search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 17:50
MENU CLOSE

Εκτός ελέγχου ο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – Ζυμώσεις CIA-Μοσάντ

23.05.2024 22:32
biden 876- new

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν υπάρχει ισοδυναμία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που παραμένει ο καλύτερος «συνήγορος» του Νετανιάχου για τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα.

Η δήλωση αυτή έγινε με αφορμή την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, για την ανάγκη έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης του Νετανιάχου, του Γκάλαντ και τριών ηγετικών στελεχών της Χαμάς, για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε το σκεπτικό του Καρίμ Χαν ως «διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά του αντισημιτισμού σε όλο τον κόσμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον 35.456 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 79.476 έχουν τραυματιστεί κατά τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε ότι ο διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA Oυίλιαμς Μπερνς θα ταξιδέψει σύντομα στην Ευρώπη για να έχει συνάντηση με τον διευθυντή της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα σε μια προσπάθεια να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τους ομήρους στη Γάζα. Ο ιστότοπος επικαλείται Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε «αισχρές» τις προσπάθειες του εισαγγελέα του ΔΠΔ για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. «Θέλω να είμαι σαφής, το Ισραήλ θέλει να κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών. Θέλω να είμαι σαφής, αυτό που γίνεται δεν είναι γενοκτονία», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος Μπάιντεν. Τις απόψεις αυτές ενστερνίζονται η Ιταλία και η Βρετανία.

Όμως στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα συλλάβει τον Νετανιάχου αν μπει στη χώρα με δεδομένες τις κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Η απόφαση της Γερμανίας να συλλάβει τον Νετανιάχου αν επισκεφτεί την χώρα, με βάση το σκεπτικό του εισαγγελέα του ΔΠΔ ανακοινώθηκε παρά την έκκληση του Ισραηλινού πρεσβευτή στο Βερολίνο, Ρον Πρόζορ, προς την γερμανική κυβέρνηση, να απορρίψει την απόφαση του Καρίμ Χαν. «Ο εισαγγελέας εξισώνει μία δημοκρατική κυβέρνηση με την Χαμάς και ως εκ τούτου δαιμονοποιεί και απονομιμοποιεί το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό», ισχυρίστηκε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Εντωμεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον απόηχο της σημαντικής απόφασης της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους δέχθηκε άλλο ένα «χαστούκι»: Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, έδωσε εντολή για το άνοιγμα πρεσβείας στην παλαιστινιακή πόλη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, έσπευσε να επισκεφτεί το τέμενος Αλ Άκσα, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας ότι ο ιερός χώρος ανήκει «μόνο στο κράτος του Ισραήλ». Ο Μπεν-Γκβιρ για να μην έχει κανένας απορίες, επισήμανε ότι επισκέφτηκε το Άλ Άκσα ως «απάντηση» στην απόφαση των τριών ευρωπαϊκών κρατών να αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος. «Δεν θα επιτρέψουμε ούτε καν μια δήλωση για Παλαιστινιακό Κράτος», δήλωσε προκλητικά ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι «έσπασαν» την πρώτη γραμμή άμυνας στο Χάρκοβο

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Συνέλαβαν φοιτητές που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης (Video)

Χαμάς: Υποστηρίζει ότι αιχμαλώτισε ζωντανό Ισραηλινό συνταγματάρχη και πως βρίσκεται στη Γάζα – «Ο χρόνος λιγοστεύει»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 17:50