search
ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 05:29
MENU CLOSE

Επιστρέφει ο Ανδρουλάκης στο «σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2335
23/05/2024
25.05.2024 07:14
androulakis-new

Το ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα με το οποίο εξελέγη αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης στον δημόσιο διάλογο λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές. Ο αρχηγός του Κινήματος γνωρίζει ότι μόνο το κόμμα του μπορεί να «ποντάρει» πάνω σε ιδεολογικό πλαίσιο, καθώς θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημοκράτες είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ουσιαστικά θέλει να προβάλλει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό υπάρχει και είναι γεγονός, ωστόσο σκοπός είναι να υπάρξει και στην πολιτική ζωή της χώρας. Παράλληλα, προωθεί και την ατζέντα των PES λέγοντας ότι είναι η πιο «συμφέρουσα» για την Ελλάδα. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μία στάση «ελέγχου των κινήσεων» αλλά και επίθεσης για τον τρόπο που πλασάρεται ο Στέφανος Κασσελάκης στα media.

Όλα αυτά την ώρα που η συζήτηση για την επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς επιστρέφει, με τους παρατηρητές του χώρου να προεξοφλούν εξελίξεις ακόμα και λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές. «Όλα θα κριθούν από τα ποσοστά των κομμάτων», λένε.

«Ανοιχτή» η δεύτερη θέση

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Ανδρουλάκη το παιχνίδι της δεύτερης θέσης παραμένει ανοιχτό, καθώς οι δημοσκόποι δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο της αλλαγής των συσχετισμών, ενώ παράλληλα, όπως υποστηρίζουν, «η βάση του κόμματος δείχνει παλμό και θετικό κλίμα».

«Για μένα, το κρίσιμο στις ευρωεκλογές είναι ένα μήνυμα αποδοκιμασίας της αλαζονείας του 41% και ενίσχυση της αξιόπιστης, προοδευτικής αντιπολίτευσης. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό, μπορεί να ενοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στη συντήρηση την επόμενη ημέρα. Γιατί, στο τραπέζι που θα κάτσουμε πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά να συγκροτήσουμε αυτό το μέτωπο, μπορούν να έρθουν κι άλλοι άνθρωποι. Στο τραπέζι του κ. Κασσελάκη δεν μπορεί να πάει κανείς, ήδη έφυγαν» είναι το μήνυμα που στέλνει ο Ανδρουλάκης και για την επόμενη μέρα.

Για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Κινήματος σε πρόσφατες παρεμβάσεις του δεν έχει μιλήσει για τον στόχο της δεύτερης θέσης αλλά για «ισχυρό ΠΑΣΟΚ», συνεργάτες του τονίζουν στο «Ποντίκι» ότι αυτός δεν έχει αλλάξει.

«Τρεχάτε ποδαράκια μου»

Σε προηγούμενα ρεπορτάζ είχαμε αναφέρει ότι «άνθρωποι του Ανδρουλάκη» θέλουν ένα καλό φώτο φίνις λίγο πριν από την κάλπη. Το «κατοστάρι» του Κινήματος θα δίνει έμφαση στην πολιτική ατζέντα και πιο συγκεκριμένα στις θέσεις που έχει το ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια, την υγεία, τη στεγαστική κρίση αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Ανδρουλάκης για την ακρίβεια και τις δράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ιδιαίτερα σκληρή.

«Ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μια επιστολή στην κολλητή του, την κ. Φον ντερ Λάιεν, για ένα θέμα που είναι απόλυτη αρμοδιότητά του. Ο ίδιος είχε πει έναν μήνα μετά τις εκλογές του Ιουνίου ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να γίνει Μπανανία πολυεθνικών. Γίναμε Μπανανία πολυεθνικών με αυτόν πρωθυπουργό και τώρα, αντί να επιβάλει ο ίδιος μέτρα και να πάρει πρωτοβουλίες, λέει: “λύσε μου το πρόβλημα Φον Ντερ Λάιεν” έπειτα από τέσσερα χρόνια. Ξέρετε πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Να σας πω εγώ. Θα πάρει την επιστολή η κ. Φον ντερ Λάιεν – που δεν θα είναι και πρόεδρος τους επόμενους μήνες, άρα διευκολύνεται ο κ. Μητσοτάκης –, θα αρχίσει ένας διάλογος για να δημιουργηθούν κάποιοι μηχανισμοί ύστερα από μια τριετία – τετραετία. Άρα, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (ΣΚΑΪ).

«Επίθεση» στα media μέσω Κασσελάκη

Ο Ανδρουλάκης – επιβεβαιώνοντας και το ρεπορτάζ του «Π» των προηγούμενων ημερών – συνεχίζει την επίθεσή του και στα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα, για να μην φανεί ότι δημιουργείται μέτωπο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική «χρησιμοποιώντας» τον Κασσελάκη.

«Ο κ. Κασσελάκης έχει μια ιδιότυπη ασυλία και από τη Νέα Δημοκρατία και την εγχώρια ολιγαρχία. Σήμερα στην Ελλάδα το μιντιακό σύστημα που ελέγχει ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επιβάλει ως αντίπαλό του αυτήν την κατάσταση, πολύ απλά για να μην έχει πολιτικό αντίπαλο. Ξέρετε τι πόλεμο θα είχε δεχθεί το ΠΑΣΟΚ αν ήμουν η περίπτωση ενός ανθρώπου που αγόρασε ένα σπίτι 2 εκατομμυρίων ευρώ, είχε δεσμευτεί δημόσια από αυτό το στούντιο ότι θα δείξει το πόθεν έσχες του πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές αλλά ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα; Αν είχα γράψει σειρά άρθρων υπέρ του κ. Μητσοτάκη και σήμερα υποστήριζα ότι είμαι η αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι του, νομίζω θα ήταν το πιο σύντομο ανέκδοτο».

Με τις παραπάνω δηλώσεις του, ο Ανδρουλάκης κάνει ξεκάθαρο ότι ο Μητσοτάκης θέλει αντίπαλο τον Κασσελάκη.

Η ανάλυση για τα γκάλοπ

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις ο προβληματισμός είναι υπαρκτός. Ωστόσο, αυτό που υπάρχει ως αίσθηση στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι το εύρος ποσοστών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι στο σενάριο που το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώσει τα υψηλά του ποσοστά και ο ΣΥΡΙΖΑ τα χαμηλά του, τότε μπορεί το Κίνημα να ’ναι έως και δύο μονάδες πιο μπροστά από το κόμμα του Κασσελάκη. «Τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί και σε κάθε περίπτωση οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες» τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Κόντρα Παππά – Σκρέκα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κυβέρνηση για ΦΠΑ: Δεν βγαίνει δημοσιονομικά η «άσκηση», να μας πουν πού θα βρουν τα χρήματα

Άρης Σπηλιωτόπουλος: «Θα μπορούσαμε να είχαμε φάει φασολάδα και ρέγκα» – Τι λέει για το χλιδάτο δείπνο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 17.06.2024 02:01