search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 13:06
MENU CLOSE

Φοιτητικές εκλογές: Η «κόκκινη» πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» για τρίτη χρονιά και… η ΔΑΠ που δεν ξέρει να χάνει

23.05.2024 19:37
pks-1

Πρώτη δύναμη για τρίτη συνεχή χρονιά αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική ΚΣ, με βάση και τα τελικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, με την κυβερνητική παράταξη, τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ πλήρως απομονωμένη, να τα αμφισβητεί ξανά.

Οι φοιτητικές παρατάξεις δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινά αποτελέσματα, ωστόσο, με βάση τα όσα αναφέρουν σχεδόν όλες οι παρατάξεις, η ΠΚΣ αναδεικνύεται σε νικήτρια για ακόμη μια χρονιά με ποσοστό 32,85%, έναντι 25.23% της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, όσο και να ισχυρίζεται η παράταξη της ΝΔ ότι βγήκε πρώτη, αφού μάλιστα έσπευσε να… προανακηρυχθεί νικήτρια των εκλογών πριν καν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, η παράταξη του ΚΚΕ, «Πανσπουδαστική ΚΣ», έλαβε 17.170 ψήφους και ποσοστό 32,85%.

  • Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (ΝΔ) πήρε 13.186 ψήφους και 25,23%
  • Η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) 5.486 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,5%
  • Τα ΕΑΑΚ 3.933 ψήφους και 7,53% (σχήματα που στηρίζονται από ΜΕΡΑ25-ΛΑΕ).
  • Η ATTACK 2.447 ψήφους και 4,68% (σχήματα που αποχώρησαν από ΕΑΑΚ, στηρίζονται από ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ)
  • Το Δίκτυο (πρώην Bloco, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) 533 ψήφους και ποσοστό 1.03%.

Παράλληλα, η Πανσπουδαστική ΚΣ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΣΚΤ, ΟΠΑ, Πάντειο, Παν. Πειραιά, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΠΑΔΑ, ΔΙΠΑΕ, Παν. Πατρών, Παν. Ιωαννίνων, ΔΠΘ, Παν. Θεσσαλίας, Παν. Δυτικής Μακεδονίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. 

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κατά την πάγια πρακτική της εξέδωσε δικά της αποτελέσματα ισχυριζόμενη, ενδεχομένως σε παράλληλο σύμπαν, ότι αναδείχθηκε για 37η χρονιά…. πρώτη δύναμη με 40,01%. Δεύτερη, η ΠΚΣ με ποσοστό 23.49%, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η ΠΑΣΠ με ποσοστό 12,49%.

Άλλωστε από νωρίς, πριν ακόμα ξεκινήσει η διαδικασία της καταμέτρησης σε εκατοντάδες σχολές επιχείρησε να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, με non paper στα ΜΜΕ στο οποίο αυτοανακηρύχθηκε… 1η δύναμη, προκειμένου να στείλει «κάλπικο» μήνυμα περί στήριξης «της εξωστρέφειας και των μεταρρυθμίσεων των ελληνικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Η Πανσπουδαστική κατηγόρησε την ΔΑΠ ότι «έχει πάρει διαζύγιο, όχι μόνο με τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και με την αλήθεια και τη λογική», με την κυβερνητική παράταξη να ισχυρίζεται ότι η ΠΚΣ «σε πολλές σχολές έστησε μόνη της κάλπες εκτός της νόμιμης διαδικασίας, δημιουργώντας φοιτητικούς συλλόγους – φαντάσματα». 

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι οι φοιτητικές παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποφάσισαν την διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε χώρο εκτός ΑΕΙ και συγκεκριμένα στο… Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στον Κεραμεικό.

Οι υπόλοιπες παρατάξεις κατήγγειλαν τη διαδικασία αυτή και ανέφεραν πως γίνεται με παράτυπο τρόπο κόντρα στις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων, δίχως να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας. Οι υπόλοιπες παρατάξεις πραγματοποίησαν φοιτητικές εκλογές στο κεντρικό κτήριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πατησίων.

Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», το 2022 και το 2023, με το γκρέμισμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όπως αναφέρει η ΠΚΣ «έδωσε νέα πνοή στο φοιτητικό κίνημα, αποτυπώθηκε σε σημαντικές κατακτήσεις για τους φοιτητές και τις ανάγκες τους, σε αναζωογόνηση της συλλογικής λειτουργίας πολλών Φοιτητικών Συλλόγων.

Η νίκη της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας» «εκφράζει τον πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα όλων όσων απαιτούν ένα καλό, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, πτυχία με αξία! Όσων απαιτούν να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Οσων υψώνουν τη φωνή τους ενάντια στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Όσων στο δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» παίρνουν αγωνιστική, αποφασιστική θέση για τις ανάγκες και τη ζωή τους!»

Διαβάστε επίσης:

Μαρινάκης σε Βόρεια Μακεδονία για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται – «Να τη σεβαστούν πλήρως» λέει ο Βέμπερ

Κασσελάκης: Πιο ακριβό το λάδι σε Ελλάδα από Βέλγιο και Γερμανία – «Θα γράψει νέα επιστολή ο Κυριάκος»

Άγριος καβγάς Γεωργιάδη-Κωνσταντοπούλου στη Βουλή – Ο «θαλαμοφύλακας» και οι «αλεξιπτωτιστές»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 13:05