενη τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.

Η Πρόεδρος Gordana Siljanovska Davkova θα τηρήσει την χρήση της επίσημης συνταγματικής ονομασίας.

Το επίσημο κείμενο του όρκου, όπως αυτό επιδόθηκε από τις υπηρεσίες της Βουλής, υπογράφηκε με τη συνταγματική ονομασία της χώρας, όπως ορίζει το Σύνταγμα».

«Άδειασμα» Σιλιανόφσκα από το ΥΠΕΞ στα Σκόπια

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι δηλώσεις Σιλιανόφσκα προκάλεσαν αντιδράσεις και στη Βόρεια Μακεδονία, με τον υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, να υποστηρίζει ότι η ορκωμοσία της νέας προέδρου είναι «άκυρη» καθώς δε χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει ή να επαναληφθεί η διαδικασία, ή να αναλάβει χρέη προέδρου ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Γιόβαν Μιτρέφσκι.

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, σε επίσημη ανακοίνωσή του «άδειασε» την Σιλιανόφσκα, αναφέροντας ότι «επιβεβαιώνει τη σταθερή αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνώς αναλαμβανόμενων υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως η Συμφωνία των Πρεσπών».

Προσθέτει, δε, ότι «καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους κρατικούς παράγοντες. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αντιπροσωπεύει θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγυητή της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».

Νέο άδειασμα από την Κομισιόν

Η κίνηση της νέα προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας αλλά και των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Μετά το άδειασμα από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που τόνισε ότι ο σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι υψίστης σημασίας, ο εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, σχετικά με το «πολύ ατυχές γεγονός της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να μην αναφέρει το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την ορκωμοσία» κάλεσε τις νεοεκλεγμένες Αρχές της χώρας, να συνεχίσουν να πείθουν όλους στην ΕΕ ότι είναι αφοσιωμένες στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης της Επιτροπής, αναφέρθηκε στη σχετική δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής και στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής δράσης,

Ο Στάνο εξήγησε ότι αυτό που αναμένει η ΕΕ από τη Βόρεια Μακεδονία προς την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση, αναφέρεται ξεκάθαρα στην τελευταία έκθεση προόδου το περασμένο φθινόπωρο. Όπως είπε, στην έκθεση αυτή επισημαίνεται ότι «οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες πρέπει να εφαρμόζονται καλή τη πίστει από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας». Σε αυτές τις συμφωνίες περιλαμβάνεται και η Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και καλής συνεργασίας με τη Βουλγαρία, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοκόλλων της. «Αυτή είναι η προσδοκία της ΕΕ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Συνεχίζοντας, ο Π. Στάνο τόνισε ότι από τις δηλώσεις υψηλών αξιωματούχων της ΕΕ, όπως η κοινή δήλωση του επιτρόπου για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βάρχελι και του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είναι απόλυτα σαφές τι αναμένει η ΕΕ από τη Βόρεια Μακεδονία. «Αναμένουμε και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τις νεοεκλεγμένες αρχές στη Βόρεια Μακεδονία τόσο με την Πρόεδρο όσο και με τη νέα κυβέρνηση για να βοηθήσουμε τη χώρα να προχωρήσει και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που χαράσσει η ΕΕ στην ενταξιακή πορεία της χώρας. Ειλικρινά, λοιπόν, αναμένουμε και πιστεύουμε ότι οι νέες αρχές θα συνεχίσουν να αποδίδουν», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι νεοεκλεγμένες Αρχές «έχουν τώρα την ευκαιρία να πείσουν όλους στην ΕΕ ότι είναι αφοσιωμένοι στο ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας τους και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να προχωρήσουν στην επιτυχημένη ενταξιακή της πορεία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτικό» το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δε χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας και επισήμανε ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Σφοδρή αντίδραση και από τη Σόφια

«Η Βουλγαρία δεν αποδέχεται δηλώσεις και συμπεριφορές που παραβιάζουν τη Συνθήκη Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας του 2017 ή οποιαδήποτε άλλη συνθήκη που έχει υπογραφεί από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, για την πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου της χώρας χθες, Κυριακή.

«Η Βουλγαρία έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται» τονίζει ο ίδιος και υπενθυμίζει στη Βόρεια Μακεδονία ότι «είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχες υποχρεώσεις και ευθύνες».

Ο ίδιος συμπληρώνει: «Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας εξαρτάται από την αυστηρή εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών των οποίων αποτελεί μέρος, καθώς και από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούλιο 2022. Οι θεσμοί του κράτους της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο δεν μπορεί να αναθεωρηθεί».

