search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 06:42
MENU CLOSE

Διχάζει την Ευρώπη το «πράσινο φως» για ευθανασία 29χρονης λόγω ψυχικής ασθένειας

16.05.2024 19:12
ollandi efthanasia

Μια 29χρονη Ολλανδή, της οποίας έγινε δεκτό το αίτημα για ευθανασία λόγω αφόρητης ψυχικής ταλαιπωρίας, αναμένεται να δώσει τέλος στη ζωή της τις επόμενες εβδομάδες, πυροδοτώντας μια συζήτηση σε όλη την Ευρώπη για το θέμα.

Ο Zoraya ter Beek έλαβε την τελική έγκριση την περασμένη εβδομάδα για υποβοηθούμενο θάνατο μετά από τριάμισι χρόνια από το αρχικό αίτημα, όπως προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στην Ολλανδία το 2002.

Η περίπτωσή της έχει προκαλέσει διαμάχη καθώς η ευθανασία για άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες στην Ολλανδία παραμένει ασυνήθιστη, αν και οι αριθμοί αυξάνονται. Το 2010, υπήρξαν δύο περιπτώσεις που αφορούσαν ψυχιατρική ταλαιπωρία, ενώ το 2023, υπήρχαν 138, δηλαδή το 1,5% από το σύνολο 9.068 θανάτων με ευθανασία.

Ένα άρθρο για την περίπτωσή της, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, έλαβε διαστάσεις από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας κατακραυγή με αποτέλεσμα την τεράστια αγωνία της Ter Beek.

Η ίδια είπε ότι ήταν κατανοητό ότι υποθέσεις όπως η δική της – και το ευρύτερο ζήτημα του εάν ο υποβοηθούμενος θάνατος θα έπρεπε να είναι νόμιμος – ήταν αμφιλεγόμενες. «Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι όταν είσαι ψυχικά άρρωστος, δεν μπορείς να σκεφτείς σωστά, κάτι που είναι προσβλητικό», είπε στον Guardian. «Κατανοώ τους φόβους που έχουν κάποια άτομα με αναπηρία σχετικά με τον υποβοηθούμενο θάνατο και τις ανησυχίες για τους ανθρώπους που βρίσκονται υπό πίεση.

Αλλά στην Ολλανδία, έχουμε αυτόν τον νόμο για περισσότερα από 20 χρόνια. Υπάρχουν πραγματικά αυστηροί κανόνες και είναι πραγματικά ασφαλής».

Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, για να είναι επιλέξιμο για υποβοηθούμενο θάνατο, ένα άτομο πρέπει να βιώνει «αφόρητη ταλαιπωρία χωρίς προοπτική βελτίωσης». Πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι και ικανοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση.

Οι δυσκολίες της Ter Beek ξεκίνησαν από την πρώιμη παιδική ηλικία. Έχει χρόνια κατάθλιψη, άγχος, τραύμα και απροσδιόριστη διαταραχή προσωπικότητας. Έχει επίσης διαγνωστεί με αυτισμό. Όταν συνάντησε τον σύντροφό της, σκέφτηκε ότι το ασφαλές περιβάλλον που πρόσφερε θα τη γιάτρευε. «Αλλά συνέχισα να αυτοτραυματίζομαι και να σκέφτομαι την αυτοκτονία».

Ξεκίνησε εντατικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων θεραπειών ομιλίας, φαρμακευτικής αγωγής και περισσότερες από 30 συνεδρίες ηλεκτροσπασμοθεραπείας (ECT). «Στη θεραπεία, έμαθα πολλά για τον εαυτό μου και τους μηχανισμούς αντιμετώπισης, αλλά δεν λύθηκαν τα κύρια προβλήματα. Στην αρχή της θεραπείας, ξεκινάς με αισιοδοξία. Νόμιζα ότι θα γινόμουν καλύτερα. Αλλά όσο περισσότερο συνεχίζεται η θεραπεία, αρχίζεις να χάνεις την ελπίδα σου».

Μετά από 10 χρόνια, δεν έμεινε «τίποτα» όσον αφορά τη θεραπεία. «Ήξερα ότι δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω τον τρόπο που ζω τώρα». Είχε σκεφτεί να αυτοκτονήσει, αλλά ο βίαιος θάνατος από αυτοκτονία μιας φίλης της από το σχολείο και ο αντίκτυπος στην οικογένεια του κοριτσιού την απέτρεψαν.

