search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:36
MENU CLOSE

Ποιο (και γιατί) είναι το ακριβότερο… φτερό στον κόσμο

22.05.2024 11:14
huia-ftero-dimoprasia
Photoo: Webb’s Auction House

Ένα φτερό από πουλί που έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό στη Νέα Ζηλανδία, πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία, όπως ανακοινώθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Webb’s Auction House.

Πρόκειται για ένα φτερό από το πουλί χούια, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εντοπίστηκε για τελευταία φορά ζωντανό στις αρχές του 20ού αιώνα και τα φτερά του είναι πολύτιμα.

Το συγκεκριμένο φτερό που βγήκε στο σφυρί πουλήθηκε έναντι 28.400 δολαρίων, ποσό που αποτελεί ρεκόρ, αφού σε προηγούμενες δημοπρασίες τα φτερά του χούια είχαν φτάσει να πωλούνται μέχρι 5.000 δολάρια. Έτσι για τους λάτρεις των αριθμών, γνωρίζουμε πλέον ποιο είναι το πιο ακριβό φτερό στον κόσμο.

«Το σπάνιο φτερό του χούια είναι ένα ωραίο στοιχείο από την φυσική ιστορία της περιοχής Αοτεαρόα (στη Νέα Ζηλανδία) και μας υπενθυμίζει πόσο εύθραυστο είναι το οικοσύστημα», δήλωσε ο Λι Μόρις, του οίκου δημοπρασιών Webb’s Auction House, που εδρεύει στο Όκλαντ.

Η ιστορία των πουλιών χούια

Μέλος της οικογένειας των ουροφόρων πτηνών, το χούια ήταν πολύτιμο για τους Μαορί, καθώς τα φτερά τους ήταν σύμβολο υψηλής κοινωνικής θέσης, ενώ χρησιμοποιούνταν και ως διακοσμητικά στα μαλλιά, σε τελετουργικές εμφανίσεις.

Μόνο μέλη των ανώτερων στρωμάτων της κοινωνίας των Μαορί είχαν δυνατότητα να φορούν φτερά χούια στα μαλλιά τους, σύμφωνα με το Μουσείο της Νέας Ζηλανδίας.

Τα φτερά του πουλιού αυτού ήταν πολύτιμο είδος εμπορικών συναλλαγών και δίνονταν ως δώρο σε ένδειξη φιλίας και σεβασμού.

Επίσης οι ευρωπαϊκής καταγωγής κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας θεωρούσαν τα κοσμήματα με φτερά χούια ως σύμβολο κοινωνικής ισχύος, ενώ συνήθιζαν να έχουν στα σπίτια τους βαλσαμωμένα χούια.

Ακόμα και ο δούκας και η δούκισσα του Γιορκ φωτογραφήθηκαν με φτερά χούια στα καπέλα τους, στο ταξίδι που έκαναν στη Νέα Ζηλανδία το 1901.

Αλλά το εξαιρετικό ενδιαφέρον των πουλιών αυτών για τους Ευρωπαίους και τους Μαορί αποδείχτηκε θανάσιμο για τα συγκεκριμένα πτηνά.

Οι προσπάθειες κάποιων επιστημόνων να σώσουν τα πουλιά χούια, στις αρχές του 1900 αποδείχτηκαν μάταιες και το πτηνό εξαφανίστηκε.

Σήμερα πλέον τα φτερά χούια θεωρούνται αντικείμενο εθνικής σημασίας στη Νέα Ζηλανδία και κανένας δεν μπορεί να βγάλει από τη χώρα τέτοια φτερά χωρίς ειδική άδεια από τις αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί καλλιεργείται κλίμα «πολεμικής ετοιμότητας» στη Βρετανία;

Η Ρωσία προτείνει αναθεώρηση των συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα -Εντονη αντίδραση της Φινλανδίας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Βόρεια Μακεδονία: Λάβαμε διαβεβαιώσεις από το VMRO ότι θα μείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 20:35