search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 18:40
MENU CLOSE

VMRO όπως… ΝΔ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει διαβεβαιώσεις πως η νέα ηγεσία της Β. Μακεδονίας θα τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

22.05.2024 10:08
vmro

Λεονταρισμοί, όμοιοι με εκείνους της ΝΔ προεκλογικά, και προς εσωτερική κατανάλωση προφανώς, φαίνεται ότι είναι οι διάφορες ακραίες δηλώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών που κάνουν αυτές τις ημέρες οι εθνικιστές του VMRO, που ανέλαβαν την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας μετά τις πρόσφατες εκλογές στη γειτονική χώρα.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την ερμηνεία των όσων λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον διαμηνύει πως έχει λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα από το VMRO που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία ότι θα συνεχιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όπερ σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η εφαρμογή της οποίας είναι προϋπόθεση για την πορεία αυτή.

Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε από τον αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης που φιλοξενήθηκε στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο αναπληρωτής υφυπουργός εξήγησε ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη κατέστησαν απόλυτα σαφή τη θέση τους στη νέα Πρόεδρο της γειτονικής χώρας μετά την ορκωμοσία της. Όπως εξήγησε, το μήνυμα ήταν ότι η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες αναμένουν ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας θα συνεχιστεί κανονικά και ότι η χώρα θα παραμείνει ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ.

«Και πιστέψτε με, (η Βόρεια Μακεδονία) είναι ένα αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ. Και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις σε όλα τα επίπεδα της ηγεσίας του κόμματος, του κύριου κόμματος που κέρδισε τις εκλογές (VMRO), ότι θα παραμείνουν προσηλωμένοι στην ευρωπαϊκή πορεία», τόνισε ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

Τέλος, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, κάνοντας λόγο για μια αυξανόμενη επικράτηση του ρεαλισμού.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά, «στην πραγματικότητα υπάρχει ένας αυξανόμενος ρεαλισμός ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική. Έτσι, πιστεύω ότι θα δούμε, και ελπίζω να δούμε, ότι αυτός ο δρόμος θα συνεχιστεί και θα είναι ο κύριος πολιτικός στόχος της νέας κυβέρνησης. Και καθώς θα το κάνουν αυτό, μπορούν να περιμένουν τη συνεργασία από την πλευρά των ΗΠΑ».

Η όλη εικόνα που περιγράφουν οι Αμερικανοί παραπέμπουν στην πραγματικότητα και στο πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα στην Αθήνα μετά την επικράτηση της ΝΔ, η οποία συμμετείχε ως αντιπολίτευση στα συλλαλητήρια των… νέων “Μακεδονομάχων” και χρησιμοποιούσε ακραία ρητορική περί “προδοσίας” αλλά ως κυβέρνηση έφτασε να πιέζει τη Βόρεια Μακεδονία να μείνει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε επίσης:

Ιρλανδία, Νορβηγία και Ισπανία αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης

Τριπλή δολοφονία στη Βραζιλία: Έφηβος εκτέλεσε μητέρα, πατέρα και αδελφή – «Θα το έκανα ξανά» (photos)

Πόλεμος στο Σουδάν: Τουλάχιστον 85 νεκροί μέσα σε 10 ημέρες στην Ελ Φάσερ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 18:39