search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 18:08
MENU CLOSE

Γιατί καλλιεργείται κλίμα «πολεμικής ετοιμότητας» στη Βρετανία;

22.05.2024 10:53
great_britain_new
φωτογραφία αρχείου

Οι βρετανικές οικογένειες θα κληθούν να στοκάρουν τρόφιμα και νερό σε αρκετές ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών τους για τρεις μέρες, στο πλαίσιο προσπάθειας για την οικοδόμηση σχεδίου εθνικής «ανθεκτικότητας», εν μέσω φόβων για παρατεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, κυβερνοεπιθέσεων και πλημμυρών.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Όλιβερ Ντάουντεν, αναμένεται ότι θα παροτρύνει τους πολίτες να έχουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπίσουν πιθανές ακραίες καταστάσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Όλιβερ Ντάουντεν καλεί τους Βρετανούς να μην εφησυχάζουν, καθώς και πέρυσι τους κάλεσε να στοκάρουν «αναλογικά μέσα», όπως κεριά, φακούς και ραδιόφωνα για να ενισχύσουν «την προσωπική τους ανθεκτικότητα». Σήμερα όμως θα κάνει ένα βήμα πιο πέρα καλώντας τα βρετανικά νοικοκυριά να στοκάρουν και τρόφιμα και νερό για να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους για τρεις μέρες σε περίπτωση που δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι τα σχέδια αυτά δεν καταρτίζονται με στόχο να αναπτυχθεί  βρετανικού τύπου λογική επιβίωσης, στα αμερικανικά πρότυπα. Μία πηγή, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούν τέτοιου είδους προειδοποιήσεις, είπε ότι η παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης δεν γίνεται για λόγους «συναγερμού», αλλά είναι συμβουλή «κοινής λογικής».

Η βρετανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την dailymail, εκτιμά ότι αν ο κάθε πολίτες είναι προετοιμασμένος, θα είναι λιγότερη η πίεση που ασκείται στις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Επίσης θέλουν να αποφευχθούν σκηνές πανικόβλητων πολιτών που σπεύδουν στα σούπερ-μάρκετ, όπως έγινε κατά την πανδημία, όταν εξαφανίστηκαν από τα ράφια βασικά αγαθά για ένα νοικοκυριό, όπως το χαρτί τουαλέτας.

Ο κ. Ντάουντεν λέγεται ότι θέλει να ακολουθήσει το μοντέλο χωρών όπως η Φινλανδία, όπου υπάρχει η λογική της ετοιμότητας των 72 ωρών, ώστε να μην επιβαρύνονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας  σε έκτακτες καταστάσεις. Οι Φινλανδοί ενθαρρύνονται να στοκάρουν φαγητό και νερό και να είναι έτοιμοι να μετατρέψουν τα σπίτια τους σε καταφύγια σφραγίζοντας πόρτες και παράθυρα και «περιμένοντας ήρεμα για οδηγίες» από το ραδιόφωνο.

Πάντως οι οδηγίες του κ. Ντάουντεν αποκτούν ιδιαίτερη σημασία πλέον, καθώς προ ημερών ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η Βρετανία έχει μπροστά της «μερικά από τα πιο επικίνδυνα χρόνια» και βρίσκεται «σε σταυροδρόμι» ως προς τα θέματα ασφαλείας. Ο Ρίσι Σούνακ περιγράφοντας τις πιθανές απειλές δεν αναφέρθηκε καθόλου σε φυσικές καταστροφές και ακραία φαινόμενα, αλλά σε αυτό που αποκάλεσε νέο αντιδυτικό άξονα κρατών όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Επιπλέον, κατά τον Ρίσι Σούνακ, υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας από το εντεινόμενο ρεύμα μετανάστευσης και την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία προτείνει αναθεώρηση των συνόρων στη Βαλτική Θάλασσα -Εντονη αντίδραση της Φινλανδίας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Βόρεια Μακεδονία: Λάβαμε διαβεβαιώσεις από το VMRO ότι θα μείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία

Τριπλή δολοφονία στη Βραζιλία: Έφηβος εκτέλεσε μητέρα, πατέρα και αδελφή – «Θα το έκανα ξανά» (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 18:07