«Τελείωσα την ECT τον Αύγουστο του 2020 και μετά από μια περίοδο αποδοχής δεν υπήρχε πλέον θεραπεία, έκανα αίτηση για υποβοηθούμενο θάνατο τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Είναι μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία. Δεν είναι σαν να ζητάς βοήθεια για να πεθάνεις τη Δευτέρα και να είσαι νεκρός μέχρι την Παρασκευή.

«Ήμουν σε λίστα αναμονής για αξιολόγηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή υπάρχουν τόσο λίγοι γιατροί που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε υποβοηθούμενους θανάτους για άτομα με ψυχική ταλαιπωρία. Στη συνέχεια, πρέπει να αξιολογηθείτε από μια ομάδα, να έχετε μια δεύτερη γνώμη σχετικά με την επιλεξιμότητά σας και η απόφασή της πρέπει να επανεξεταστεί από άλλο ανεξάρτητο γιατρό.

Στα τρεισήμισι χρόνια που χρειάστηκε, δεν δίστασα ποτέ για την απόφασή μου. Έχω νιώσει ενοχές – έχω σύντροφο, οικογένεια, φίλους και δεν αδιαφορώ για τον πόνο τους. Και ένιωσα φόβο. Αλλά είμαι απόλυτα αποφασισμένη να το περάσω.

Κάθε γιατρός σε κάθε στάδιο λέει: «Είσαι σίγουρη; Μπορείτε να σταματήσετε ανά πάσα στιγμή». Ο σύντροφός μου ήταν μαζί μου στις περισσότερες συζητήσεις για να με υποστηρίξει, αλλά αρκετές φορές του ζητήθηκε να φύγει, ώστε οι γιατροί να είναι σίγουροι ότι μιλώ ελεύθερα».

Όταν το άρθρο για την περίπτωσή της – για το οποίο η Ter Beek είπε ότι είχε πολλές ανακρίβειες και παραποιήσεις – δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, το μέιλ της πήρε «φωτιά». Τα περισσότερα από τα σχόλια προέρχονταν εκτός Ολλανδίας, πολλά από τις ΗΠΑ. Διέγραψε γρήγορα όλους τους λογαριασμούς της στα social media.

«Οι άνθρωποι έλεγαν: “Μην το κάνεις, η ζωή σου είναι πολύτιμη.” Το ξέρω. Άλλοι είπαν ότι είχαν μια θεραπεία, όπως μια ειδική δίαιτα ή φάρμακα. Κάποιοι μου είπαν να βρω τον Ιησού ή τον Αλλάχ ή μου είπαν ότι θα καώ στην κόλαση. Ήταν μια ολοκληρωτική καταιγίδα. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ όλη την αρνητικότητα».

Αφού συνάντησε την ιατρική της ομάδα, η Ter Beek αναμένει ότι ο θάνατός της θα προγραμματιστεί τις επόμενες εβδομάδες. «Νιώθω ανακούφιση. Ήταν τόσο μακρύς ο αγώνας».

Την καθορισμένη ημέρα, η ιατρική ομάδα θα έρθει στο σπίτι της Ter Beek. «Θα ξεκινήσουν δίνοντάς μου ένα ηρεμιστικό και δεν θα μου δώσουν τα φάρμακα που σταματούν την καρδιά μου μέχρι να βυθιστώ. Για μένα θα είναι σαν να με παίρνει ο ύπνος. Ο σύντροφός μου θα είναι εκεί, αλλά του είπα ότι είναι εντάξει αν χρειαστεί να φύγει από το δωμάτιο πριν από τη στιγμή του θανάτου», είπε.

«Τώρα ήρθε η ουσία, είμαστε έτοιμοι για αυτό και βρίσκουμε την ειρήνη. Κι εγώ νιώθω ένοχη. Αλλά μερικές φορές όταν αγαπάς κάποιον, πρέπει να τον αφήσεις να φύγει».

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Μακεδονία: Ακραία πρόκληση και από τον Μιτσκόσκι – «Θα αποκαλώ τη χώρα όπως θέλω»

Ο Μπάιντεν απαγόρευσε να δοθεί στο Κογκρέσο η κατάθεσή του για τα απόρρητα έγγραφα

Τουσκ: Καταγγέλλει ότι δέχθηκε απειλές μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Φίτσο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02