Βερολίνο: «Η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται από την Συμφωνία των Πρεσπών»

Η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται κατά το Διεθνές Δίκαιο από τη «Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικούυπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την χρήση από τη νεοεκλεγείσα Πρόεδρο της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα του όρου «Μακεδονία» κατά την ορκωμοσία της. Ο εκπρόσωπος τόνισε επίσης, ότι «είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις».

 «Εδώ τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα: Ισχύει μία συμφωνία του Διεθνούς Δικαίου, η λεγόμενη “Συμφωνία των Πρεσπών”, με την Ελλάδα και από αυτήν δεσμεύεται η Βόρεια Μακεδονία κατά το Διεθνές Δίκαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Κρίστιαν Βάγκνερ, ενώ κληθείς να σχολιάσει εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί για «πιθανόν υποθετικά» ζητήματα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι «είναι προφανές ότι τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να γίνουν μέρος της ΕΕ» και ότι «εμείς ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση είμαστε πολύ κινητικοί (σε αυτό), διότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε γκρίζες ζώνες στην Ευρώπη και, εάν αφήσουμε αυτές τις γκρίζες ζώνες, αυτές θα καλυφθούν από άλλους». Υπό αυτή την έννοια, πρόσθεσε ο κ. Βάγκνερ, «στηρίζουμε αυτή την πολιτική στα Βαλκάνια και δεν θα ήθελα να αρχίσω τις εικασίες για το πώς μπορεί αυτή να εξελιχθεί για μεμονωμένα κράτη στα Βαλκάνια».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές στην Βόρεια Μακεδονία, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει ενημερωθεί σχετικώς και «επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση στα Σκόπια, η οποία δεν έχει ακόμη σχηματιστεί». «Θα είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ και να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην υποστήριξη της Γερμανίας», κατέληξε ο κ. Βάγκνερ.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα κατηγορεί τη νέα πρόεδρο ότι παραβίασε το Σύνταγμα αποκαλώντας τη χώρα «Μακεδονία»

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο ‘Αρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Δεν αποκλείει το «βέτο» η Αθήνα στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων

Με τη φράση «δεν είμαστε ακόμα εκεί» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, μετά τις προκλητικές δηλώσεις της νέας προέδρου της γείτονος χώρας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, η οποία αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομα «Βόρεια Μακεδονία», ονομάζοντας τη χώρα της οποίας ηγείται «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς για τις εξελίξεις, οι οποίες μάλλον προκάλεσαν αμηχανία την κυβέρνηση, αφού χαρακτήρισε τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας «προσβλητικές και προκλητικές», υπογράμμισε ότι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενταξιακή προοπτική της γείτονος χώρας και κάλεσε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τα όσα έχει υπογράψει.

Από εκεί και πέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τη στάση που είχε τηρήσει κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, επανέλαβε δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Ιανουάριο του 2019, όπου υπογράμμιζε ότι αν η συμφωνία κυρωθεί δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, προσθέτοντας ότι ως ΝΔ «δεν έχουμε μετανιώσει» για τη στάση που είχε τηρήσει την περίοδο εκείνη.

Εντούτοις, αφού χαρακτήρισε ως «προβληματική» τη συμφωνία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από αυτή και σέβεται τα όσα έχει υπογράψει η χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες, όπως κάνουν άλλα κόμματα, ούτε κάναμε “κωλοτούμπα”», σχετικά με τις θέσεις της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο αυτό, εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης, η οποία ζητά μετ’ επιτάσεως την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία βρίσκονται «παγωμένα» εδώ και χρόνια, επισημαίνοντας τη «βιασύνη» της, μια μέρα μετά τις δηλώσεις Σιλιανόφσκα, να ζητούν την κύρωσή τους από την ελληνική Βουλή.

«Μήπως είναι καλύτερο, με βάση τις εξελίξεις, που δεν έχουν ψηφιστεί ακόμα;», διερωτήθηκε ο Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας: «Φανταστείτε να τα είχαμε κυρώσει και η άλλη πλευρά να μην έχει καν ανοίξει την πρώτη σελίδα» της Συμφωνίας των Πρεσπών». Κάλεσε, δε, την αντιπολίτευση να δείχνει λιγότερη βιασύνη και να βάζει το εθνικό συμφέρον πάνω από τη μικροπολιτική, ενώ ισχυρίστηκε ότι οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς δεν δικαιώνονται από τις εξελίξεις, όταν υποστήριζαν ότι η Συμφωνία είναι θετική για τη χώρα.

Σε vertigo η κυβέρνηση μετά τα αλυτρωτικά μηνύματα των Σκοπίων

Την ίδια ώρα, αμηχανία προκαλεί στην κυβέρνηση η σκληρή στάση που υιοθετεί η νέα ηγεσία – πολιτική και πολιτειακή – της Βόρειας Μακεδονίας, με την (προερχόμενη από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE) νεοεκλεγείσα πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα, να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει το συνταγματικό όνομα της χώρας και ότι προτίθεται να την αποκαλεί «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η αμηχανία της Αθήνας γίνεται έντονα εμφανής από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέβη σε δήλωση για τις προκλητικές τοποθετήσεις της Σιλιανόφσκα αρκετές ώρες αφότου αυτές έγιναν, ενώ αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι η ΝΔ είχε αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, ακριβώς τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση επικαλείται τα όσα προβλέπει η συμφωνία, προκειμένου να προειδοποιήσει τα Σκόπια ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε αντίθετη περίπτωση.

Προειδοποιήσεις Μητσοτάκη

Ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας.

Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων».

Αντίδραση από το ΥΠΕΞ

Την Κυριακή, το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε σημειώσει ότι «κατά την ορκωμοσία της στη Βουλή και παρά το γεγονός ότι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως “Βόρεια Μακεδονία”, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της “Μακεδονία”.  

Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου. Η Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας».

Υπενθυμίζεται, δε, ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών εκκρεμεί η κύρωση τριών μνημονίων συνεργασίας της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία η κυβέρνηση έχει βάλει… στην κατάψυξη, ανησυχώντας για πιθανές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ, ιδίως, δε, από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει στείλει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να τα στηρίξει. Για την ώρα, η Αθήνα καθιστά σαφές στα Σκόπια ότι μη τήρηση της Συμφωνίας θα έχει συνέπειες: ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά FM, σημείωσε ότι «αν τα Σκόπια αποστασιοποιηθούν από τη συμφωνία, θα μπει τέλος στην ενταξιακή διαδικασία στην Ευρώπη και θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων με την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι στον ίδιο δεν αρέσει η ονομασία Βόρεια Μακεδονία, αλλά «είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε» τη Συμφωνία.

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση

Και, μέσα σε όλα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την κριτική της αντιπολίτευσης – η οποία, ως κυβέρνηση, είχε φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών – με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, να κατηγορεί τη ΝΔ για «απάτη» και να αναφέρει δηκτικά ότι «με αυτήν τη φρασεολογία, με αυτήν την πολιτική απάτη, έπαιξαν στα ζάρια ένα εθνικό θέμα για μερικές χιλιάδες ακροδεξιές ψήφους. Εύχονταν να βγει το VMRO. Καλλιέργησαν ελπίδες στους εθνικιστές της άλλης πλευράς ότι θα ακυρώσουν μαζί τη Συμφωνία των Πρεσπών. Βγήκε λοιπόν. Τώρα το παρακαλούν να τηρήσει τη συμφωνία. Τώρα ικετεύουν».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ είναι τεράστια. Γιατί αυτοί λειτούργησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως ο χορηγός των εθνικιστών και VMRO στην άλλη πλευρά των συνόρων. Όταν φορώντας περικεφαλαίες κατέβαιναν στα συλλαλητήρια και μίλαγαν για προδοτική Συμφωνία η οποία πρέπει να καταργηθεί. Σήμερα ο κύριος Μητσοτάκης κάνει κωλοτούμπα και λέει ότι πρέπει η Συμφωνία να τηρηθεί κατά γράμμα. Καλοδεχούμενη η κωλοτούμπα του κυρίου Μητσοτάκη. Αυτό όμως το οποίο πρέπει να κάνει είναι αυτό το οποίο δεν έκανε εδώ και πέντε χρόνια. Να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τα τρία Μνημόνια Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία».

Διαβάστε επίσης:

Νέο παραλήρημα Νετανιάχου: «Ή εμείς ή τα τέρατα» – Σφαγή στη Γάζα για να… «επιστρέψουμε το χαμόγελο στους πολίτες μας»

Πυρά από την Ζαχάροβα για Eurovision: «Ξεπέρασε κάθε όργιο, εκδήλωση ή τελετουργική ιεροσυλία»

ΣΥΡΙΖΑ για Συμφωνία Πρεσπών: Φέρνει προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας – «Ο Μητσοτάκης να βγάλει την περικεφαλαία από τα στελέχη του»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 00:03